CCR amână pentru a 5-a oară pronunțarea pe numirea lui Marian Neacșu în conducerea ANRE / Alte decizii importante, lăsate și ele pe anul viitor

CCR amână pentru a 5-a oară pronunțarea pe numirea lui Marian Neacșu în conducerea ANRE / Alte decizii importante, lăsate și ele pe anul viitor
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Curtea Constituțională a României a amânat pentru 22 ianuarie pronunțarea asupra sesizării USR privind numirea lui Marian Neacșu în funcția de vicepreședinte al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei, arată un comunicat al CCR.

Nu este prima amânare în această speță, ci a cincea. Cele mai recente episoade de acest gen sunt cele din 30 octombrie, respectiv cel de miercuri. Dacă luna trecută CCR invoca nevoia de aprofundare a dezbaterilor, ieri forul nu a luat o decizie pentru că judecătorul Marian Enache a lipsit din motive medicale, potrivit unor surse citate de Agerpres. Până la momentul 30 octombrie, CCR mai amânase de două ori pronunțarea.

Încă din 5 iulie, deputatul USR Cristina Prună a anunțat că a sesizat CCR cu privire la numirea lui Neacşu.

Unul dintre argumentele invocate a fost acela că Neacşu nu are vechimea şi experienţa care sunt cerute de lege pentru ocuparea unei astfel de funcții.

„În plus, el nu poate ocupa un loc în Comitetul de reglementare al ANRE, întrucât a primit o condamnare penală definitivă”, mai afirmase Prună la acea vreme.

Clinciul ALDE vs Meleșcanu, amânat și el pentru anul viitor

Curtea Constituţională a amânat pentru 22 ianuarie și luarea unei decizii privind sesizarea referitoare la alegerea lui Teodor Meleşcanu în funcţia de preşedinte al Senatului.

Pe 11 septembrie, liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a anunțat că mai mulţi parlamentari au semnat o sesizare către CCR privind modul în care Meleşcanu, la acea vreme încă membru ALDE, a fost ales la conducerea Senatului, având şi susţinerea social-democraţilor la acel moment.

CCR nu s-a pronunțat nici pe conflictul dintre președintele CSM, Lia Savonea, și fostul ministru Ana Birchall

De asemenea, CCR a amânat pentru 22 ianuarie și decizia asupra cererii preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii, Lia Savonea, de soluţionare a conflictului juridic de natură constituţională cu fostul ministru al Justiţiei, Ana Birchall.

Pe 8 octombrie, Lia Savonea a denunţat „criza fără precedent” din cadrul CSM generată de lipsa cvorumului de la şedinţele de plen, anunţând că va sesiza CCR în privinţa unui conflict juridic de natură constituţională generat de acţiunile ministrului Justiţiei de la acea dată, Ana Birchall, pe care o acuza de „ingerinţă gravă în activitatea procurorilor” şi „acţiuni de subminare a autorităţii CSM”.

Ultima oră
00:18 - Raed Arafat: DSU nu se bagă peste Ministerul Sănătăţii, atribuțiile sale sunt stabilite prin lege/ DSU nu este un om. Dacă deranjează şeful – păstrezi sistemul, scapi de om
00:03 - Cornel Constantiniu cedează în fața bolii. Artistul nu mai poate vorbi
23:59 - Dosare penale de ucidere din culpă în cazurile a 13 pacienți COVID-19 decedați la secția ATI a Spitalului Județean din Sibiu
23:31 - Daniel Funeriu, despre testarea COVID a copiilor: Dacă elevii și profesorii germani pot să facă acest lucru, nu cred că suntem noi mai slab dotați / E nevoie de un efort suplimentar al tuturor / Anul școlar trebuie prelungit (VIDEO)
23:29 - Elena Merișoreanu a primit o veste ce i-a schimbat viața! Artista nu a mai putut să iasă pe scenă
23:11 - Ce spune Gina Pistol, despre revenirea la „Asia Express”: „Se duce o luptă în mine”
22:53 - Daniel Funeriu: Politicianul român vrea descentralizare când vine vorba să cheltuiască bănuții de la Guvern. Când trebuie să-și asume responsabilități, brusc nu-i capabil să ia simple decizii (VIDEO)
22:52 - Răzvan Simion vorbește, pentru prima dată, despre cuceririle sale amoroase „Mi-a fost foarte greu”
22:47 - Kelemen Hunor: I-am cerut ambasadorului Germaniei să sprijine aderarea României la Schengen şi încetarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare
22:17 - Cristian Diaconescu (PMP): România putea beneficia cu trei luni mai devreme de primii bani din PNRR. Prostia și hoția nu sunt scuze (VIDEO)