Familia USR-istului Claudiu Năsui ar avea o avere de aproape 100 de milioane de euro: În ce afaceri controversate au fost implicate rudele deputatului după 1989

Familia USR-istului Claudiu Năsui ar avea o avere de aproape 100 de milioane de euro: În ce afaceri controversate au fost implicate rudele deputatului după 1989
Foto: Inquam Photos / Ana-Maria Dumtiru

Deputatul USR, Claudiu Năsui, face parte dintr-o familie a cărei avere ajunge la aproape 100 de milioane de euro, după cum scrie presa de business din România. Candidat pentru un nou mandat în Parlamentul României și fost angajat la Ministerul Finanțelor, în timpul guvernării tehnocrate, atunci când gestiona proiecte de transparenţă bugetară, Năsui face parte dintre familie care nu dă dovadă de o foarte mare transparență cândvine vorba despre propria avere, după cum notează evz.ro.

Potrivit sursei citate, familia lui Năsui a fost implicată, în anii 90, în ”afacerea Motorola”, prin care statul a fost prejudiciat cu aproape 8 milioane de dolari. Frații Dorel și Simion Năsui, tatăl și unchiul deputatului USR, precum și generalulVictor Atanasie Stănculescu au fost inculpați în acest dosar, însă în anul 2002 au scăpat de acuzații, după prescrierea faptelor.

Evz.ro mai scrie și despre zecile contracte cu statul, derulate de-a lungul timpului de familia Năsui. Firma Ageximco, controlată de Radu Năsui, vărul USR-istului, a câștigat în ultimii 9 ani peste 600 de licitații cu instituții precum Apele Române, Romgaz, Complexul Energetic Turceni și Metrorex.

Aceeași firmă a avut legătură și cu ”afacerea Motorola”, fiind înființată în 1991 pentru a intermedia 1.000 de echipamente Motorola către Ministerul Apărărării Naționale.

„Să externalizezi servicii de la stat nu este un lucru greșit. Statul român ar trebui să externalizeze mai mult. Problema ar interveni numai dacă există vreo suspiciune legată de cum a fost atribuit acel contract, dacă e ceva legal sau dacă e vreun preț umflat. Din câte știu eu, unchiul meu suflă și în iaurt”, spunea, la un moment dat, Claudiu Năsui.

Și tot la începultul anilor 90, frații Simion, Dorel, Victor și Livia Viorica Năsui deschideau Radiotel, unde a fost cooptat ca acționar minoritar și liberalul Ștefan Liviu Tomoioagă.

Cu alte cuvinte, deși în acest moment sunt competitori pe scena politică, Claudiu Năsui și Ștefan Tomoioagă au un trecut comun în afaceri.

În urmă cu câțiva ani, Tomoioagă a fost declarat incompatibildupă ce ”în perioada 19 septembrie 2012-12 septembrie 2013, a deținut, simultan, funcția de senator și calitatea de administrator al Greenergo Enterprises SA”. Este vorba despre o firmă care are ca obiect producția și distribuția de energie electrică și unde asociatul principal era chiar Claudiu Năsui.

De altfel, potrivit sursei citate, cei doi erau asociați încă din anul 2004, prin firma Mara Conscominvest SRL, Claudiu Năsui devenind astfel, la doar 19 ani, partener de afaceri chiar cu Sorin Ovidiu Vîntu. Asta după ce compania amintită a intrat ”într-o asociere cu Willowsworth Ltd, un offshore din Insulele Britanice Virgine reprezentat de angajații mogulului Sorin Ovidiu Vîntu”.

În plus, potrivit procurorilor, firma Ageximco ar fi avut legătură cu transferurile financiare de care a fost acuzat Sorin Ovidiu Vîntu.

Urmăriți B1TV.ro și pe