New York Times, despre alegerile din România: Prezența la vot a fost la un minim istoric / PNL poate rămâne la guvernare, dar ajutat

New York Times, despre alegerile din România: Prezența la vot a fost la un minim istoric / PNL poate rămâne la guvernare, dar ajutat
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Alegerile parlamentare de duminică nu s-au dovedit a fi câștigătoare pentru premierul român Ludovic Orban și pentru partidul său, PNL, dar acesta mai poate rămâne la Putere cu susținerea unei formațiuni mai mici, notează New York Times. Jurnaliștii americani mai remarcă, încă din debutul articolului, absenteismul record de la scrutinul din 6 decembrie. Ei au precizat ulterior că prezența la vot a fost de 32%, cea mai scăzută din istoria postdecembristă a României.

New York Times, despre rezultatul alegerilor parlamentare din România: PNL poate rămâne la Putere, dar ajutat

Orban a pretins victoria, duminică seară, chiar dacă partidul său a ieșit pe locul doi, cu puțin în spatele principalului adversar politic, PSD.

Liberalii cred că o alianță cu un partid mai mic i-ar ajuta să rămână la Putere. Orban a promis să continue parcursul proeuropean și demersurile de modernizare în România, una dintre cele mai sărace țări din Uniunea Europeană, mai notează New York Times.

Jurnaliștii americani mai scriu că victoria PSD, partid trecut prin numeroase scandaluri de corupție, și ascențiunea AUR, un nou partid naționalist, a cam stricat cheful pentru mulți români. Ei se așteptau ca țara lor să se desprindă, în sfârșit, de trecut.

Rezultatele scrutinului nu au arătat o victorie categorică pentru vreun partid, dar de aici pare să se desprindă e eventuală coaliție între partidul premierului Ludovic Orban, PNL, și alianța USR-PLUS, aflată pe locul trei în alegeri. Chiar și așa, e foarte posibil ca liberalii să aibă nevoie și de ajutorul altor formațiuni, pentru a-și asigura majoritatea parlamentară necesară.

Într-o declarație după închiderea urnelor, Orban a precizat că PNL se consideră „atât câștigătorul moral, cât și câștigătorul politic” al alegerilor generale. Asta îi va permite să formeze noua majoritate parlamentară.

În ultimii cinci ani, notează jurnaliștii americani, România a avut cinci premieri. Guvernul Orban a picat la unul dintre voturile de încredere din Parlament, dar a continuat să rămână la Palatul Victoria, pentru ca epidemiei de coronavirus să nu i se adauge și o criză politică.

Cum a reușit PSD să recupereze voturi

Acum patru ani, la guvernare a ajuns PSD, care a fost apoi personaj principal în mai multe scandaluri de corupție.

Proteste uriașe au izbucnit la începutul anului 2017, după ce social-democrații au emis o Ordonanță de Urgență care practic dezincrimina micile fapte de corupție. Concedierea Laurei Codruța Kovesi de la șefia structurii anticorupție DNA a pus și mai mult paie pe foc.

O vreme, a părut că România o ia pe urmele Poloniei și Ungariei, alunecând spre un regim iliberal. În 2019, însă, puternicul lider al PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat pentru corupție, iar în octombrie social-democrații au fost îndepărtați de la Putere printr-o moțiune de cenzură. În noiembrie același an, președintele Klaus Iohannis, fost lider în PNL, a câștigat detașat un nou mandat la Cotroceni, amintește New York Times.

În lunile ce au urmat ajungerii la guvernare, PNL a tot scăzut în sondaje, fiind tot mai criticat pentru modul în care a gestionat epidemia de coronavirus. Sorin Ioniță, analist politic Expert Forum, a explicat pentru NYT că atitudinea PSD din timpul lui Dragnea în mod evident a avut un impact asupra partidului la alegerile prezidențiale. În schimb, „prezența scăzută la vot și faptul că partidul a scăpat de echipa toxică din jurul lui Dragnea” a ajutat PSD-ul să-și mai repare imaginea înaintea alegerilor parlamentare.