Care este URGENȚA în grațierea deținuților? Un fost membru CSM desființează argumentele Guvernului Grindeanu

Care este URGENȚA în grațierea deținuților? Un fost membru CSM desființează argumentele Guvernului Grindeanu

Guvernul Grindeanu vrea să adopte prin ordonanță de urgență grațierea unor persoane și modificarea legislației penale, prezentând drept motiv supraaglomerarea și condițiile din penitenciare, care ar putea aduce României amenzi din partea CEDO de 80 de milioane de euro.

În schimb, Cristi Danileț, fost membru CSM, pune în discuție rațiunea pentru care aceste schimbări se fac în regim de urgență.

Pentru a demonstra că, de fapt, urgența nu există, Danileț amintește de un raport al Avocatului Poporului din 2015 realizat chiar pe acest subiect și care arată că situația din penitenciare nu s-a agravat acum față de anul 2015.

Mai mult, scrie acesta, Avocatul Poporului nu recomanda atunci grațierea, pentru rezolvarea problemelor din penitenciare.

”Și tot despre GRAȚIERE și URGENȚĂ: Mi-am adus aminte de ceva. Acum doi ani a fost o reclamație din partea fostului primar general al Capitalei cum că nu ar avea condiții adecvate în arest. S-a făcut atunci un control în aresturi și penitenciare de către Avocatul Poporului, iar raportul a fost publicat în decembrie 2015. goo.gl/EkLSk7

Am recitit acel raport și constat că nu este nicio diferență, în sens de agravare, față de situația de acum doi ani. Mai mult, singura propunere în legătură cu grațierea, e cea privind „persoanele condamnate cu afecţiuni medicale incurabile, aflate în stadii terminale (neoplasm, HIV ş.a) şi cele care nu se pot vindeca în sistem penitenciar (TBC, Hepatită C)”. Nici vorbă de grațierea condamnaților de drept comun sau, mai rău, a celor condamnați pentru infracțiuni de omor, violență gravă, de serviciu sau de corupție”, a scris Cristi Danileț, pe Facebook.