Fostul președinte al ADS, Radu Cristescu, pe lista consilierilor ministrului Economiei, Lucian Bode

Fostul președinte al ADS, Radu Cristescu, pe lista consilierilor ministrului Economiei, Lucian Bode
Foto: enational.ro

Fostul preşedinte al Agenţiei Domeniilor Statului, Radu Cristescu, se află pe lista consilierilor ministrului Economiei, Lucian Bode, potrivit cotidianului Curentul. Cristescu a fost demis vara trecută de la ministrul Agriculturii de la acea vreme, Valeriu Tabără, pentru grave nereguli comise în conducerea Agenţiei şi prejudicierea statului cu zeci de milioane de euro, prin favorizarea firmelor de familie sau personale ale unor oameni de afaceri precum Dan Voiculescu sau Ștefan Poenaru.

Oficial, nu a fost confirmată prezenţa lui Cristescu în echipa de la Economie. Lista consilierilor ministrului Bode va fi făcută publică, zilele următoare.

Revenirea lui Radu Cristescu i se datorează ministrului Economiei, Lucian Bode, deoarece, susţine Curentul, face parte din gruparea care controlează organizaţia PDL Sălaj, condusă de şeful de la Economie.

Aceeaşi sursă susţine că, de fapt, Cristescu nu a părăsit niciodată şefia Agenţiei Domeniilor Statului deoarece înlocuitorul său, Bogdan Iliea, şi-a delegat atribuţiile către un director din subordine, Aneta Brezianu, şi nu conform unei note emise expres de ministrul Agriculturii, către vicepreşedintele instituţiei.

Readucerea lui Radu Cristrescu într-o structură guvernamentală, după ce acesta a fost acuzat că a favorizat la scenă deschisă firma Grivco, vine după ce un alt apropiat al lui Dan Voiculescu, Codruţ Şereş, fost ministrul al Economiei,  a fost trimis în judecată alături de alţi inculpaţi pentru un prejudiciu de 165 milioane de euro produs Hidroelectrica.

Conform Curentul, Cristescu a fost numit la şedia ADS la propunerea lui Lucian Bode, în condiţiile în care numele fostului şef de la Domeniile Statului era legat de lumea interlopă. Nu doar în mass media au fost prezentate aceste legăruri, ci chiar şi într-un rechizitoriu al PNA, referitor la fostul primar din Satu Mare, Horia Anderco, trimis în judecată în 2003, pentru luare de mită și achitat cinci ani mai târziu.

Câțiva ani mai târziu, numele lui Cristescu apare într-un mare scandal din Iași, legat de arestarea prefectului Prisăcaru și a altor trei persoane, toți fiind acuzați de corupție. Cei patru fuseseră arestați pentru luare de mită și complicitate la luare de mită.

Cristescu a devenit în 2009 şef de cabinet al fostului prefect de Gorj Nicolae Giugea, iar apoi a fost numit şef al  ADS. Presa a semnalat, atunci, implicarea lui Cristescu în scandaluri legate de acordarea unor terenuri în arendă, fără licitație, unor firme agreate. Aşa cum s-a întâmplat şi cu firma lui Dan Voiculescu, căreia i-a scăzut la jumătate, nejustificat, redevența pentru terenurile concesionate de Grivco, în județul Giurgiu.

Neregulile au fost descoperite de corpul de control al ministerului Agriculturii, care au ajuns pe masa ministrului Valeriu Tabără şi, ulterior, la DNA. Notele inspectorilor arată că Radu Mihai Cristescu a fost implicat în operaţiuni de favorizare a unor firme în paguba ADS. Această afacere, alături de favorizarea omului de afaceri Poenaru l-au determinat pe ministrul Valeriu Tabără să-l îndepărteze pe Cristescu din fruntea ADS. N-au trecut nici cinci luni de atunci.

 

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
15:16 - Cristi Borcea, decizie extremă anunțată public. Ce l-a enervat pe fostul acționar al lui Dinamo: „M-a lăsat cu un gust amar“
14:54 - Lovitură teribilă pentru Dănuț Lupu: Judecătorii l-au condamnat la închisoare cu executare! / Detalii incredibile din dosar și când se judecă recursul
14:53 - Asociația Spitalelor Publice de Psihiatrie, reacție în scandalul ce vizează Spitalul Săpoca: Tot felul de “experți” emit teorii, deși n-au lucrat o zi într-un spital. Generalizarea scandalurilor abate atenția de la adevăratele probleme
14:52 - Polițistul român viral pe TikTok îi sfătuiește pe colegi să renunțe la amenzi. Ce alternativă propune în schimb (VIDEO)
14:26 - Misha, reacție surprinzătoare, după ce Connect-R a spus că o lasă pe ea să-și refacă viața prima: „Dacă el va aștepta ca eu să fac pasul ăsta…”
14:20 - Un copil de 5 ani a căzut de la etajul 9 al unui bloc din Onești / Mama celui mic se afla în locuință
14:17 - Tomac (PMP) a anunțat că a depus petiția semnată de 50.000 de români, prin care cere Parlamentului European să intervină pe subiectul Schengen: „PE are forța de a ne ajuta să câștigăm procesul”
13:57 - Schimbare bruscă la Meta: Mark Zuckerberg le cere angajaților să vină la birou trei zile pe săptămână
13:55 - Reacția lui Florin Piersic după incidentul din Cluj: „Cine mă cunoaște cât de cât, știe că…”
13:53 - Daniel Funeriu, despre ieșirea nervoasă a lui Iohannis la adresa profesorilor: Și-a dat seama că nu mai controlează nimic. Nu i-a mai rămas decât să hrănească rățuştele de la Cotroceni