Emil Boc: Sporurile nu pot fi eliminate prin OUG, ci doar prin lege / Guvernele Orban și Cîțu au oferit sprijin HoReCa, salvând locuri de muncă. Din păcate, perpetarea actualei situații duce la cronicizare (VIDEO)

Emil Boc: Sporurile nu pot fi eliminate prin OUG, ci doar prin lege / Guvernele Orban și Cîțu au oferit sprijin HoReCa, salvând locuri de muncă. Din păcate, perpetarea actualei situații duce la cronicizare (VIDEO)
Foto: Emil Boc / Facebook

Fostul premier Emil Boc, acum primar în Cluj-Napoca, a explicat vineri, pentru B1 TV, că Guvernul Cîțu nu putea elimina sporurile nejustificate prin Ordonanță de Urgență deoarece Constituția nu permite acest lucru. Boc a spus că rămâne ca Ministerul Muncii să vină în Parlament cu un proiect de lege în acest sens.

Primarul din Cluj-Napoca a vorbit apoi despre sprijinul pe care atât fostul Guvernul Orban, cât și Guvernul Cîțu l-au acordat sectorului HoReCa. În schimb, a recomandat ca „structurile birocratice de sub Guvern să fie mult mai operative în acordarea acestor forme de sprijin”. Boc a mai ținut să precizeze că, și cu acest ajutor, industria HoReCa e extrem de afectată din cauza pandemiei: „Din păcate, perpetarea situației duce la cronicizare”.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Emil Boc, despre modul în care pot fi eliminate anumite sporuri

Fostul prim-ministru a spus că eliminarea sporurilor care nu se mai justifică nu putea fi făcută prin Ordonanță de Urgență, după cum a declarat și actualul premier, Florin Cîțu, așa că rămâne ca Ministerul Muncii să vină cu un proiect de lege de modificare a Legii salarizării, care să fie trecut prin Parlament.

„Eu cred că premierul Cîțu a lămurit parțial problema. A spus că, din nefericire, aceste sporuri nu pot fi eliminate prin OUG, ci doar prin lege, iar legea care stabilește aceste sporuri este Legea salarizării unitare. Așa am făcut și noi în 2011. A spus că Ministerul Muncii pregătește un proiect în acest sens care va reașeza, atenție la nuanțe, că acesta e termenul corect: reașezarea sporurilor din sistemul bugetar, care să le lege evident de performanță.

Sunt câteva situații în care poate acestea se justfică. Trebuie eliminate, restructurate în alte domenii. Acum, mingea e în terenul Ministerului Muncii, care trebuie să vină cu acest proiect și numai după ce va fi adoptat de Parlament va avea impact bugetar anul acesta dacă legea se va adopta cât mai repede cu putință. Prin OUG nu putem, că nu ne permite textul Constituției”, a declarat Emil Boc, pentru B1 TV.

Emil Boc, despre sprijinul dat de Guvern sectorului HoReCa

Primarul din Cluj-Napoca a spus apoi că atât fostul Guvern Orban, cât și actualul Guvern Cîțu au luat măsuri pentru a ajuta sectorul HoReCa. Problema este că această stare de fapt cauzată de epidemie nu poate continua fără efecte dramatice asupra acestei industrii, inclusiv asupra angajaților.

„Atât Guvernul Orban, cât și Guvernul Cîțu au oferit un sprijin HoReCa prin faptul că șomajul tehnic a fost suportat de la bugetul de stat. A fost un element important care, până la un punct a salvat locuri de muncă și a asigurat venituri pentru oamenii din domeniu.

Din păcate, perpetarea situației duce la cronicizare. Asta se întâmplă, de exemplu, la Cluj unde nu putem ieși din acest cerc vicios: testăm foarte mult, dar, prin asta, creștem incidența și blocăm activitatea economică. Rezistă până la un punct, dar apoi îți ajunge cuțitul la os”, a continuat primarul, pentru B1 TV.

Emil Boc a spus apoi că structurile din subordinea Guvernului ar trebui să fie mai rapide în a acorda ajutor industriei: „Structurile birocratice de sub Guvern să fie mult mai operative în acordarea acestor forme de sprijin. Aici am întâlnit foarte multe reproșuri din partea oamenilor care spun că până la Dumnezeu te mănâncă sfinții, adică s-au dat banii, dar au fost foarte multe blocaje”.

Primarul a mai declarat că nu trebuie să ignorăm dimensiunea economică a pandemiei de coronavirus: „Trebuie să ținem cont că ne paște o criză economică la ușă care poate fi cel puțin la fel de periculoasă ca această pandemie, Iar România n-are voie sub nicio formă să treacă dintr-o criză în alta”.

Ultima oră
00:18 - Raed Arafat: DSU nu se bagă peste Ministerul Sănătăţii, atribuțiile sale sunt stabilite prin lege/ DSU nu este un om. Dacă deranjează şeful – păstrezi sistemul, scapi de om
00:03 - Cornel Constantiniu cedează în fața bolii. Artistul nu mai poate vorbi
23:59 - Dosare penale de ucidere din culpă în cazurile a 13 pacienți COVID-19 decedați la secția ATI a Spitalului Județean din Sibiu
23:31 - Daniel Funeriu, despre testarea COVID a copiilor: Dacă elevii și profesorii germani pot să facă acest lucru, nu cred că suntem noi mai slab dotați / E nevoie de un efort suplimentar al tuturor / Anul școlar trebuie prelungit (VIDEO)
23:29 - Elena Merișoreanu a primit o veste ce i-a schimbat viața! Artista nu a mai putut să iasă pe scenă
23:11 - Ce spune Gina Pistol, despre revenirea la „Asia Express”: „Se duce o luptă în mine”
22:53 - Daniel Funeriu: Politicianul român vrea descentralizare când vine vorba să cheltuiască bănuții de la Guvern. Când trebuie să-și asume responsabilități, brusc nu-i capabil să ia simple decizii (VIDEO)
22:52 - Răzvan Simion vorbește, pentru prima dată, despre cuceririle sale amoroase „Mi-a fost foarte greu”
22:47 - Kelemen Hunor: I-am cerut ambasadorului Germaniei să sprijine aderarea României la Schengen şi încetarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare
22:17 - Cristian Diaconescu (PMP): România putea beneficia cu trei luni mai devreme de primii bani din PNRR. Prostia și hoția nu sunt scuze (VIDEO)