Kelemen Hunor: Marea majoritate a sporurilor vor fi anulate de anul viitor / Cu ce ar putea fi înlocuite

Kelemen Hunor: Marea majoritate a sporurilor vor fi anulate de anul viitor / Cu ce ar putea fi înlocuite
Foto: Guvernul României / Facebook

Vicepremierul Kelemen Hunor, lider UDMR, a declarat că marea majoritate a sporurilor acordate bugetarilor vor fi desfințate începând de anul viitor și ar putea fi înlocuite cu premii pentru cei care fac performanţă.

Kelemen Hunor, despre eliminarea sporurilor bugetarilor

„Urmează un proiect de lege prin care toate sporurile vor fi discutate şi marea majoritate a sporurilor vor fi anulate, fiindcă nu se poate prin Ordonanţă de Urgenţă. Trebuie o analiză foarte serioasă. În acest an sporurile rămân în venitul de bază. Marea majoritate a sporurilor trebuie să dispară şi eventual pentru ordonatorii principali de credite trebuie lăsată posibilitatea de a da premii pentru cei care au performanţă”, a declarat Kelemen Hunor, pentru Realitatea PLUS, potrivit Agerpres.

Acesta a subliniat apoi că e nevoie de o analiză ce nu se poate face de pe o zi pe alta și, prin urmare, nu se poate renunța la sporuri prin Ordonanță de Urgență.

Kelemen și-a exprimat apoi convingerea că de anul viitor aceste sporuri nu vor mai exista.

Florin Cîțu vrea o legătură directă între sporuri și performanța bugetarilor

Și șeful Guvernului, Florin Cîțu, a insistat că schimbarea nu trebuie făcută prin OUG, ci prin proiect de lege votat în Parlament.

„Din punctul de vedere al Guvernului, am plafonat, ținem sub control cheltuielie cu salariile și începem această Lege a salarizării, dar această lege a trecut de Parlamentul României. Orice corectare trebuie să se facă tot în Parlament, transparent. Prin OUG doar menținem status-quo-ul până la Legea salarizării”, a explicat Cîțu.

Și premierul a precizat că trebuie să existe o legătură directă între acordarea sporurilor și performanța angajaților.

„Legea salarizării a fost adoptată în Parlament, deci e normal să mergem cu o lege în Parlament care va reaşeza salarizarea și sporurile. Sunt 110 miliarde lei cheltuieli de personal în 2020. Din acestea, 27 de miliarde o reprezintă sporurile. Aceste cheltuieli de personal s-au dublat în perioada 2016-2020. Eu îi întreb pe români dacă au simţit că performanţa celor care primesc o treime sporuri și cărora li s-au dublat salariile s-a dublat în această perioadă…”, a mai declaratFlorin Cîțu.

Raluca Turcan: Sunt şi sporuri justificate

La rândul său, ministrul Muncii, Raluca Turcan, a declarat că sistemul sporurilor trebuie analizat riguros, nu heirupist, deoarece unele sporuri sunt justificate. Aceasta a insistat că Ministerul nu urmărește diminuarea veniturilor, ci implementarea unui sistem în care sporurile să constituie o motivație.

„Sistemul sporurilor trebuie analizat riguros, cu înţelepciune, nu heirupist, pentru că sunt şi sporuri justificate de condiţiile şi natura muncii, sunt sporuri în domenii importante, pentru categorii esenţiale de salariaţi. Tot la fel de clar am spus că discuţia despre sporuri la Ministerul Muncii nu urmăreşte diminuarea veniturilor, mai ales ale celor care muncesc!

Principiul sănătos de la care pleacă această analiză este ca salariile din sectorul public să fie reaşezate, iar sporurile să reprezinte o motivaţie”, a declarat Raluca Turcan.