Situaţie bizară în Parlamentul României: Un deputat condamnat pentru viol trebuie să decidă asupra castrării chimice a violatorilor

Situaţie bizară în Parlamentul României: Un deputat condamnat pentru viol trebuie să decidă asupra castrării chimice a violatorilor
Foto: maramedia.ro

Senatul a trimis pe masa deputaților o inițiativă legislativă ce prevede castrarea chimică a violatorilor, aceasta fiind inițiată de senatorul UNPR Ciprian Rogojan, susţinut de Gabriela Firea (PSD), Tudor Barbu (PNL) şi Marian Vasiliev (PPDD). Unul dintre deputații care se vor pronunța în acest caz a fost condamnat pentru viol, în urmă cu 30 de ani, relatează Gândul.

Deputatul Dan Bordeianu, fost liberal, acum PSD-ist, a fost întrebat de publicație care va fi poziția sa în momentul în care legea va ajunge pe masa sa, el evitând un răspuns.

În timp ce foştii săi colegi din PNL cunosc situaţia lui Bordeianu, doi dintre cei patru iniţiatori ai proiectului se declară şocaţi că un asemenea caz este prezent în Parlament.

„Nici nu vreau să-l întâlnesc, nu vreau să mă uit în faţa ochilor lui. E departe de mine să mă gândesc că am astfel de colegi”, a spus senatorul Ciprian Rogojan, unul dintre părinţii proiectului de lege.

Proiectul de lege care prevede castrarea chimică a pedofililor și a violatorilor, anunțat în urmă cu doi ani, a fost adoptat tacit de Senat, în urma unei dezbateri desfășurrate în lipsă de cvorum. Acum, proiectul va merge în Camera Deputaților, care este for decizional.

„97 de băieţi şi 415 fete au fost maltrataţi, 256 de cazuri au fost în familii şi 10 cazuri în unităţile de învăţământ, numai în 2011”. Aşa şi-a început prezentarea unul dintre iniţiatorii legii, senatorul UNPR Ciprian Rogojan, susţinut de Gabriela Firea (PSD), Tudor Barbu (PNL) şi Marian Vasiliev (PPDD). Toţi sunt optimişti că proiectul, deşi avizat negativ de comisiile de specialitate, va fi adoptat şi de colegii deputaţi.

„Trebuie să tragem un semnal de alarmă, să ne gândim la copiii şi la nepoţii noştri, să ne gândim că această iniţiativă nu are culoare politică. E o problemă la nivel global, aceşti oameni trebuie ajutaţi prin acest tratament. E o lege care poate să ne ajute copiii, pentru liniştea părinţilor şi a bunicilor”, a spus Rogojan.

 Problema este una globală, după cum au arătat şi iniţiatorii, în prezent mai multe state adoptând măsura castrării chimice în cazul violatorilor şi a pedofililor, printre care Norvegia, Danemarca, Republica Moldova, Polonia şi Cehia.

Principala ţintă a proiectului, pedofilii.

”Trebuie să punem încă o stavilă între nemernicii, nenorociţii care se bagă în pat cu o fetiţă de şase ani sau cu un băieţel de patru ani şi acei copii. Iar stavila se numeşte castrare chimică. Sunt ţări unde la recidivă se merge până la castrare chirugicală”, a pus, revoltat, şi senatorul PNL Tudor Barbu.

 Întrebat dacă nu ar trebui aplicat acelaşi tratament chimic şi violatorilor, liberalul a spus că acest subiect este unul mai delicat, având în vedere că este mai greu de dovedit.

„Violul este una dintre cele mai greu de dovedit fapte. De la viol la dragoste nu e decât un pas pentru ca femeia să spună nu am vrut. Violul este o faptă care trebuie analizată cu multă înţelepciune, este o faptă foarte greu de probat în instanţă”, a adăugat senatorul PNL.

Cu toate că proiectul a fost gândit, în principiu, pentru pedofili, Marian Vasiliev, senator PPDD, nu ar spune nu dacă şi violatorii ar avea parte de acelaşi tratament.

”Dacă rămâne şi pentru violatori, am atins un punct superior. Groaznic este să vezi o victimă copil care nu are apărare, are o doză de ingenuitate, nu percepe realitatea şi răutatea aşa cum le percepem noi. Dar dacă reuşim să duce asta pentru toate ”tipurile” de viol, cred că ar fi un lucru benefic pentru societatea românească”, a declarat Vasiliev.

În opinia sa, mentalitatea românilor încă este una învechită atunci când vine vorba despre viol, mulţi acuzând victima, dacă aceasta este femeie.

Deputatul Dan Bordeianu, condamnat pentru viol

În urmă cu mai puţin de o lună, deputatul Dan Bordeianu, acum la al doilea mandat, trecea de la PNL la PSD. Migrarea sa nu este întâmplătoare. Recent, Parchetul General a dispus urmărirea sa penală pentru infracţiunile de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, în legătură cu contractarea şi executarea unor lucrări. Deputatul este anchetat pentru un contract de 500.000 euro încheiat de către o companie deţinută de soţia sa.

Pe lângă acest dosar, mai puţin cunoscut însă este faptul că Dan Bordeianu a fost condamnat, în 1985, pentru viol, pe vremea când avea mai puţin de 18 ani.

Bordeianu a fost condamnat, pe 12 iunie 1985, de Judecătoria Vaslui, pentru că ar fi violat o tânără. Cum la vremea respectivă era încă minor, Dan Bordeianu a săvârşit o pedeapsă de cinci ani la şcoala de corecţie din Târgu Ocna.

Contactat de jurnaliștii Gândul pentru a afla poziţia sa referitoare la proiectul de lege privind castrarea chimică a violatorilor, deputatul PSD Dan Bordeianu a întors spatele reporterului, refuzând să răspundă la întrebare.

Întrebat dacă este dispus să comenteze situaţia, răspunsul său a fost scurt: ”Nu”.

Dacă Tudor Barbu a susţinut că ştie cazul colegului său, ceilalţi doi iniţiatori, Ciprian Rogojan şi Marian Vasiliev s-au arătat uimiţi că printre ei există un asemenea caz.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:08 - Joe Biden, prima reacție după percheziția efectuată de FBI la reședința lui Donald Trump: „Știm că sunt unii care se concentrează mai mult pe căutarea puterii”
23:49 - Deși în conflict din cauza alegerilor, fostul vicepreședinte Mike Pence îl susține pe Trump în legătură cu percheziția FBI
23:46 - Rusia acuză SUA de „escaladare inutilă și nerezonabilă” privind tratatul pentru reducerea armamentului strategic: „A arătat ca o provocare fățișă”
23:23 - Turiști români, amendați după ce au fost prinși pe aeroport cu nisip, pietre și scoici, furate de pe plajele din Sardinia
23:17 - Picturi cu Mihai Viteazul și stemele Regatului României, descoperite la renovarea Universității de Medicină din Târgu Mureș. Erau „sub actuala zugrăveală”, spune rectorul (FOTO)
23:05 - Detaliile crimei din Argeş şochează anchetatorii! „Este dramatic!”
23:00 - Banchiza din Antarctica a ajuns la cea mai mică suprafaţă înregistrată vreodată, în istoria măsurătorilor din satelit
22:49 - Președinta Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov, despre anunțul lui Alexandru Rafila: Ne dă peste cap toate programările. Un coleg a primit 380 de mesaje într-o zi de la pacienți după anunț (VIDEO)
22:20 - UPDATE: Masacru în Argeş. Cinci oameni ucişi de un bărbat cu probleme psihice!
22:07 - Suporterii lui CSA Steaua i-au cerut demisia lui Vasile Dîncu. Ultrașii au trecut și la amenințări: „N-am scăpat de Gigi ca să dăm de voi. Ori vă faceți treaba, ori va fi război” (FOTO)