PMP l-a mandatat pe Tomac să voteze pentru excluderea Fidesz din PPE / Băsescu: Noi nu avem cum să susţinem rămânerea în Partidul Popular European a lui Viktor Orban

PMP l-a mandatat pe Tomac să voteze pentru excluderea Fidesz din PPE / Băsescu: Noi nu avem cum să susţinem rămânerea în Partidul Popular European a lui Viktor Orban

Colegiul Naţional al PMP a decis să dea un mandat de susţinere propunerii de excludere a Fidesz, partidul premierului ungar Viktor Orban, din Partidul Popular European. Hotărârea a fost luată cu unanimitate de voturi.

”În opinia mea, Fidesz-ul care guvernează Ungaria încalcă grav Tratatul de la Lisabona, Tratatul UE, nu acceptă să mai respecte ce a semnat la aderare. Că a fost de acord şi cu competenţele partajate în care are prioritate UE, şi cu competenţele exclusive şi cu Justiţia, cu libertatea presei, cu toate cele. Deci, după părerea mea, a tolera în interiorul PPE un astfel de comportament la un partid care guvernează este o eroare”, a declarat Traian Băsescu, preşedintele onorific al PMP.

Acesta a insistat că este exclus ca PMP să susțină păstrarea Fidesz în PPE: ”Dacă luăm măcar şi mesajul ticălos care s-a dat de la Budapesta ieri, pentru manifestaţia din secuime legată de autonomie, noi nu avem cum să susţinem rămânerea în PPE a lui Viktor Orban”.

Băsescu a precizat că pe 20 martie se propune excluderea Fidesz din PPE, iar Eugen Tomac va merge cu un mandat din partea PMP.

Partidul Popular European ar putea decide pe 20 martie dacă îi exclude sau nu pe premierul maghiar extremist Viktor Orban și partidul său Fidesz, după ce 12 formațiuni membre în cea mai importantă familie politică europeană au cerut în mod oficial să fie dați afară, potrivit anunțului făcut luni de preşedintele PPE Joseph Daul.

„Douăsprezece partide membre ale PPE din 9 ţări au cerut excluderea sau suspendarea Fidesz. Această problemă va fi discutată în cadrul reuniunii politice din 20 martie. Decizia aparţine tuturor membrilor PPE şi nu pot anticipa rezultatul discuţiei”, a explicat Joseph Daul.

PPE reunește partidele de centru-dreapta din Uniunea Europeană și a resimțit o presiune tot mai mare în ceea ce privește excluderea Fidez, partdul maghiar de guvernământ, după ce premierul Viktor Orban a dus la un cu totul alt nivel conflictul cu mai mulți demnitari europeni, printre care și Jean-Claude Juncker, președintele Comsiei Europene.

De aproape două săptămâni, afişe cu Juncker alături de miliardarul american de origine maghiară George Soros au apărut în spaţii publice din Ungaria. Pe postere sunt scrise sloganuri sugerând că cei doi vor să promoveze migraţia ilegală în Europa – ceea ce Comisia Europeană a negat puternic.

Urmăriți B1TV.ro și pe