Prietenul lui Barna și Ghinea a descoperit prosperitatea la USR. Jocurile de culise care l-au propulsat pe fostul IT-ist sărac, acum milionar și candidat la Sectorul 2

Prietenul lui Barna și Ghinea a descoperit prosperitatea la USR. Jocurile de culise care l-au propulsat pe fostul IT-ist sărac, acum milionar și candidat la Sectorul 2
foto: Facebook

În toamna anului 2019, jurnaliștii de la Rise Project investigau afacerile președintelui USR cu fonduri europene și, în timp ce căutau documente, au descoperit că datele contractuale ale firmei lui Dan Barna erau anonimizate pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene. În vara anului 2016, Cristian Ghinea – actualmente eurodeputat, dar la acea vreme ministru în guvernul Cioloș – hotăra ca toate contractele din bani europeni, precum și subcontractorii sau furnizorii firmelor câștigătoare de proiecte să fie publicate online, într-un demers de transparentizare, amintește PS News.

„Achizițiile din proiectele DCG (firma lui Barna- n.red) au fost anonimizate în baza de date a ministerului. Spre comparație, proiectele Teamnet – holdingul fondat de mogulul PSD, Sebastian Ghiță, cu care Cristian Ghinea s-a aflat în conflict deschis la începutul mandatului său de ministru – sunt transparentizate corect”, noteazăjurnaliștii de la Rise Project.

În mai 2016 a intrat în scenă Radu Nicolae Mihaiu, angajat de bunul său prieten Cristian Ghinea în funcția de consilier personal al ministrului, pe „probleme de IT”. Specializat în publicitate online, Mihaiu conducea un SRL cu zero angajați, deținea un apartament luat cu credit în suprfață de 75 de metri pătrați, respectiv o mașină marca Mazda.

Fără succes, el încercase timp de 10 ani să își construiască o afacere și un nume în industria IT și de software, dar acest lucru avea să se schimbe după intrarea în politică, în USR, în mai puțin de trei ani – cu susținerea celui pe care l-a ajutat, Dan Barna, și a celui care l-a inventat politic, Cristi Ghinea. Astăzi, Mihaiu se numără printre liderii USR și este candidat la Primăria Sectorului 2 din Capitală.

Radu Mihaiu se prezenta în CV, în 2016, drept un programator de soft și a fost angajat cu un scop bine definit la minister, după cum se arată într-o prezentare de pe usrplus.ro:„Radu Mihaiu a inițiat și zece proiecte de lege pentru debirocratizare și digitalizare (fără să aibă vreo expertiză dovedită – n.red). A publicat în format deschis toată arhiva de contracte pe fonduri europene”. Mihaiu este celcare s-a ocupat în mod direct de publicarea online a arhivei de contracte a MFE și, implict, de anonimizarea contractelor din bani europeni, cel care ocupa atunci funcția de consilier al ministrului Ghinea, actual lider USR si colegul de minister al lui Barna, actualul președinte USR.

Afacerea „ciudată”, care i-a oferit protecție lui Dan Barna, stă la baza unui adevărat parteneriat politic în trei. Barna a ajuns la conducerea USR, cu Ghinea jucând un rol principal în acest sens. La rândul său, Ghinea a ajuns europarlamentar și o eminență cenușie a partidului, în timp ce anonimul programator Mihaiu, impus inițial la președinția USR Sector 2, a devenit candidat la primărie.Pentru a-l impune pe Mihaiu candidat la primăria sectorului 2, Dan Barna a amenințat că va rupe alianța cu PNL pe București.

În urma unor jocuri de culise, Mihaiu a reușit să devină șeful USR Sector 2 până în primăvara anului 2019, iar la alegerile europarlamentare a prins un loc pe lista de candidați, dar totuși unul neeligibil.În schimb, șeful său și protectorul său, Ghinea, a prins un loc eligibil.

Paterneriatul a continuat să le aducă roade, iar prietenii lui Mihaiu conduceau deja USR cu mână forte, îndepârtindu-i pe susținătorii lui Nicușor Dan din partid. De altfel, așa a și ajuns Mihaiu șeful organizației USR Sector 2.

Înaintea alegerilor europarlamentare din 2019, Radu Mihaiu a depus încăo declarație de avere. Softist sărac în mai 2016 la o firmuliță e-dea Works SRL, el se prezenta acum deja ca milionar. sărac din mai 2016, de la firmuliță E- dea Works SRL, se prezintă deja ca milionar.Mihaiu declara că a încasat dividende de 373.000 de RON de la firma la care deținea tot 25% din părțile sociale, dar că a împrumutat firma cu 340.000 de RON din bani proprii și că are în conturi aproximativ 50.000 de RON. În schimb, Mihaiu apare că a contractat două credite de 531.000 de RON și 41.000 de euro.

În anul 2018, Radu Mihaiu a mai cumpărat și un teren de 265 de metri pătrați în București, respectiv un apartament de 120 de metri pătrați, pe lângă apartamentul de 75 de mp pătrați cumpărat cu 10 ani în urmă. Chiar și firmulița la care este angajat Radu Mihaiu a avut o evoluție interesantă – dacă în 2014 avea zero angajați și de-abia făcea profit, în anul 2016 și 2017, când Mihaiu a intrat în politică și administrația centrală mică, E- dea Works SRL a devenit o firmă cu 13, apoi, în 2019, cu 18 angajați, respectiv cu profituri de 250.000 de euro, în 2016, și aproape 200.000 de euro, în 2018.

Urmăriți B1TV.ro și pe