Klaus Iohannis, discuţii cu preşedintele Georgiei despre consolidarea securităţii la Marea Neagră

Klaus Iohannis, discuţii cu preşedintele Georgiei despre consolidarea securităţii la Marea Neagră
Foto: presidency.ro

Președintele Klaus Iohannisa avut miercuri, la New York, în cadrul reuniunii ONU, o întrevedere bilaterală cu președintele Georgiei, Salome Zurabișvili.

Cu această ocazie, au fost discutate perspectivele de consolidare a relațiilor bilaterale și a dialogului politic de nivel dintre România și Georgia.

Iohannis a evocat calitatea relațiilor de parteneriat dintre România și Georgia, evidențiată de o dinamică susținută a contactelor politice bilaterale de nivel și de cooperarea practică din ultimii ani.

ÎNCĂ O TRAGEDIE ÎN MUZICA ROMÂNEASCĂ! LACRIMI PENTRU GABRIEL COTABIȚĂ! S-A ÎNTÂMPLAT LA PATRU ANI DE CÂND A FOST BĂGAT ÎN COMĂ (GALERIE FOTO)

La rândul său, președintele georgian a subliniat caracterul de excelență al relației cu România, în contextul aniversării a 300 de ani de relații diplomatice, și a mulțumit pentru sprijinul constant și ferm al țării noastre pentru aspirațiile europene și euro-atlantice ale Georgiei și pentru integritatea teritorială a Georgiei. În acest context, Zurabișvili a solicitat sprijinul României pentru recunoașterea perspectivei europene a țării sale si a evocat eforturile de reformă întreprinse de Georgia, Klaus Iohannis reiterând sprijinul pentru aspirațiile europeană și euro-atlantică ale Georgiei și exprimând disponibilitatea țării noastre pentru susținerea proceselor de reformă, inclusiv prin transfer de expertiză.

Președintele României și Președintele Georgiei au discutat și despre intensificarea dialogului bilateral privind securitatea la Marea Neagră și despre implementarea Pachetului privind Marea Neagră adoptat de NATO la reuniunea miniștrilor de externe aliați din luna aprilie.

LACRIMI PENTRU HORIA MOCULESCU! ANUNȚUL MORȚII S-A ÎNTÂMPLAT ÎN MIEZ DE NOAPTE! CU REGRET VĂ ANUNȚĂM CĂ… (FOTO)

De asemenea, abordând situația din teritoriile ocupate ale regiunilor georgiene Abhazia și Osetia de Sud, șeful statului a reiterat asigurările cu privire la sprijinul continuu al României pentru suveranitatea și integritatea teritorială ale Georgiei. Cei doi președinți au făcut un schimb de opinii cu privire la aspecte relative la soluționarea conflictelor prelungite de pe teritoriul georgian, Președintele României exprimând regretul față de lipsa de progrese din prezent și încurajând eforturi suplimentare în acest sens din partea comunității internaționale.

Cei doi șefi de stat au subliniat importanța consolidării și diversificării schimburilor comerciale dintre România și Georgia, precum și a unei mai bune interconectări între cele două țări.

BOMBĂ MONDENĂ! MĂDĂLINA GHENEA, PE FELIE CU CELEBRUL MILIONAR! I-A PUS MÂNA PE… (GALERIE FOTO)

Astfel, â Iohannis și Zurabișvili au salutat reluarea zborurilor directe între capitalele celor două țări și au exprimat aprecierea pentru cooperarea dintre România și Georgia în implementarea proiectului Coridorului de Transport de Mărfuri Marea Neagră – Marea Caspică, încurajând eforturi viitoare comune pentru ca acesta să devină operațional. De asemenea, cei doi președinți au exprimat susținerea pentru demersurile comune vizând stabilirea unei conexiuni directe la Marea Neagră între porturile georgiene și portul Constanța, segment ce poate fi integrat în cadrul unor trasee mai ample de interconectare între Europa, regiunea Caucazului și cea a Asiei Centrale.

La final, Zurabișvili a adresat invitația caIohannis să efectueze o vizită în Georgia.