Kelemen Hunor, dezvăluiri despre relația cu Viktor Orban: “Nu e dracu’ personalizat, cum e descris de foarte multe ori. Nu influențează în niciun fel deciziile noastre”

Kelemen Hunor, dezvăluiri despre relația cu Viktor Orban: “Nu e dracu' personalizat, cum e descris de foarte multe ori. Nu influențează în niciun fel deciziile noastre”
foto: Facebook

EXCLUSIV ONLINE // Kelemen Honor, candidat la alegerile prezidențiale, a vorbit marți seara, într-odezbatereorganizatădeFacultateade Științe Politice din cadrul Universității Bucureștie despre legătura care există între UDMR și statul ungar, pe de o parte, respectiv între Uniune și premierul de la Budapesta. El a precizat că are o relație bună cu Viktor Orban pe care l-a caracterizat drept “cel mai talentat om politic din regiune”.

“Noi în 30 de ani am încercat să avem o legătură corectă cu toate guvernele care au existat în Ungaria. Eu am o relație personală bună cu Viktor Orban. Nu este dracu’, nu este un om așa cum este desemnat permanent că ar fi. Și nu este nici un dictator. Este un om extrem, extrem de talentat, poate cel mai talentat politician din această regiune, un om care are o vastă cultură. Este foarte familiar cu ceea ce se întâmplă în Europa și da, este autoritar. Știe ce dorește să facă, știe unde vrea să ajungă și merge. Poți să fii de acord cu el sau să nu fii de acord, dar știe unde vrea să ajungă. Problema e când ai un lider care habar nu are unde vrea să meargă și te roagă să mergi după el. Viktor Orban nu este antieuropean, el vede lucrurile diferit, crede în colaborare regională, crede că pentru țările din această zonă, din fostul bloc comunist trebuie o abordare diferită, nuanțată, pentru că avem o mentalitate diferită față de occidentali. Am avut o presiune uriașă în ultimii 50 de ani. Mentalitatea nu se schimbă de la o zi la alta, nici măcar în 20 de ani. Silviu Brucan a fost extrem de amabil cu noi”, a declarat Kelemen Hunor, în cadrul dezbaterii „Studenții, față în față cu liderii politici”, a spus Kelemen Hunor.

Președintele UDMR a mai precizat că guvernul de la Budapesta nu a intervenit niciodată în deciziile interne pe care Uniunea le-a luat pe scena politică românească.

“Viktor Orban spune vrem o altă abordare, vrem o altfel de discuție, nu vrem să schimbăm dictatul de la Moscova cu un alt dictat. Și din acest punct de vedere are într-o anumită măsură dreptate. Nu spun că tot ce face el e ok. Nu, așa ceva nu există. Viktor Orban nu e dracu’ personalizat cum e descris de foarte multe ori. Noi am avut o relație foarte bună cu el și acum 30 de ani când era liberal și acum avem o relație corectă. El nu intervine în discuțiile noastre și nu influențează în niciun fel deciziile noastre. Este un mit, este o legendă urbană că Orban s-au Ungaria influențează deciziile UDMR. Niciodată nu mi-a cerut nimic legat de deciziile noastre interne. Când am guvernat cu Ponta, a spus că dacă pentru voi este ok, treaba voastră. Nu e treaba mea. Când am plecat din Guvernul Ponta în 2014 a fost decizia mea. Când am susținut pe unii sau pe alții niciodată nu a intervenit. Orban caută o colaborare mai strânsă între țările din această zonă, mai ales cu V4 (grupul de la Vișegrad, n.r) și dacă se poate cu România, Bulgaria și Serbia , într-o perspectivă mai mare. Se poate discuta mult, dar eu nu-l consider antieuropean. Are meciurile lui cu unii sau cu alții de la Bruxelles. Noi nu avem niciun meci cu nimeni. Noi așteptăm să spună domnul Macron calea de urmat și mergem sau doamna Merkel. România joacă singuratic în jocul politic regional. Nu e bine! Noi pierdem permanent. Avem impresia că pierdem din cauza lui Orban, din cauza lui Kacinski, dar de fapt pierdem pe mâna noastră permanent și ne întrebăm dar oare ce fac vecinii? Eu mă întreb ce facem noi pentru noi înșine?”, a declarat Kelemen Hunor.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:08 - Joe Biden, prima reacție după percheziția efectuată de FBI la reședința lui Donald Trump: „Știm că sunt unii care se concentrează mai mult pe căutarea puterii”
23:49 - Deși în conflict din cauza alegerilor, fostul vicepreședinte Mike Pence îl susține pe Trump în legătură cu percheziția FBI
23:46 - Rusia acuză SUA de „escaladare inutilă și nerezonabilă” privind tratatul pentru reducerea armamentului strategic: „A arătat ca o provocare fățișă”
23:23 - Turiști români, amendați după ce au fost prinși pe aeroport cu nisip, pietre și scoici, furate de pe plajele din Sardinia
23:17 - Picturi cu Mihai Viteazul și stemele Regatului României, descoperite la renovarea Universității de Medicină din Târgu Mureș. Erau „sub actuala zugrăveală”, spune rectorul (FOTO)
23:05 - Detaliile crimei din Argeş şochează anchetatorii! „Este dramatic!”
23:00 - Banchiza din Antarctica a ajuns la cea mai mică suprafaţă înregistrată vreodată, în istoria măsurătorilor din satelit
22:49 - Președinta Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov, despre anunțul lui Alexandru Rafila: Ne dă peste cap toate programările. Un coleg a primit 380 de mesaje într-o zi de la pacienți după anunț (VIDEO)
22:20 - UPDATE: Masacru în Argeş. Cinci oameni ucişi de un bărbat cu probleme psihice!
22:07 - Suporterii lui CSA Steaua i-au cerut demisia lui Vasile Dîncu. Ultrașii au trecut și la amenințări: „N-am scăpat de Gigi ca să dăm de voi. Ori vă faceți treaba, ori va fi război” (FOTO)