Curtea Constituțională a transmis adrese cu conținut juridic diferit către Guvern și presă

Curtea Constituțională a transmis adrese cu conținut juridic diferit către Guvern și presă
Foto: evz.ro

După ce CCR a anunțat amânarea deciziei referitoare la validarea referendumului, instituția a emis două adrese, una către presă, alta către Guvernul României, cu conținut juridic complet diferit, potrivit cotidianului România Liberă.

În adresa trimisă Executivului, Curte Constituțională solicită actualizarea până la 31 august a listelor electorale. Pe de altă parte în comunicatul trimis presei, CCR anunță că a solicitat „listele electorale permanente actualizare în baza cărora s-a organizat referendumul”.

Potrivit jurnaliștilor de la România Liberă, președintele Curții Constituționale, Augustin Zegrean, a negat că ar fi cerut actualizarea listelor acum, imediat după referendum, Acesta a spus că a cerut din nou Eexcutivului listele în baza cărora s-a votat, întrucât instituții diferite ale statului au transmis date contradictorii, care nu puteau fi folosite pentru a se da un verdict corect.

În adresa trimisă Guvernului, Curtea Constituțională cere actualizarea listelor folosite deja.

„În temeiul art 46 și art 47 din Legea 47 /1992 privind organizarea și funcţionarea Curţii Constituţionale, Plenul Curţii Constituţionale, ȋn şedinţa din 2 august 2012, a hotărât să solicite Guvernului să dispună măsurile necesare pentru actualizarea listelor electorale permanente la data de 29 iulie 2012 şi să transmită Curţii Constituţionale numărul persoanelor ȋnscrise ȋn listele electorale permanente, pentru a putea stabili dacă referendumul naţional pentru demiterea Preşedintelui României din 29 iulie 2012 este valabil ȋn conformitate cu dispoziţiile art. 5 (alin. 2) din Legea nr.3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului. Vă rugăm să transmiteţi datele solicitate până la data de 31 august 2012. Vă asigurăm de deplina noastră consideraţie.”, se arată în documentul CCR.

Jurnaliștii de la România Liberă arată că dacă ar fi real conținutul acestei adrese, ar însemna că CCR cere modificarea unor liste electorale permanente în baza cărora s-a votat, ceea ce contravine tuturor normelor unui stat de drept, mai ales al unuia membru UE.

În adresa transmisă presei, Curtea Constituțională anunţă că a solicitat Guvernului listele electorale „ȋn baza cărora s-a organizat referendumul”.

Solicitarea CCR este motivată prin existența unor „date contradictorii care au fost transmise Curţii Constituţionale în legătură cu numărul persoanelor aflate pe listele electorale permanente de către autorităţile publice implicate”.

Ultima oră
17:41 - Sorin Grindeanu: Eliminarea taxei de pod la Cernavodă-Feteşti, pe agenda Parlamentului săptămâna viitoare. Dacă am renunța la taxă, ne-am duce în jos cu 30 de milioane de euro în bugetul CNAIR
17:14 - Vaslui: Un tânăr care suferă de depresie şi-a tăiat gâtul cu drujba. El a fost dus cu elicopterul SMURD la Spitalul Sf. Spiridon din Iaşi, unde a fost operat
16:48 - Sorin Grindeanu: În România nu avem cotă unică, asta e o prostie / S-a convenit ca la anul să avem o discuție așezată, dacă merită să umblăm la sistemul fiscal
16:26 - Tânără cu dizabilităţi dintr-un centru din Vâlcea, cu fractură la un picior netratată de jumătate de an şi cu malnutriţie severă / Parchetul a deschis dosar penal
15:47 - Sorin Grindeanu: Judeţele Brăila şi Galaţi au nevoie rapid de sprijinul Guvernului, prin dezvoltarea infrastructurii de transport. Podul trebuie să fie dat în circulaţie până la sfârşitul anului viitor
15:22 - Austria are câini noi de pază
15:10 - Dragoș Săvulescu a devenit tătic cu ajutorul unei mame surogat. Mesajul consoartei fostului acționar
14:35 - Adrian Negrescu: Coșul de cumpărături de Crăciun, mai scump cu până la 40% fața de anul trecut. Vom mâncă mai puțin, la calitate mai slabă. Scumpirile vor continua (VIDEO)
13:41 - 18 orașe și 238 de localități înregistrează rate de incidență de peste 3 la mia de locuitori
13:19 - Starea de sănătate a lui Joe Biden este îngrijorătoare. Cu ce simptome se confruntă liderul american