EXCLUSIV. Poate sau NU Iohannis să convoace un referendum pe Justiție? Zegrean: „Justiția NU POATE face obiectul referendumului. Faptul că poporul spune ‘da, să-i bage la închisoare pe toți’, NU înseamnă că o să-i bage la închisoare”

EXCLUSIV. Poate sau NU Iohannis să convoace un referendum pe Justiție? Zegrean: Justiția NU POATE face obiectul referendumului. Faptul că poporul spune 'da, să-i bage la închisoare pe toți', NU înseamnă că o să-i bage la închisoare
Foto: Inquam Photos

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că va adresa Parlamentului o nouă consultare, pentru a fi lărgită aria de cuprindere a referendumului ce va avea loc pe 26 mai (Detalii AICI). Este știut faptul că tema referendumului anunțat de Iohannis este JUSTIȚIA, dar întrebarea care se pune acum este: mai șeful statului să convoace un referendum pe această temă?

Augustin Zegrean, fostul președinte al Curții Constituționale, a declarat, pentru B1.RO, că Justiția nu poate face obiectul referendumului. În plus, orice întrebare ar pune președintele, dacă referendumul trece, trebuie modificată Constituția: ”Când a informat Parlamentul că vrea să consulte poporul prin referendumul, a spus niște domenii în care vrea să consulte poporul. Acum vrea să extindă aceste domenii în care el dorește să pună întrebarea. Justiția nu poate face obiectul referendumului. Să întrebi poporul dacă vrea să se respecte legea? Cum să întrebi așa ceva? În domeniul ăsta al Justiției e foarte greu să găsească, cel puțin din ce am văzut că vorbesc tot felul de specialiști, o întrebare care, dacă trece referendumul, să nu presupună modificarea Constituției. Faptul că poporul spune ”da, să-i bage la închisoare pe toți”nu înseamnă că o să-i bage la închisoare. Trebuie să modifici Constituția și legile în urma referendumului, or președintele însuși nu poate promova modificarea Constituției decât la solicitarea Guvernului. Și dacă întrebi poporul dacă e de acord ca Guvernul să nu mai dea OUG. Și dacă e de acord ce? Constituția prevede că Guvernul poate să emită OUG. Până nu se modifică Constituția… Plus că termenul de 26 mai e prea scurt să mai consulte Parlamentul, pentru că Parlamentul o să-i pună zi de consultare în 27 mai”.

Legea Referendumului și Decizia Curții Constituționale

Legea nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului prevede, la articolul 11, că „Preşedintele României, după consultarea Parlamentului, poate cere poporului să îşi exprime voinţa prin referendum cu privire la probleme de interes naţional.

Dar, ART. 12(1) prevedea că *) Sunt considerate probleme de interes naţional în sensul art. 11:

A. Adoptarea unor măsuri privind reforma şi strategia economică a ţării
B. Adoptarea unor decizii politice deosebite cu privire la:
a) regimul general al proprietăţii publice şi private;
b) organizarea administraţiei publice locale, a teritoriului, precum şi regimul general privind autonomia locală;
c) organizarea generală a învăţământului;
d) structura sistemului naţional de apărare, organizarea armatei, participarea forţelor armate la unele operaţiuni internaţionale;
e) încheierea, semnarea sau ratificarea unor acte internaţionale pe durată nedeterminată sau pe o perioadă mai mare de 10 ani;
f) integrarea României în structurile europene şi euroatlantice;
g) regimul general al cultelor
”.

Ulterior, acest articol a fost declarat neconstituțional de Curtea Constituțională, care a statutat că „”nici o autoritate publică nu poate decide lista problemelor de interes național, aceasta fiind o atribuție exclusivă a Președintelui României”. (Vezi AICI decizia)

Ce a declarat luni Iohannis despre referendumul pe Justiție

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Există un aviz al Parlamentului pentru Referendum

Interesant de precizat în context că Parlamentul i-a dat acum doi ani aviz pozitiv Președintelui pentru declanșarea unui referendum pe tema anticorupției.

Preşedintele Klaus Iohannis a declanşat în 24 ianuarie 2017 procedura pentru organizarea referendumului privind justiţia şi a transmis Parlamentului o scrisoare în acest sens. „Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a declanşat, în conformitate cu prevederile art. 90 din Constituţia României, procedura privind organizarea unui referendum naţional prin care poporul să-şi exprime voinţa cu privire la următoarea problemă de interes naţional: Continuarea luptei împotriva corupţiei şi asigurarea integrităţii funcţiei publice”, anunţa Administraţia Prezidenţială.

Referendumul proprus atunci de Klaus Iohannis a primit aviz pozitiv în Parlament.

Ultima oră
00:18 - Raed Arafat: DSU nu se bagă peste Ministerul Sănătăţii, atribuțiile sale sunt stabilite prin lege/ DSU nu este un om. Dacă deranjează şeful – păstrezi sistemul, scapi de om
00:03 - Cornel Constantiniu cedează în fața bolii. Artistul nu mai poate vorbi
23:59 - Dosare penale de ucidere din culpă în cazurile a 13 pacienți COVID-19 decedați la secția ATI a Spitalului Județean din Sibiu
23:31 - Daniel Funeriu, despre testarea COVID a copiilor: Dacă elevii și profesorii germani pot să facă acest lucru, nu cred că suntem noi mai slab dotați / E nevoie de un efort suplimentar al tuturor / Anul școlar trebuie prelungit (VIDEO)
23:29 - Elena Merișoreanu a primit o veste ce i-a schimbat viața! Artista nu a mai putut să iasă pe scenă
23:11 - Ce spune Gina Pistol, despre revenirea la „Asia Express”: „Se duce o luptă în mine”
22:53 - Daniel Funeriu: Politicianul român vrea descentralizare când vine vorba să cheltuiască bănuții de la Guvern. Când trebuie să-și asume responsabilități, brusc nu-i capabil să ia simple decizii (VIDEO)
22:52 - Răzvan Simion vorbește, pentru prima dată, despre cuceririle sale amoroase „Mi-a fost foarte greu”
22:47 - Kelemen Hunor: I-am cerut ambasadorului Germaniei să sprijine aderarea României la Schengen şi încetarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare
22:17 - Cristian Diaconescu (PMP): România putea beneficia cu trei luni mai devreme de primii bani din PNRR. Prostia și hoția nu sunt scuze (VIDEO)