Băsescu, despre cazul procurorului Negulescu: Deși cu plăcere i-aș trage un bobârnac lui Kovesi, nu am cum s-o acuz! În instituțiile de forță procentul de oameni de proastă calitate e cam același cu cel din clasa politică

Băsescu, despre cazul procurorului Negulescu: Deși cu plăcere i-aș trage un bobârnac lui Kovesi, nu am cum s-o acuz! În instituțiile de forță procentul de oameni de proastă calitate e cam același cu cel din clasa politică
Foto: BN24.ro

Traian Băsescu a explicat, pentru B1 TV, motivele pentru care nici președintele Klaus Iohannis și nici procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, nu sunt vinovați pentru scandalul declanșat în jurul procurorului Mircea Negulescu.

Acesta este cercetat disciplinar de către Inspecția Judiciară, după apariția în presă a unor înregistrări în care poate fi auzit adresând cuvinte jignitoare.

Traian Băsescu a opinat că atitudinea lui Negulescu este atât de contrară statutului de procuror, încât nu crede că acesta va mai rămâne în magistratură. Totuși, el a atras atenția că problema este alta: ”e un unicat în justiția românească, în parchetele din România? Am și un răspuns: categoric nu! Sunt destul de mulți oameni de proastă calitate în toate sistemele. Ne-am obișnuit să vedem justiția formată din îngeri, la fel și SRI, la fel toate instituțiile de forță. Vă spun că nu e așa”.

Acesta a explicat și de ce nu a văzut problemele din cadrul acestor instituții de forță în perioada în care a fost președinte: ”de unde să le văd? Ar fi trebuit să vină cineva să mi le spună. Sistemele au crăpat după ce am plecat. Probabil bătălia pentru putere cu clasa politică, bătălia pentru putere între instituții au făcut să iasă la iveală și mizeria”.

”Să plecăm de la premisa că și în aceste instituții, fie că vorbim de SRI, Parchete sau Instanțe, deci toate acestea sunt formate din români, nu din nemți, nu din finlandezi, nu din suedezi. Sunt tot români. Procentul de oameni de proastă calitate e cam același cu cel din clasa politică, de exemplu”, a mai declarat fostul președinte, pentru B1 TV.

Totodată, senatorul PMP a explicat că președintele Iohannis nu este vinovat pentru această situație deoarece el numește numai conducerea acestor instituții, or nu șefii sunt cei cu probleme, ci unii din subordine.

”Trebuie să știți, și nu mă apăr nici pe mine, nici pe președintele Iohannis: oamenii de la vârf sunt numiți de președinți și puțini președinți vor accepta să împartă decizia. Își vor asuma. Dacă au o idee, vor trece și peste avizul CSM și peste alte lucururi și vor numi ce cred ei și-și asumă. Marea problemă nu sunt oamenii de la vârf, că pe ei îi numeri pe degete. Acest procuror Negulescu, și ca el sunt destui, nu este pus de președinte, ci de șeful lui. Sunt sisteme de selecție care funcționează mai bine sau mai prost, dar funcționează extrem de autonom față de președinte”, a continuat Băsescu.

El a explicat și de ce Laura Codruța Kovesi nu poate fi văzută nici ea vinovată pentru scandalul în care este implicat procurorul Negulescu: ”șeful mai mare nu avea de unde să știe, pentru că nu avea de unde, iar la șefii mai mari, ca să ajungă informația, trebuia să ajungă chiar de la cei cu care domnul procuror, în caz că e adevărat, era într-o cârdășie. Nu avea cum să ajungă informația, că erau ca frații!

Deși cu plăcere i-aș trage un bobârnac, nu am cum s-o acuz. Probabil a transferat parte din activitate la Prahova, structura centrală fiind foarte aglomerată. Problema e la Inspecția Judiciară, care a fost sesizată de la primele informații apărute în presă despre Negulescu. Inspecția Judiciară e cea care tergiversează lucrurile”.

Fostul președinte a mai susținut că Inspecția Judiciară ar trebui să fie o instituție independentă formată din judecători și procurori numiți pe nouă ani, așa cum este Curtea Constituțională.

Urmăriți B1TV.ro și pe