ORDONANȚA de urgență ce modifică legislația penală a fost PUBLICATĂ ÎN MONITORUL OFICIAL

ORDONANȚA de urgență ce modifică legislația penală a fost PUBLICATĂ ÎN MONITORUL OFICIAL

Ordonanța de Urgență adoptată marți seară de Guvernul PSD – ALDE a fost publicată în Monitorul Oficial în noaptea de marți spre miercuri, în jurul orei 01.00. Era singurul lucru care mai lipsea pentru ca acest act să producă efecte. Ordonanța prevede, între altele, dezincriminarea abuzului în serviciu, dacă prejudiciul fixat este mai mic de 200.000 de lei. Într-o astfel de situație se află inclusiv președintele PSD, Liviu Dragnea. Prin intrarea în vigoare a acestei OUG, Dragnea și alți politicieni aflați în aceeași situație scapă de dosarele penale.

Ordonanța va intra în vigoare la zece zile de la publicare.

Articolul 297 din Codul penal este cel care definește abuzul în serviciu. Acesta va avea următorul cuprins:

"1 – fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, cu ştiinţă, îndeplineşte un act prin încălcarea unor dispoziţii expres dintr-o lege, ordonanţă sau o Odonanţă de Urgenţă a Guvernului sau nu îndeplineşte un act prevăzut de dispoziţiile exprese dintr-o lege, o ordonanţă sau o Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului şi prin aceasta cauzează o pagubă materială mai mare de 200.000 de lei ori o vătămare gravă, certă şi efectivă a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau juridice astfel cum sunt prevăzute şi garantate de legile în vigoare se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă".

Aceste dispoziţii "nu se aplică în cazul emiterii, aprobării sau adoptării actelor normative" prevede același articol modificat.

Totodată, OUG prevede introducerea unui nou alineat la articolul 290, conform căruia: "denunţul se depune la organul de urmărire penală competent în termen de 6 luni de la data săvârşirii faptei prevăzute de legea penală".

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe