Dosar de politician: Cum se fură banii în orașul Turda: Proiecte nefinalizate, firme care dau faliment sau clădiri și promisiuni pentru bani (VIDEO)

Dosar de politician: Cum se fură banii în orașul Turda: Proiecte nefinalizate, firme care dau faliment sau clădiri și promisiuni pentru bani (VIDEO)

Emisiunea din seara de 30 mai a lui Silviu Mănăstire a fost dedicată primarului din Turda, care a făcut promisiuni maxime și a pornit proiecte îndrăznețe, dar banii s-au "pierdut" pe drum și planurile nu s-au terminat. 20 de milioane de euro sunt banii pe care Curtea de Conturi i-ar fi găsit în neregulă la primăria Turda.

Emil Boc este unul dintre cei mai paradoxali politicieni ai ultimilor 15 ani. Deși Boc a tăiat salariile bugetarilor și se pregătea să tundă pensile, actualul primar de Cluj insistă și rezistă. Deși imaginea sa este compromisă definitive, clujenii îl vor vota cel mai sigur pentru un nou mandat. Boc a instaurat în județul Cluj supremația gargarei politice și a pus bazele unei veritabile găști de politruci-gașca lui Boc deține controlul principalelor orașe din județ, al primăriei și al consiliului județean. Procurorii DNA nu-l deranjează pe șeful Clujului Emil Boc în ciuda numeroaselor plângeri legate de afacerile portocalii făcute de oamenii lui. O să vedem și documente imediat. Procurorul șef al județului Clujului este tocmai cumnatul unui personaj extrem de apropiat lui Boc. Șeful, cum este poreclit fostul premier, îl are că locotenent fidel pe un anume Tudor Stefanie, primarul orașului Turda. Stefanie s-a implicat decisiv acum 15 ani în promovarea lui Emil Boc în funcția de președinte al organizației PD Cluj. Putem spune că primarul Stefanie este unul dintre inventatorii lui Boc. Apoi Boc a fost remarcat de Traian Băsescu iar restul e istorie.

Revenind la acest Tudor Stefanie, primarul orașului Turda, el a fost în timpul mandatului de premier al lui Boc un personaj extrem de influent pe lângă acesta. Stefanie a văzut și a făcut multe la viața lui și este un punct nevralgic pentru Emil Boc în cazul în care procurorii anticorupție ar vrea să deslușească afacerile din jurul acestuia. Până atunci informațiile arată că primăria Turda a primit finanțări europene și bani direct de la guvenul Boc pentru mai multe proiecte. Banii primiți de primăria Turda s-au scurs de regulă în diverse proiecte și contracte păguboase. Exemplul orașului Turda este sugestiv pentru modul în care guvernarea Boc și-a bătut joc de șansele de dezvoltare ale comunităților locale: bani mulți aruncați și furați pe proiecte fără sens, sau nefinalizate.

Primarul de Turda Stefanie speră acum să scape de cercetările și plângerile care îl vizează direct deoarece nu ar fi semnat nimic; Tudor Stefanie a avut grijă să-și angajeze un țap ispășitor, adică un administrator public al orașului pe nume Cosmin Crișan. Combinațiile politice de la Turda au explodat încă din anul 2013 când, Curtea de Conturi a găsit abateri financiare la primăria Turda în valoare de 79 de milioane de lei, adică aproape 20 de milioane de euro. Suma este imensă pentru un orășel ca Turda.

Primarul Stefanie a ascuns raportul Curții de Conturi însă Curtea l-a trimis spre cercetare către polițiștii de la Cluj, unde dosarul stă îngropat în fișiere de trei ani. Pe surse a răsuflat însă că primăria Turda ar fi făcut de exemplu plăți de peste jumătate de milion de euro către firmă care a realizat un parc zoologic la Turda. Parcul zoologic a rămas nefinalizat după ce constructorul a dat faliment. Primarul Stefanie are însă mari emoții și în ceea ce privește cheltuielile de la Salina Turda (6 milioane de euro din bani europeni), de la Compania de Apă Aries (proiecte de peste 80 de milioane de euro) dar și la Teatrul de Stat sau Muzeul de Istorie din Turda. Primarul Stefanie a mai tocat milioane de euro cu echipa de handbal Potaissa Turda dar și cu echipa de fotbal Arieșul Turda, fără că acestea să aibă rezultate.

Cum vă spuneam premierul Boc a pompat bani grei la Turda însă cu toate acestea orașul este unul dintre cele mai murdare și distruse din Transilvania. Haideți să vedem câteva imagini: după cum vedem Turda are în continuare drumuri de pământ desfundate, zona industrială este distrusă și pleznește de mizerie, stadionul municipal Turda este părăsit iar în centrul orașului tronează casa de cultură, o clădire hidoasă, părăsită. Primarul Stefanie a comandat în campania electorală că hidoșenia numită casa de cultură sa fie spoită la exterior, de rușine probabil. Văzând atâta urâțenie și risipă stai și te întrebi ce s-or fi întâmplat cu banii pompați de Emil Boc în micul oraș Turda, i-a înghițit criză econiomica sau politicienii locali? Norocul lui Boc și Stefanie este că procurorii DNA de la Cluj nu au curajul să-și facă meseria. Gașca lui Boc nu poate să stea deloc liniștită și se pregătește de încă 4 ani de petrecere, adică de jaf pe bani publici.

Dosar de Politician: Primarul din Turda

#DIRECT_ONE_kxn2ig#

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:08 - Joe Biden, prima reacție după percheziția efectuată de FBI la reședința lui Donald Trump: „Știm că sunt unii care se concentrează mai mult pe căutarea puterii”
23:49 - Deși în conflict din cauza alegerilor, fostul vicepreședinte Mike Pence îl susține pe Trump în legătură cu percheziția FBI
23:46 - Rusia acuză SUA de „escaladare inutilă și nerezonabilă” privind tratatul pentru reducerea armamentului strategic: „A arătat ca o provocare fățișă”
23:23 - Turiști români, amendați după ce au fost prinși pe aeroport cu nisip, pietre și scoici, furate de pe plajele din Sardinia
23:17 - Picturi cu Mihai Viteazul și stemele Regatului României, descoperite la renovarea Universității de Medicină din Târgu Mureș. Erau „sub actuala zugrăveală”, spune rectorul (FOTO)
23:05 - Detaliile crimei din Argeş şochează anchetatorii! „Este dramatic!”
23:00 - Banchiza din Antarctica a ajuns la cea mai mică suprafaţă înregistrată vreodată, în istoria măsurătorilor din satelit
22:49 - Președinta Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov, despre anunțul lui Alexandru Rafila: Ne dă peste cap toate programările. Un coleg a primit 380 de mesaje într-o zi de la pacienți după anunț (VIDEO)
22:20 - UPDATE: Masacru în Argeş. Cinci oameni ucişi de un bărbat cu probleme psihice!
22:07 - Suporterii lui CSA Steaua i-au cerut demisia lui Vasile Dîncu. Ultrașii au trecut și la amenințări: „N-am scăpat de Gigi ca să dăm de voi. Ori vă faceți treaba, ori va fi război” (FOTO)