Emil Boc: Sporurile nu pot fi eliminate prin OUG, ci doar prin lege / Guvernele Orban și Cîțu au oferit sprijin HoReCa, salvând locuri de muncă. Din păcate, perpetarea actualei situații duce la cronicizare (VIDEO)

Emil Boc: Sporurile nu pot fi eliminate prin OUG, ci doar prin lege / Guvernele Orban și Cîțu au oferit sprijin HoReCa, salvând locuri de muncă. Din păcate, perpetarea actualei situații duce la cronicizare (VIDEO)
Foto: Emil Boc / Facebook

Fostul premier Emil Boc, acum primar în Cluj-Napoca, a explicat vineri, pentru B1 TV, că Guvernul Cîțu nu putea elimina sporurile nejustificate prin Ordonanță de Urgență deoarece Constituția nu permite acest lucru. Boc a spus că rămâne ca Ministerul Muncii să vină în Parlament cu un proiect de lege în acest sens.

Primarul din Cluj-Napoca a vorbit apoi despre sprijinul pe care atât fostul Guvernul Orban, cât și Guvernul Cîțu l-au acordat sectorului HoReCa. În schimb, a recomandat ca „structurile birocratice de sub Guvern să fie mult mai operative în acordarea acestor forme de sprijin”. Boc a mai ținut să precizeze că, și cu acest ajutor, industria HoReCa e extrem de afectată din cauza pandemiei: „Din păcate, perpetarea situației duce la cronicizare”.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Emil Boc, despre modul în care pot fi eliminate anumite sporuri

Fostul prim-ministru a spus că eliminarea sporurilor care nu se mai justifică nu putea fi făcută prin Ordonanță de Urgență, după cum a declarat și actualul premier, Florin Cîțu, așa că rămâne ca Ministerul Muncii să vină cu un proiect de lege de modificare a Legii salarizării, care să fie trecut prin Parlament.

„Eu cred că premierul Cîțu a lămurit parțial problema. A spus că, din nefericire, aceste sporuri nu pot fi eliminate prin OUG, ci doar prin lege, iar legea care stabilește aceste sporuri este Legea salarizării unitare. Așa am făcut și noi în 2011. A spus că Ministerul Muncii pregătește un proiect în acest sens care va reașeza, atenție la nuanțe, că acesta e termenul corect: reașezarea sporurilor din sistemul bugetar, care să le lege evident de performanță.

Sunt câteva situații în care poate acestea se justfică. Trebuie eliminate, restructurate în alte domenii. Acum, mingea e în terenul Ministerului Muncii, care trebuie să vină cu acest proiect și numai după ce va fi adoptat de Parlament va avea impact bugetar anul acesta dacă legea se va adopta cât mai repede cu putință. Prin OUG nu putem, că nu ne permite textul Constituției”, a declarat Emil Boc, pentru B1 TV.

Emil Boc, despre sprijinul dat de Guvern sectorului HoReCa

Primarul din Cluj-Napoca a spus apoi că atât fostul Guvern Orban, cât și actualul Guvern Cîțu au luat măsuri pentru a ajuta sectorul HoReCa. Problema este că această stare de fapt cauzată de epidemie nu poate continua fără efecte dramatice asupra acestei industrii, inclusiv asupra angajaților.

„Atât Guvernul Orban, cât și Guvernul Cîțu au oferit un sprijin HoReCa prin faptul că șomajul tehnic a fost suportat de la bugetul de stat. A fost un element important care, până la un punct a salvat locuri de muncă și a asigurat venituri pentru oamenii din domeniu.

Din păcate, perpetarea situației duce la cronicizare. Asta se întâmplă, de exemplu, la Cluj unde nu putem ieși din acest cerc vicios: testăm foarte mult, dar, prin asta, creștem incidența și blocăm activitatea economică. Rezistă până la un punct, dar apoi îți ajunge cuțitul la os”, a continuat primarul, pentru B1 TV.

Emil Boc a spus apoi că structurile din subordinea Guvernului ar trebui să fie mai rapide în a acorda ajutor industriei: „Structurile birocratice de sub Guvern să fie mult mai operative în acordarea acestor forme de sprijin. Aici am întâlnit foarte multe reproșuri din partea oamenilor care spun că până la Dumnezeu te mănâncă sfinții, adică s-au dat banii, dar au fost foarte multe blocaje”.

Primarul a mai declarat că nu trebuie să ignorăm dimensiunea economică a pandemiei de coronavirus: „Trebuie să ținem cont că ne paște o criză economică la ușă care poate fi cel puțin la fel de periculoasă ca această pandemie, Iar România n-are voie sub nicio formă să treacă dintr-o criză în alta”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
07:19 - Kamala Harris este pregătită „să câștige nominalizarea democraților” pentru alegerile prezidențiale din SUA, după retragerea lui Joe Biden
23:53 - Prima reacție a Kremlinului după retragerea lui Joe Biden de la alegerile prezidențiale din SUA. Dmitri Peskov a spus care este „prioritatea” Rusiei
23:35 - România a câștigat Campionatul European U20 Divizia B la baschet
23:14 - Procedura pentru nominalizarea unui nou candidat democrat la președinția SUA. Alte nume vehiculate în afară de Kamala Harris, principala favorită
22:51 - Ștefan Popescu, despre Kamala Harris: Un personaj cu care Biden și anturajul său nu au avut o chimie specială. Nu i s-a delegat niciun dosar important. Nu stă strălucit în sondaje (VIDEO)
22:32 - Un bărbat a murit în timpul unei drumeții în Masivul Vâlcan
22:13 - Liderul republican al Camerei Reprezentanților îi cere demisia lui Joe Biden. Mike Johnson: Perspectivele democraților nu sunt mai bune cu Kamala Harris
21:49 - Donald Trump, după retragerea lui Joe Biden din cursa prezidențială: Va rămâne de departe cel mai slab președinte din istoria țării noastre. Sistemul a făcut tot ce a putut pentru a-l proteja
21:34 - Claudiu Năsui, despre datoria publică a României: Întrebarea este dacă am ajuns la 54% din PIB și avem ce să arătăm. Datoria pentru pensii e total separată și e imensă (VIDEO)
21:01 - Joe Biden s-a retras din cursa prezidențială din SUA: „Este în interesul partidului meu și în al țării să fac un pas în spate” / A anunțat că o susține pe Kamala Harris