Dosar de Politician: Marian Munteanu este ”businessman” din 1991, dar toate firmele sale au intrat în faliment (VIDEO)

Dosar de Politician: Marian Munteanu este ”businessman” din 1991, dar toate firmele sale au intrat în faliment (VIDEO)

Silviu Mănăstire a vorbit miercuri, la ”Dosar de politician”, despre afacerile lui Marian Munteanu și ale fratelui său, Bogdan Munteanu.

Marian Muntenu, fosta propunere a PNL pentru Primăria Bucureștiului, deține o afacere de plasare a forței de muncă ce valoreaza 10 milioane de euro pe an. Munteanu obișnuiește să-și controleze afacerile prin intermediul unei fundații cu preocupări creștine. Fundația Euxinus este folosită de Marian Munteanu drept paravan în afacerea sa principală de intermediere de forță de muncă. Fundația Euxinus apare de-a lungul anilor în diverse SRL-uri, care mai de care mai interesante.

La fel de interesant este că, deși Marian Munteanu pretinde că este un reprezentant al societății civile, el a devenit un om de afaceri prosper imediat după ce a devenit celebru în urma protestelor din Piața Universității din 1990. Cristian Pațurcă, autorul imnului golanilor din Piața Universității, scria despre el că: "Marian Munteanu a luat-o cu afacerile, n-a mai băgat în seamă pe nimeni. Da, a ajuns şi ăsta mare şi tare. A ajuns pe dracu'. Vali Sterian a fost singurul care l-a înfruntat şi l-a făcut trădător nenorocit" concluzionează Cristian Pațurcă, decedat acum cinci ani. Cert este că din relatărilor foștilor săi camarazi de luptă rezultă că deja de la mijlocul anilor 90 și apoi la începutul anilor 2000 Marian Munteanu se prezenta la întâlniri ca un prosper om de afaceri, la costum și cu servietă.

O altă afacere controlată de Marian Munteanu prin intermedul Fundației sale Euxinus este compania Valahia SA care are o poveste la fel de interesantă. Societatea Valahia a fost înființată pe data de 28 iunie 1991 adică fix la un an de la protestele din Piața Universității când Marian Munteanu a devenit o vedetă a mișcarilor de stradă și a societății civile. Acționarii inițiali au fost Marian Muneanu și fratele său Bogdan. Despre această companie Valahia SA circulă diverse legende; cotidianul Evenimentul Zilei publică un articol acum 16 ani în care se susținea că, prin intermediul companiei Valahia SA, Marian Munteanu ar fi făcut afaceri cu armament având sprijinul Serviciului Român de Informații. Munteanu a negat vehement acele acuzații, iar directorul editorial al ziarului de atunci, jurnalistul Cornel Nistorescu, a precizat că a acordat un drept la replică și că informațiile n-ar fi reale.

În acea perioadă, însă, Marian Munteanu a negociat o candidatură la președinție cu partidul condus de Virgil Măgureanu, fondatorul SRI. Cert este ca dupa 25 de ani de activitate, compania Valahia SA, care este o banala editura – sustine Marian Munteanu – se afla pe butuci, având datorii de 100.000 de euro și nicio activitate pe anii 2014 și 2015. Interesant este, la fel o coincidență, faptul că Nicolae Ulieru, fostul purtător de cuvânt al SRI din perioada lui Măgureanu a deținut și el o editură numită Valahia. Și Marian Munteanu mai folosește editura Valahia, prin care tipărește o revista de etnologie.

De-a lungul timpului, frații Marian și Bogdan Munteanu s-au intersectat cu regularitate în diverse afaceri. O companie la care au fost acționari împreună este SC Young Press SRL, societate ce se află acum în insolvență. Unul dintre partenerii de afacerii al fraților Munteanu a fost și libanezul Charbel Joseph Maroun. Libanezul face afaceri la rândul lui cu constănțeanul Ion Mirea, controveratul reprezentant în România al postului de televiziune Fashion TV; numele lui Ion Mirea a apărut în scandaluri de prostituție. La fel ca și societatea Valahia, afacerea fraților Munteanu derulată prin firma YoungPress SRL este în faliment. De fapt, și compania Agenția de servicii classic SRL, o altă firmă controlată tot de Bogdan și Marian Munteanu, se află de asemenea în dizolvarea judiciară. Iar în final, o altă companie a fratelui lui Marian Munteanu, ce are un nume interesant Editura Interna Papusarii SRL, se află și ea pe butuci.

Se observa că ultimii ani nu le-au fost deloc prielnici în afaceri fraților Munteanu. Totuși, Marian Munteanu deține o companie care are o cifră de afaceri anuală de 10 milioane de euro, dar declară profit 30.000 de euro, adică 0,3 la sută din venituri.

Dosar de Politician: Marian Munteanu este ”businessman” din 1991, dar toate firmele sale au intrat în faliment

Urmăriți B1TV.ro și pe