Traian Băsescu, despre clanurile interlope: Odată diminuată activitatea în străinătate, își vor extinde activitățile în România. O să ajungem să ne fie frică să ieșim pe stradă dacă statul nu face ce trebuie (VIDEO)

Traian Băsescu, despre clanurile interlope: Odată diminuată activitatea în străinătate, își vor extinde activitățile în România. O să ajungem să ne fie frică să ieșim pe stradă dacă statul nu face ce trebuie (VIDEO)

Fostul președinte Traian Băsescu a declarat că instituțiile statului au ajuns să aibă o atitudine defensivă în raport cu rețelele de crimă organizată, or acest lucru trebuie să se schimbe, altfel vom ajunge să ne fie frică să ieșim pe stradă. E nevoie să revenim la polițistul de proximitate, structurile Ministerului de Interne trebuie să fie mai implicate în destructurarea grupărilor, iar SRI trebuie să revină la supravegherea acestora, a precizat europarlamentarul PMP, într-o intervenție pentru B1 TV.

Traian Băsescu: E nevoie de o atitudine ofensivă în raport cu rețelele de crimă organizată. Rolul Ministerului de Interne și al SRI

„Că s-or omorî între ei, s-or omorî între ei, dar fac lucruri mult mai ticăloase: își împart țara, își împart orașele, își împart zonele de acțiune a grupărilor, pentru că oamenii ăștia nu sunt în câmpul muncii și trăiesc într-un lux exorbitant. Traficul de mașini continuă să-l facă, că de asta și-au lăsat parte din bandă pe unde au fost până acum, traficul de carne vie merge înainte fără probleme, traficul de droguri funcționează, taxele de protecție le impun acuma. Vedeți ce au pățit chiar maneliștii, cărora le iau banii sau le dijmuiesc sumele pe care le încasează. Asta înseamnă că statul trebuie să se ranforseze foarte rapid pe zona asta. Degeaba-mi spune domnul chestor Despescu că substituie DGIPI cu o unitate specială pe care a înființat-o acum un an și jumătate – doi ani. DGIPI era o structură care era infiltrată peste tot. După protocoale, SRI s-a retras din supravegherea grupărilor de crimă organizată”, a declarat Traian Băsescu, pentru B1 TV.

Fostul președinte a mai remarcat faptul că acum instituțiile statului sunt în defensivă în raport cu aceste rețele de crimă organizată, în loc să fie în ofensivă.

„Trebuie restabilită implicarea unor unități de informații puternice ale Ministerului de Interne, SRI trebuie să revină pe câmpul de culegere a informațiilor de la grupările interlope. Nu mai e sectoristul, care avea 10 străzi și știa tot ce se întâmplă. Acum e polițiștul de proximitate care are 10.000 de oameni. E imposibil să sesizeze traficul de droguri, traficul de orice.

Eu n-am ezitat să introduc în Strategia de Securitate Națională lupta cu crima organizată și a luat-o ca sarcină de căpătâi și Ministerul de Interne și SRI. Punct! Dacă noi înțelegem prin crimă organizată gulerele albe, greșim. Nu numai ele pot fi crimă organizată. E mult mai violentă lupta clanurilor interlope”, a mai explicat europarlamentarul PMP.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Întrebat dacă putem vorbi de o implicare a clanurilor în contextul alegerilor locale, Băsescu a răspuns: „nu cred că a ajuns atât de jos clasa politică”.

Traian Băsescu a insistat că dacă doi șefi de clan se bat între ei, asta nu înseamnă că oamenii de rând trebuie să stea liniștiți, deoarece infractorii se bat pe bani făcuți din diverse infracțiuni: „N-aș sta liniștit că, e evident, ăsta nu e un caz întâmplător. Ei joacă sume uriașe la barbut, cărți ce or juca acolo, care provind din trafic de carne vie, din trafic de mașini furate, din trafic de droguri, din cămătărie, din taxe de protecție. Din acest motiv, n-aș sta liniștit deloc. Au milioane pe care să le joace și n-au carte de muncă!” .

„Odată diminuată activitatea în străinătate, își vor extinde activitățile în România, vor trece la tâlhărie masiv, la spargeri de case, care deja se întâmplă tot mai des în Ilfov și București. O să ajungem să ne fie frică să mergem pe stradă dacă statul nu face ce trebuie: risc de securitate națională și toate structurile mobilizate pentru lichidarea acestor grupări sau punerea lor sub control”, a avertizat Băsescu.

Despre afirmațiile unuia dintre interlopi, care a negat vehement acuzațiile aduse, Băsescu a afirmat: „deci ei citeau, erau în bibliotecă și deodată s-au înjunghiat…”.

Emi Pian, liderului clanului interlop Duduianu, ucis într-o răfuială în Capitală

Mai mulți indivizi din clanuri interlope rivale s-au bătut, în noaptea de luni spre marți, pe o stradă din Sectorul 6 al Capitalei. Emi Pian, liderul clanului Duduienilor, a murit în urma loviturilor puternice pe care le-a primit.

Răfuiala ar fi pornit de la un joc de barbut. Este cunoscut faptul că Emi Pian obişnuia să împrumute persoane care jucau la barbut, cu dobânzi între 10 şi 35%. Martorii au explicat să acesta ar fi fost și motivul scandalului de aseară. Emi Pian i-ar fi dat unui jucător de barbut 200.000 de euro.

Tatăl lui Emi Pian, Nicolae Duduianu, aflat în detenție, a suferit un infact când a aflat despre moartea fiului său.

Şeful Poliţiei Capitalei, Bogdan Berechet, a anunţat instituirea unor dispozitive speciale de poliţişti de ordine publică, mascaţi şi jandarmi în urma acestui eveniment.

Ultima oră