Dosar de politician: România face cablu submarin. Noul tun al șmecherilor din Energie (VIDEO)

Dosar de politician: România face cablu submarin. Noul tun al șmecherilor din Energie (VIDEO)
Foto: B1 TV

”Dosar de politician” dezvăluie ultima mare afacere făcută la secret de guvernul PSD. Chiar dacă nu o sa va vină să credeți, România vrea să construiască pe sub Marea Neagră un cablu submarin prin care să exporte energie către Turcia și Orientul apropiat.

Nu este o glumă, o țară care nu are șosele și autostrăzi cum este România vrea să facă un cablu submarin. Situația este tragicomica dar șefii din ministerul energiei și economiei au luat-o în serios și au început să cheltuiască milioane de euro pentru diverse studii de fezabilitate.

Documentele proiectului au fost secretizate în guvern. Prima întrebare este logică: de ce să ascunzi opiniei publice un asemenea proiect? Motivele, veți vedea, sunt multiple. În anul 2013, la ministerul energiei și la vârful guvernului, s-a luat decizia de a se înființa o societate care să implementeze proiectul cablului submarin.

Societatea de proiect era formată inițial prin participarea companiilor de stat Transelectrica, Nuclearelectrica, Hidroelectrica, Electrica, Complexul energetic Oltenia și compania Romgaz.
Așadar, statul român adună la un loc cele mai puternice companii din sectorul energetic de stat ca să implementeze un cablu submarin estimat ca și costuri la circa jumătate de miliard de euro. Toate bune si frumoase. Fiecare companie de stat trebuia să verse în proiect o contribuție inițială de 2 milioane de euro pentru a plăti consultanța și studiile de specialitate.

Problema era însă că Statul suedez s-a arătat interesat de acest cablu submarin încă din anul 2009 când a sponsorizat un studiu de fezabilitate al proiectului cu 1 milion de euro într-o colaborare cu societatea Transelectrica, care era liderul acestui proiect.

În anul 2014, au apărut problemele: societățile Romgaz și complexul Oltenia nu au virat cele 2 milioane de euro promise pentru cablu submarin. Se adunaseră totuși în conturile companiei de proiect suma de 8 milioane de euro din contribuția celorlalte societăți din energie.

Surpriza vine acum: în mare secret, în Martie 2015, marea societate de proiect a cablului submarin a fost desființată și în locul ei s-a semnat un memorandum secret pentru continuarea proiectului într-o altă formulă.

Surse din piața de energie spun că cei 8 milioane de euro strânși inițial au fost cheltuiți pe diverse studii și servicii de avocatură care au îngrășat conturile unei cunoscute case de avocatură din București.

Ce conține însă memorandumul secretizat în ședința de guvern legat de cablul submarin: cineva, nu știm cine, a decis ca societatea de stat Transelectrica să formeze o nouă asociere cu societatea privată italian Prysmian și cu o casă de avocatură din Italia numită Tonucci & Parteners.

Deci statul român prin Transelectrica s-a asociat cu două entități private din Italia pentru acest proiect public de interes național. Fără să se facă licitație, fără o selecție de oferte, fără nimic transparent, de parca am fi țara bananieră.

Cum au apărut însă în combinație Italienii de la Prysmian și avocații Tonucci? Un prim detaliu îl găsim în dosarele penale ale lui Darius Vâlcov, fostul ministru de finanțe. Acolo se precizează că soția fostului deputat PDL Bărbulescu, finul lui Vâlcov, controla Asociația „Slatina pe mâini bune” (ce ironie nesimțită din partea acestor penali).

Prin Asociatia respectiva, clanul lui Vâlcov șifona bani grei de la diverse firme și entități de stat.

Presa italiană a aratăt că această casă de avocatură Tonucci a reprezentat în instanțe mulți capi ai mafiei italiene în procese răsunătoare.

Dosar de politician: România face cablu submarin. Noul tun al șmecherilor din Energie

Urmăriți B1TV.ro și pe