Dosar de Politician: Vasile Dâncu, vedeta guvernului Cioloș, are contacte în toate zonele politice influente (VIDEO)

Dosar de Politician: Vasile Dâncu, vedeta guvernului Cioloș, are contacte în toate zonele politice influente (VIDEO)

Silviu Mănăstire a vorbit în ediția de miercuri a emisiunii ”Dosar de politician” despre ascensiunea vicepremierului Vasile Dâncu.

Una dintre afacerile profitabile făcute de Vasile Dâncu, dar pe care nu și-a asumat-o niciodată oficial, este compania de sondare a opiniei publice, Metro Media Transilvania. Imaginea lui Dâncu este asociată cu aceasta casă de sondare, cu sediul la Cluj, încă de la începutul anilor 2000. În acte, societatea a fost și este deținută în continuare de apropiații săi. Motivul pentru care, probabil, Vasile Dâncu nu și-a asumat proprietatea Metro Media avea legătură cu banii publici încasați de firma de sondare. Mai mult, între anii 2001-2004, Vasile Dâncu era ministru în cabinetul Năstase, iar Metro Media făcea sondaje, de exemplu, pentru proiectul guvernamental Dracula Park. Cum ar veni, compania controlată prin interpuși de Dâncu lua bani de la guvernul din care făcea parte același Dâncu. Este doar un exemplu.

După anul 2005, Vasile Dâncu a devenit senator PSD de Cluj, iar în 2007 s-a putut vedea cum Guvernul Tăriceanu îi plătește companiei Metro Media aproape 100 de mii de euro pentru realizarea unui sondaj despre românii din Italia. Alți mulți bani au venit în Metro Media de la diverse agenții guvernamentale – de exemplu de la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării. Dâncu se afla teoretic în Opoziție cu PSD, dar compania Metro Media lua bani frumoși de la puterea reprezentată de Tăriceanu. Asta, oficial, pentru că Vasile Dâncu nu a fost niciodată de fapt în Opoziție. Prezența sa în guvernul Iohannis – Cioloș, arata că profesorul de sociologie a avut contacte în toate zonele politice influente.

Revenind la compania Metro Media Transilvania, acționarii din acte au fost succesiv Septimiu Suciu, sociolog clujean și el, mâna dreaptă a lui Dâncu la Cluj. Septimiu Suciu a fost partener de afaceri cu soția lui Dâncu, Maria Dâncu în altp companie: Centrul de analiză economică și socială – CAES.

Acum, proprietarii Metro Media Transilvania sunt doi foști studenți ai profesorului Dâncu, frații Danilă, ambii fiind sociologi. Compania legată de Dâncu a făcut bani frumoși în ultimii 5 ani, cu excepția anului 2015, când cifra de afaceri s-a prăbușit. Între anii 2007-2008, Metro Media Transilvania a lucrat pentru mogulul penal Sorin Ovidiu Vântu, impreună cu Insomar, casa de sondare deținută de SOV. În anii opoziției, Vasile Dâncu a lucrat la un proiect de rebranding al PSD – este celebra imagine a cocorilor PSD, desenată de Dâncu în timpul lui Mircea Geoană.

După 2009 însă, Vasile Dâncu devine un susținător public al fostului președinte Traian Băsescu, este si momentul în care Dâncu ajunge profesor la Academia de Informații a SRI, iar grupul de la Cluj, condus de George Maior și Ioan Rus, se pune în serviciul lui Băsescu. Nu întamplător, grupul de la Cluj, prin Rus și Dincu, devine partener de afaceri al lui Arpad Paszakany, un controversat om de afaceri clujean, pentru care Băsescu a intervenit în Justiție în 2007. Băsescu i-a luat apărarea public acestui Paszakany, acuzat de multiple fraude și nereguli de-a lungul timpului.

Paszskany, Dâncu și Rus au înființat un trust de presă, Transilvania Media, care deținea un ziar, un radio și mai multe posturi de televiziune, printre care Transilvania Live!, Look TV sau Look Fashion. Însă, acest afacerist Paszkany avea relații apropiate cu primarul Clujului, Emil Boc, apoi ajuns premier. Paszkany era și finanțatorul clubului de fotbal CFR Cluj; la meciurile echipei, Dâncu și reprezentanții grupului de la Cluj erau invitați de seamă.

Din punct de vedere politic, PSD Cluj, controlat de Rus și Dâncu, a facut blat cu PDL-ul lui Boc. Foști angajați ai lui Paszkany, cum ar fi un anume Toni Dascălu, au primit funcții importante în guvernul Boc. Paszkany a primit circa 100 de hectare de teren de la primarul Boc pentru dezvoltarea unui cartier de locuințe, proiect care în final nu s-a realizat.

Toate aceste informații arată legăturile nevăzute de la Cluj dintre grupările politice PSD, PDL și afaceriștii apropiați celor două partide.

În anul 2013, Dâncu și Rus se retrag din trustul de presă Transilvania Media; Dâncu intră în anturajul unui alt om de afaceri maghiar, pe nume Zoltan Teszari, patronul RCS RDS. Dâncu intenționa să dezvolte un sistem paralel de măsurare al audiențelor de televiziune; în final, Dâncu și Rus i-au vândut o parte din trustul de presă acestui miliadar Teszari, cel care este poreclit în Ardeal – miliardarul fără chip. În mod cât se poate de evident, acest Teszari, Arpad Paszkany, dar și Rus și Dâncu fac parte dintr-un grup mare, mare de interese, care au jucat un rol major în venirea la putere a lui Klaus Iohannis. Premierul Cioloș este doar un pion într-un joc mai mare, pe care nu-l înțelege.

Dosar de Politician: Vasile Dâncu are contacte în toate zonele politice influente

Urmăriți B1TV.ro și pe