Ion Cristoiu, despre "afacerea dubioasă" Cumințenia pământului: "Dacian Cioloș s-a lansat într-o suită de vorbe mari și răsuflate, colorate cu un lirism de elevă de pension care simte că-i cresc sînii"

Ion Cristoiu, despre "afacerea dubioasă" Cumințenia pământului: "Dacian Cioloș s-a lansat într-o suită de vorbe mari și răsuflate, colorate cu un lirism de elevă de pension care simte că-i cresc sînii"
foto: ziuanews.ro

Jurnalistul Ion Cristoiu a vorbit în postarea zilnică de pe blogul personal despre achiziționarea sculpturii Cumințenia pământului de către stat, în ceea ce acesta consideră a fi debutul jafului făcut de ANPR.

În gândul de vineri, 18 martie 2016, Cristoiu evidențiază motivele pentru care sculptura nu ar trebui achiziționată, cel principal fiind că statul ar avea lucruri mult mai bune de făcut cu 11 milioane de euro, dar și despre ce reprezintă această afacere după jaful comis de ANPR.

"Adevărații beneficiari ai afacerii (Cumințenia pământului – n.r.), ca în multe dintre procesele de retrocedar, nu sunt moștenitorii, ci rechinii din România", apreciază jurnalistul.

"Pentru a mi se dovedi că mă înșel, Dacian Cioloș ar trebui să facă de o transparență maximă procesul prin care statul român dă 11 milioane de euro dintr-un foc. Prin urmare, Dacian Cioloș să lase deoparte vorbele mari și răsuflate, în genul celor de pe Facebook, și să răspundă următoarelor întrebări:

1) Cu cine a negociat statul român? Cu Artmark sau cu proprietăreasa fie aceasta și asistată de un avocat?
2) Dar există o asemenea proprietăreasă? Dacă da, s-o vedem și noi, măcar în poză? Nu de alta, dar vrem să vedem cum arată o bătrînă de peste 80 de ani posesoare peste noapte a 11 milioane de euro.
3) Cine a făcut parte din Comisia Ministerului Culturii care a negociat suma de 11 milioane de euro?
4) Ce rol a jucat în toată afacerea Radu Boroianu, directorul ICR?
5) Opera nu poate fi scoasă din țară indiferent cine ar cumpăra-o. În Franța, multe capodopere sunt în colecții particulare. Admițînd că n-o cumpăra statul român, era vreo problemă dacă opera era cumpărată de un particular român? Dau dacă nu era cumpărată, era vreo problemă? O spărgeau cu ciocanul proprietăreasa?
6) Cine a stabilit că valoarea operei e de 30 de milioane de euro? Are vreo legătură acest expert cu Artmarkt?", apreciază Cristoiu.

După punctarea acestor fapte, jurnalistul mărturisește că, după ANPR, suntem martorii unui nou jaf, cel al Cumințeniei Pământului fiind comis sun pretextul apărării naționale.

"Vor merge banii ăștia la moștenitori? Să fim serioși! Banii de la ANRP au mers la moștenitori?", conchide Ion Cristoiu.

Ultima oră
00:18 - Raed Arafat: DSU nu se bagă peste Ministerul Sănătăţii, atribuțiile sale sunt stabilite prin lege/ DSU nu este un om. Dacă deranjează şeful – păstrezi sistemul, scapi de om
00:03 - Cornel Constantiniu cedează în fața bolii. Artistul nu mai poate vorbi
23:59 - Dosare penale de ucidere din culpă în cazurile a 13 pacienți COVID-19 decedați la secția ATI a Spitalului Județean din Sibiu
23:31 - Daniel Funeriu, despre testarea COVID a copiilor: Dacă elevii și profesorii germani pot să facă acest lucru, nu cred că suntem noi mai slab dotați / E nevoie de un efort suplimentar al tuturor / Anul școlar trebuie prelungit (VIDEO)
23:29 - Elena Merișoreanu a primit o veste ce i-a schimbat viața! Artista nu a mai putut să iasă pe scenă
23:11 - Ce spune Gina Pistol, despre revenirea la „Asia Express”: „Se duce o luptă în mine”
22:53 - Daniel Funeriu: Politicianul român vrea descentralizare când vine vorba să cheltuiască bănuții de la Guvern. Când trebuie să-și asume responsabilități, brusc nu-i capabil să ia simple decizii (VIDEO)
22:52 - Răzvan Simion vorbește, pentru prima dată, despre cuceririle sale amoroase „Mi-a fost foarte greu”
22:47 - Kelemen Hunor: I-am cerut ambasadorului Germaniei să sprijine aderarea României la Schengen şi încetarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare
22:17 - Cristian Diaconescu (PMP): România putea beneficia cu trei luni mai devreme de primii bani din PNRR. Prostia și hoția nu sunt scuze (VIDEO)