Eugen Tomac (PMP): Lovitura dată Curții Constituționale de la Chișinău scoate Republica Moldova de pe harta statelor democratice. Partidul lui Dodon acționează exclusiv în interesele Rusiei (VIDEO)

Eugen Tomac (PMP): Lovitura dată Curții Constituționale de la Chișinău scoate Republica Moldova de pe harta statelor democratice. Partidul lui Dodon acționează exclusiv în interesele Rusiei (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Majoritatea PSRM-Șor din Parlamentul de la Chișinău a votat, vineri, o declarație „privind caracterul captiv al Curții Constituționale”, drept reacție la avizul dat de Curte, în 15 aprilie, privind constatarea circumstanțelor ce justifică dizolvarea Parlamentul de către șefa statului, Maia Sandu.

Tot vineri, majoritatea anti-reformistă din Parlamentul de la Chișinău a numit un nou judecător la Curtea Constituțională, pe Boris Lupașcu, după operațiunea-fulger de revocare a Domnicăi Manole. Vineri seara, Curtea a suspendat deciziile ce vizează cei din judecători.

Partidele proruse au încercat astfel să captureze Curtea Constituțională, pentru a împiedica organizarea alegerilor anticipate.

Situația a fost comentată, vineri seara, de europarlamentarul PMP Eugen Tomac, în emisiunea ”Actualitatea”, moderată de Tudor Mușat pe B1 TV.

Eugen Tomac, despre situația tot mai tensionată din Republica Moldova

„Asistăm la o nouă lovitură dată de forțele proruse din Republica Moldova. Din nefericire, această tensiune generată în ultima perioadă de Kremlin produce efecte și la Chișinău. Dodon nu se poate împăca cu ideea că a pierdut alegerile. Având majoritate în Parlamentul de la Chișinău, pentru că nu au dorit să se organzieze anticipate și nu a fost o altă soluție pentru a ieși din blocaj, a dat această lovitură Curții Constituționale, o lovitură care scoate Republica Moldova de pe harta statelor democratice”, a declarat Eugen Tomac, pe B1 TV.

Potrivit europarlamentarului PMP, Curtea Constituțională din Republica Moldova, cea mai importantă instituție „e spulberată pur și simplu”.

„E o răzbunare politică. Acest atac e fără precedent, cu efecte imediate în plină criză pandemică, când Republica Moldova, în afară de suportul oferit de România, nu a avut alt sprijin consistent. Subordonații Moscovei, că aici e o nuanță… Partidul lui Dodon nu e un partid prorus, e un partid care acționează exclusiv în interesele Rusiei. Acum, prin această lovitură, încearcă să destabilizeze complet situația din Republica Moldova, pentru a trage de timp în ceea ce privește repetarea alegerilor legislative.

Cred că acum Maia Sandu are toate argumentele să impingă țara spre anticipate și cetățenii au o șansă unică, aceea de a da Parlamentului o legitimitate mult mai puternică și de a duce mai departe linia politică asumată de Maia Sandu”, a mai declarat europarlamentarul PMP Eugen Tomac, pentru B1 TV.

Tags: