Eugen Tomac, despre inițiativa maghiară Minority SafePack, votată de eurodeputații USR-PLUS: Deschide o portiță pentru separatism în Europa. Nu pot să-mi explic cum un român poate vota contra României (VIDEO)

Eugen Tomac, despre inițiativa maghiară Minority SafePack, votată de eurodeputații USR-PLUS: Deschide o portiță pentru separatism în Europa. Nu pot să-mi explic cum un român poate vota contra României (VIDEO)
Foto: Eugen Tomac / Facebook

Parlamentul European a votat, joi, o rezoluție în sprijinul inițiativei maghiare Minority SafePack. Aceasta a trecut inclusiv cu voturile eurodeputaților USR-PLUS. În aparență o inițiativă menită să susțină drepturile minorităților, ea se dovedește a fi un instrument al premierului Viktor Orban de a obține noi privilegii pentru minoritatea maghiară din statele învecinate Ungariei, inclusiv autonomia de facto a Ţinutului Secuiesc.

Minority SafePack a ajuns în acest punct deși, conform tratatelor UE, drepturile minorităţilor reprezintă un domeniu ce ține de competența statelor membre. Comisia Europeană urmează să se pronunțe asupra inițiativei, aceasta având posibilitatea de a respinge total inițiativa.

Europarlamentarul PMP Eugen Tomac, care a votat împotrivă, a explicat, pentru B1 TV, de ce acest proiect, în aparență unul nobil, este, de fapt, extrem de periculos.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Eugen Tomac, despre inițiativa maghiară Minority SafePack, votată de europarlamentarii USR-PLUS

Fostul lider PMP a susținut că Minority Safepack e o acțiune extrem de subtilă prin care Ungaria subminează România.

„Voi încerca să folosesc un limbaj diplomatic, dar fără a ocoli terminologia. Sigur că, în limbajul european, putem îmbrăca foarte multe inițiative care, aparent, au un scop nobil, dar această inițiativă nu e nici pe departe una care să urmărească garantarea unor drepturi în ceea ce privește minoritățile. E o inițiativă, respectând procedura privind inițiativa cetățenească, dar din cele un milion de semnături ale cetățenilor europeni, peste 800.000 sunt ale etnicilor maghiari. Mai precis, aproape 600.000 sunt din Ungaria, peste 250.000 sunt din România. Restul semnăturilor sunt din diferite state ale Uniunii Europene.

Iar această inițiativă e o acțiune extrem de subtilă prin care Budapesta ne subminează pe noi românii. Și folosesc cu mare atenție acest termen, pentru că competențele în ceea ce privește tratamentul la care e supusă o minoritate într-un stat membru al UE e atributul exclusiv al statului român. Această inițiativă, frumos îmbrăcată, încearcă să prezinte o situație deformată în ceea ce privește situația minorităților. Or într-o țară ca România unde eu, cu votul meu și a milioane de români, am votat din convingere un președinte de origine germană, deci de altă etnie decât majoritatea, într-o țară în care UDMR de 30 de ani e la putere, fie din Parlment, fie direct la masa Guvernului, e prea mult să prezentăm lucrurile atât de incorect în relația cu România”, a declarat Eugen Tomac, în emisiunea ”Bună România!”, moderată de Radu Buzăianu și Răzvan Zamfir, pe B1 TV.

Tomac a explicat de ce a votat împotrivă: „Având această convingere că această inițiativă nu are menirea de a proteja minoritățile care se bucură de toate drepturile și în UE, și în România, mi s-a părut prea mult și am votat împotrivă din convingere. Nu-i înțeleg pe ceilalți bărbați ai României de ce au băgat capul în nisip în loc să explice că e o chestiune nedreaptă la adresa noastră”.

Europarlamentul a avertizat că inițiativa maghiară deschide un precedent periculos: „Lucrurile sunt mult mai subtile. I se cere Comisiei să legifereze pe un domeniu unde nu are competență, iar dacă azi Comisia va fi reticentă, poate următoarea Comisie nu va fi la fel de reticentă. Iar acest precedent e extrem de periculos pentru că deschide o portiță extrem de subtilă pentru separatism în Europa. Eu cred că orice om care știe ce înseamnă și ce consecințe poate produce orice mișcare care încurajează separatismul trebui să voteze împotriva acestei inițiative.Și mai e un aspect important. Dacă va exista un conflict în interiorul statului nostru pe această problematică legată de minorități, se deschide un nou nou instrument de lucru prin care se va putea apela la Curtea Europeană de Justiție pe un domeniu în care lucrurile sunt destul de clar clarificate în tratate”.

Întrebat de ce, totuși, unii europarlamentari români au votat, Eugen Tomac a răspuns: „Nu pot să-mi explic. Vă dau cuvântul meu de om că nu-mi pot explica cum un cetățean român poate vota împotriva statului român”.

Urmăriți B1TV.ro și pe