Ministrul Educației, Adrian Curaj: Universitățile se vor ocupa de acuzațiile de plagiat. De asemenea, o persoană va trebui să facă parte numai dintr-o comisie și nu din mai multe (VIDEO)

Ministrul Educației, Adrian Curaj: Universitățile se vor ocupa de acuzațiile de plagiat. De asemenea, o persoană va trebui să facă parte numai dintr-o comisie și nu din mai multe (VIDEO)

Într-o conferință de presă de la Palatul Victoria, ministrul Educației, Adrian Curaj a oferit mai multe informații despre modificările din legea educației care vor apărea ca urmare a scandalurilor lucrărilor de doctorat scrise în penitenciare.

Legea 206, din 2014 stabilea că sunt două categorii de deținători de doctorat- a fost anulată acest articol. Am mai modificat un articol. Articolul 14, acolo unde sunt reglementate sancțiunile, am scos două reglementări. Una legată de retragerea titlului de doctor. Și cealaltă legată de retragerea conducerii de doctorat. Foarte clar și lămurite. Nu sunt în atribuția consiliului național de etică. Vor fi în atribuțiile universităților și a CNATDCU. Vom avea modificari, și vom avea o ordonanță de urgență pentru legea educației, iar după această ordonanță de urgență, vom veni cu hotărâri de guvern și ordin de ministru care depind de această ordonanță„, a declarat ministrul în conferință.

El a mai vorbit și despre cui va reveni sarcina de acuzare de plagiat în cazul lucrărilor considerate copiate.

Adrian Curaj: Universitățile se vor ocupa de acuzațiile de plagiat

#DIRECT_ONE_gegx77#

Legat de sarcina de acuzare de plagiat, Universitățile vor avea aces rol. Și ca mecanism de apel, CNATDCU. Dar numai universitățile vor retrage titlul sau vor anula diploma, indiferent de modul în care acestea au fost atribuite. În acest moment am putut să modificăm legea eticii. Am spus că va fi o ordonanță de urgență, prin care se vor rezolva probleme și se va crea un cadru total funcțional. Ca termen, nu putem avea nimic înaintea începerii activității parlamentare. Am avut o comisie care a lucrat și mi-a făcut recomandări. Comisia și-a finalizat și este atentă la tot ceea ce se întâmplă„, a mai precizat Adrian Curaj.

Acesta a mai vorbit și despre componența viitorului consiliu CNATDCU, și este de părere că o persoană trebuie să facă parte numai dintr-o singură comisie, și nu din mai multe

Consiliul CNATDCU a fost numit în decembrie 2012. La începutul lui decembrie, s-a făcut o întâlnire a consiliului. Dintre cei 405 membri, din păcate 8 au decedat sau au ieșit la pensie sau au cerut să se retragă. Și a trebuit să completăm la sugestia comisiilor de specialitate, astfel încât comisia să fie funcțională în totalitate. Referitor la ce se va întâmpla cu acest consiliu, trebuie sa discutăm la pachet. Consiliul Național de etică, Consiliul Național de etică și management Universitar, CNATDCU, consiliile de cercetare, dezvoltare și inovare. Le-am pus la un loc pentru că primul mecanism pe care îl voi pune în practică este ca o persoană să facă parte numai dintr-o comisie. Eu nu dizolv o instituție, ci creez mecanismele ca acestea să-și îndeplinească rolul. Membrii CNATDCU vor trebui să fie conducători de doctorat”

Ministrul a făcut câteva precizări și despre softurile special concepute pentru a descoperi lucrările plagiate, în limba română și chiar și în limba engleză.

Programul antiplagiat, softul pe care Ministerul a dat câteva milioane de euro, dar și cel folosit de UEFISCDI vor fi softurile folosite în care universitățile își vor pune bazele de date și prin care se vor face verificările. Este o opțiune. Programul UEFISCDI a avut clar rolul de a ne ajuta să nu fie suprapuneri nedorite între diverse proiecte. Și aplicațiile din românia sunt scrise în limba engleză, iar acest soft a fost conceput special pentru a se uita și la limba română și la limba engleză, în același timp. UEFISCDI este unul dintre puținele softuri din lume care se uită pe un text care este și în limba română și în același timp și la limba engleză„, a încheiat ministrul Educației.

Acesta a mai precizat și faptul că tezele de doctorat, articolele sau rapoartele vor fi digitizate și puse în acest soft special.

Urmăriți B1TV.ro și pe