Raluca Turcan: Numărul contractelor de muncă înregistrate cu salariul minim pe economie a crescut de cinci ori în ultimii cinci ani

Raluca Turcan: Numărul contractelor de muncă înregistrate cu salariul minim pe economie a crescut de cinci ori în ultimii cinci ani
Foto: Raluca Turcan / Facebook

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, anunţă că numărul angajaţilor încadraţi cu salariul minim pe economie a ajuns la 1,6 milioane, potrivitNews.ro.

Raluca Turcan precizează că numărul lucrătorilor cu salariul minim pe economie a crescut de cinci ori în ultimii cinci ani.

„Există o realitate pe care trebuie să o acceptăm: în România a crescut, în ultimii cinci ani, de cinci ori numărul contractelor de muncă înregistrate cu salariul minim pe economie. Ceea ce înseamnă că, unu: salariul minim este în mare parte văzut de către mediul economic ca un element de competitivitate, de stimulare şi nu ca pe un instrument de asigurare a unui trai decent pentru angajaţi”, a declarat ministrul muncii, marţi seară, la Realitatea Plus.

„E clar că această creştere a numărului de angajaţi cu salariul minim vine şi dintr-o incapacitate a mediului economic de a susţine constant o majorare a salariului minim mai consistentă, pentru că dacă această majorare a salariului minim se face superficial, rişti ca un angajator să concedieze în loc să opereze o majorare a salariului minim. În acelaşi timp da, cred că şi dialogul social trebuie să fie unul mai eficient”, a adăugat Raluca Turcan.

Raluca Turcan spune că în România „sărăcia în muncă este peste media europeană”.

„Există deja o propunere de Directivă a Comisiei Europene prin care să se stabilească un nivel definit al fixării salarului minim, ceea ce în România în momentul de faţă nu cred că este posibil. Pe de altă parte, eu cred că atunci când luăm în calcul nivelul salariului minim discuţiile între părţile sociale, angajaţi şi angajatori, trebuie să fie mult mai intense, trebuie să luăm în calcul nişte factori care să aducă puterea de cumpărare în discuţie odată cu salariul minim, pentru că în România, din nefericire, sărăcia în muncă este peste media europeană”, a mai spus Raluca Turcan.

Urmăriți B1TV.ro și pe