Costache: OUG pe Sănătate e salutată de pacienți. A introdus niște programe noi și a prorogat coplata introdusă de PSD (VIDEO)

Costache: OUG pe Sănătate e salutată de pacienți. A introdus niște programe noi și a prorogat coplata introdusă de PSD (VIDEO)
Foto: gov.ro

Victor Costache, ministrul propus la Sănătate, a declarat, pentru B1 TV, că ordonanța adoptată de Guvernul PNL în acest domeniu și pe care Avocatul Poporului a anunțat că o va ataca la Curtea Constituțională este una în sprijinul paceinților, iar dovada este că asociațiile de pacienți au salutat-o încă din prima zi.

Costanche a dat și câteva exemple de prevederi din această ordonanță, care vin în sprijinul celor bolnavi. El a mai susținut, tototată, că Guvernul liberal a amânat introducerea coplății, care fusese introdusă anul trecut de guvernarea social-democrată.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

„Ordonanța este foarte simplă, e foarte transparentă și cel mai bun semn e că toate asociațiile de pacienți au salutat-o și chiar din prima zi când a fost emisă această ordonanță și începuseră criticile, primii care au ieșit să sprijine au fost asociațiile de pacienți. Azi ne-am întâlnit cu doi reprezentanți ai unor grupuri importante de asociații de pacienți, care susțin în continuare această Ordonanță.

În primul rând, ordonanța implementează niște programe noi de sănătate care nu existau, cum ar fi acest program național de chirurgie oncologică. Practic, programul de oncologie era descompletat: avem unul de chimioterapie, de radioterapie de diverse tipuri de diagnostic, dar ne lipsea unul de chirurgie corect finanțat.

O a doua deschidere și modernizare a Legii Sănătății a fost de a crea posibilitatea de a se crea în România centre de infarct și de accident vascular cerebral. Dacă acest lucru e criticabil, avem un mare semn de întrebare asupra posibilității de a lansa niște reforme reale într-un sistem sanitar care suferă și care e criticat la toate nivelurile”, a declarat Victor Costache, pentru B1 TV.

Ministrul Sănătății a precizat că Guvernul PNL a prorogat, prin această OUG, coplata introdusă anul trecut de PSD.

„Această Ordonanță se referă numai la niște programe de sănătate care sunt esențiale pentru starea de sănătate a populației și care trebuie calculate la costuri reale, așa cum avem programe care funcționează de ani buni. Amintiți-vă ce cozi erau acum câțiva ani pentru radioterapie. Odată ce programul a fost recalculat și corect finanțat, aceste cozi au dispărut și un număr important de pacienți accesează acest serviciu. Și pacienții care beneficiază de dializă, serviciul e la nivel european, iar costurile sunt foarte bine calculate, iar pacienții nu plătesc nimic din buzunar.

Pe alte tipuri de afecțiuni, această ordonanță a prorogat o coplată introdusă de PSD acum un an și care trebuia să-și facă efectul din aprilie. Noi am prorograt cu un an”, a mai explicat Victor Costache, pentru B1 TV.

El a mai precizat că în acest an politicienii au suficient timp să vină cu o soluție: „Fie se alocă mai mult din PIB, cum s-au angajat toți politicienii, deci va fi crescut bugetul Sănătății și implicit bugetul Casei Naționale de Asiguirări de Aănătate și coplata să fie amortizată de CNAS, sau de găsit orice alt sistem din Europa de asigurări complementare sau de abonamente de sănătate”.

Avocatul Poporului, Renate Weber, a anunțat că va ataca la Curtea Constituțională Ordonanța de Urgență pe sănătate: „Sunt cam opt sesizări care s-au înregistrat sau urmează să vină mâine-poimâine. Voi trimite la CCR Ordonanța privind legea sănătății. O consider de o gravitate extremă. Dreptul la sănătate e un drept fundamental. Avem dreptul de a primi asistență medicală la standarde corespunzătoare în unitățile de stat. Cred că miercuri o vom trimite la CCR”.

Urmăriți B1TV.ro și pe