Ion Cristoiu, despre "afacerea dubioasă" Cumințenia pământului: "Dacian Cioloș s-a lansat într-o suită de vorbe mari și răsuflate, colorate cu un lirism de elevă de pension care simte că-i cresc sînii"

Ion Cristoiu, despre "afacerea dubioasă" Cumințenia pământului: "Dacian Cioloș s-a lansat într-o suită de vorbe mari și răsuflate, colorate cu un lirism de elevă de pension care simte că-i cresc sînii"
foto: ziuanews.ro

Jurnalistul Ion Cristoiu a vorbit în postarea zilnică de pe blogul personal despre achiziționarea sculpturii Cumințenia pământului de către stat, în ceea ce acesta consideră a fi debutul jafului făcut de ANPR.

În gândul de vineri, 18 martie 2016, Cristoiu evidențiază motivele pentru care sculptura nu ar trebui achiziționată, cel principal fiind că statul ar avea lucruri mult mai bune de făcut cu 11 milioane de euro, dar și despre ce reprezintă această afacere după jaful comis de ANPR.

"Adevărații beneficiari ai afacerii (Cumințenia pământului – n.r.), ca în multe dintre procesele de retrocedar, nu sunt moștenitorii, ci rechinii din România", apreciază jurnalistul.

"Pentru a mi se dovedi că mă înșel, Dacian Cioloș ar trebui să facă de o transparență maximă procesul prin care statul român dă 11 milioane de euro dintr-un foc. Prin urmare, Dacian Cioloș să lase deoparte vorbele mari și răsuflate, în genul celor de pe Facebook, și să răspundă următoarelor întrebări:

1) Cu cine a negociat statul român? Cu Artmark sau cu proprietăreasa fie aceasta și asistată de un avocat?
2) Dar există o asemenea proprietăreasă? Dacă da, s-o vedem și noi, măcar în poză? Nu de alta, dar vrem să vedem cum arată o bătrînă de peste 80 de ani posesoare peste noapte a 11 milioane de euro.
3) Cine a făcut parte din Comisia Ministerului Culturii care a negociat suma de 11 milioane de euro?
4) Ce rol a jucat în toată afacerea Radu Boroianu, directorul ICR?
5) Opera nu poate fi scoasă din țară indiferent cine ar cumpăra-o. În Franța, multe capodopere sunt în colecții particulare. Admițînd că n-o cumpăra statul român, era vreo problemă dacă opera era cumpărată de un particular român? Dau dacă nu era cumpărată, era vreo problemă? O spărgeau cu ciocanul proprietăreasa?
6) Cine a stabilit că valoarea operei e de 30 de milioane de euro? Are vreo legătură acest expert cu Artmarkt?", apreciază Cristoiu.

După punctarea acestor fapte, jurnalistul mărturisește că, după ANPR, suntem martorii unui nou jaf, cel al Cumințeniei Pământului fiind comis sun pretextul apărării naționale.

"Vor merge banii ăștia la moștenitori? Să fim serioși! Banii de la ANRP au mers la moștenitori?", conchide Ion Cristoiu.

Urmăriți B1TV.ro și pe