Ce i-ar spune Raluca Turcan unui medic român plecat în străinătate, pentru a-l convinge să revină în țară (VIDEO)

Ce i-ar spune Raluca Turcan unui medic român plecat în străinătate, pentru a-l convinge să revină în țară (VIDEO)

Vicepremierul Raluca Turcan a declarat miercuri seară, pentru B1 TV, că dacă ar avea în față un medic român plecat să profeseze în străinătate, ar încerca să-l convingă să se întoarcă în țară, vorbindu-i despre cât de mult au nevoie românii de el, despre investițiile pe care liberalii le-au făcut în sistemul sanitar, în ciuda piedicilor ce le-au fost puse, și despre perspectivele pe care România le are grație fondurilor europene.

Raluca Turcan, mesaj pentru medicii români plecați în străinătate

Întrebată de moderatorul B1 TV Silviu Mănăstire ce i-ar spune unui medic plecat din România pentru a-l convinge să revină în țară, Raluca Turcan a răspuns: „Cred că, în primul rând, i-aș spune că vină în țară pentru că țara are nevoie de fiecare medic, de fiecare contribuție, pratic de fiecare minte luminată să intre în acest efort. E fără precedent, eu nu-mi amintesc ca după Revoluție să mai fi trecut printr-o asemenea avalanșă de probleme și de crize, pentru că, pe lângă criza sanitară, a venit și criza economică. În același timp, aș îndemna să privească, totuși, spre o parte dintre investițiile făcute până acum în sistemul de sănătate, într-un context extrem de neprielnic, de blocaj permanent în Parlamentul României și cu alte instituții sabotoare, și să privească, de asemenea, oportunitatea și strategia de dezvoltare”.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

„Vreau să vă zic la modul cel mai sincer – și în timp se va vedea sinceritatea mea – deci eu realmente privesc acești bani europeni, aceste fonduri europene ca o luminiță de la capătul tunelului, pentru că ele reprezintă o sursă de finanțare pentru proiecte pentru care ești provocat să acționezi. Dacă nu acționezi, pierzi banii, așa cum a făcut PSD: anul trecut pierdeau 600 de miliaone de euro, noi anul acesta am atras 4,1 miliarde de euro, în condițiile în care ei, într-un an întreg, au atras un miliard de euro. Deci diferența cam asta e între ce am putut noi să facem și ce au putut alții să facă. Aceste surse de finanțare care practic sunt puse la dispoziție cu obligația ta de a face proiecte, de a atrage parteneri, de a stabili proceduri clare și transparente reprezintă un moment în care țara se poate nu doar dezvolta, dar și profesionaliza. Nu poți să facă măsluieli cu fonduri europene, de asta mulți edili locali, marea majoritate PSD-iști, nu au folosit fonfuri europene: pentru nu poți să bagi mâna până la cot”, a mai declarat vicepremierul Raluca Turcan, pentru B1 TV.

Klaus Iohannis promite reconstruirea din temelii a sistemului sanitar românesc

Tot miercuri, președintele Klaus Iohannis a declarat că, împreună cu Guvernul PNL, e decis să reconstruiască din temeliisistemul sanitar din România.

„Tocmai pentru că ne-am lovit de atât de multe probleme, se lucrează de câteva săptămâni bune la o viziune coerentă în acest domeniu, care să fie transpusă în legi și reglementări clare. Împreună cu Guvernul, sunt decis să facem ceea ce nu s-a realizat, de fapt, în România după 1989, adică să reconstruim tot sistemul sanitar din temelii. Va fi un efort de lungă durată, care însă nu mai poate fi amânat și care trebuie să demareze imediat ce în Parlament vom avea o nouă majoritate, responsabilă și deplin angajată în slujba binelui românilor”,a declarat șeful statului, după o discuție la Palatul Cotroceni cu premierul Ludovic Orban, alți membri ai Guvernului și mai mulți experți din sănătate.