Victor Ponta: Voi sesiza CCR privind implicarea președintelui în campania electorală (VIDEO)

Victor Ponta: Voi sesiza CCR privind implicarea președintelui în campania electorală (VIDEO)
Foto: gov.ro

Premierul Victor Ponta a declarat, marți, în cadrul ședinței de Guvern, că va depune o sesizare la Curtea Constituțională privind implicarea președintelui Băsescu în campania electorală.

„Am decis și voi înainta astăzi la Curtea Constituțională o sesizare privind conflictul dintre Guvern ca organizator al alegerilor și președinție privind implicarea acestuia în campania electorală. Există categorii de persoane care au drept de vot, dar nu au voie să facă campanie electorală, precum judecătorii, magistrații, procurorii, ambasadorii, prefecții și subprefecții, militarii, aceștia nu vin cu tricouri la muncă. Există clar niște categorii prevăzute de lege și de Constituție, dar nu au dreptul să facă campanie electorală. Implicarea președintelui în campanie este profund neconstituțională și încalcă legea Constituției. Vreau să dau doar un singur citat în acest sens: «Implicarea şefului statului în campanie este profund neconstituţională şi încalcă litera şi spiritul Constituţiei. În legea fundamentală se stipulează foarte clar că şeful statului trebuie să fie garantul respectării legii şi trebuie să fie echidistant. Domnia sa este prima persoană care uită de litera Constituţiei şi interpretează textul acesteia în favoarea unui partid politic». Aşa a spus Emil Boc în 2004, am încredere că, uneori, are opinii corecte şi vom pune în sesizare şi acest citat. Sunt convins că, în felul acesta, campania electorală, şi pentru europarlamentare, şi pentru prezidenţiale, se va desfăşura cu respectarea Constituţiei”, a declarat Victor Ponta.

În replică, președintele Traian Băsescu a declarat că nu a încălcat în niciun fel Constituţia apărând în campania electorală a Partidului Mişcarea Populară.

„Categoric nu, aş vrea să ştiu la ce se referă. El plagiază tenativele de suspendare care au fost în 2007 şi în 2012 pe acelaşi tip de motivaţie, iar în avizul nr 1 din 2007, CCR stabileşte foarte clar plaja pe care preşedintele se poate mişca în spectrul politic. Are dreptul la opţiuni politice, să fie susţinut de un partid, să rămână apropiat unui partid. Articolul 84 spune foarte clar nu poate fi membru de partid, dar în avizul CCR se explică foarte clar că preşedintele nu vine din nori şi devine preşedinte, ci este susţinut de un partid, rămâne în relaţie cu partidul. Nu-l mai atac pe Ponta dacă iese de pe afișe”, a declarat Băsescu, pentru Gândul.

Șeful statului a precizat că un preşedinte are voie să se îmbrace cum vrea în vacanţă, inclusiv cu un tricou cu sigla şi numele PMP.

Ponta va sesiza CCR în legătură cu implicarea lui Băsescu în campania electorală

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
14:31 - Gigi Becali nu lasă FCSB „moștenire”: „Când mor eu, la revedere! Nu las echipa familiei. O ia Talpan. O iau Pițurcă și Tudorel Stoica”
14:27 - O funcționară de bancă din județul Sibiu este acuzată că a furat sume mari de bani din conturile clienților. Prejudiciul este imens
14:25 - Importurile de carburanți din Rusia, interzise / Șoferii cu mașini pe motorină ar putea plăti mai mult la pompă
14:24 - O bătrână imobilizată la pat din Vaslui a fost lovită, udată și lăsată în ger: „E vorba de o bucată mică de pământ”
14:20 - Tanczos Barna, despre Rabla local: Vom porni programul în martie. Are o finanțare de 240 de milioane de lei
14:06 - Românilor le lipsește educația financiară. Nu știu ce să facă cu banii pe care îi pun deoparte: „Muncești atât de mult pentru a-i face și atât de puțin pentru a le crește valoarea”
14:04 - O femeie a fost dată în judecată de un prieten pentru că nu a vrut să aibă o relație amoroasă cu el. Bărbatul îi cere trei milioane de dolari
14:01 - Adela Popescu, despre o posibilă revenire la „Vorbește lumea”: „Formula de acum este minunată, ei se înțeleg excelent”
14:00 - Donald Trump: Chiar și acum, dacă aș fi președinte al SUA, aș putea negocia o pace între Rusia și Ucraina în 24 de ore. Slăbiciunea și incompetența lui Joe Biden ne-au adus în pragul unui război nuclear
13:56 - 5 sfaturi pentru un stil de viață sănătos / Cum să te bucuri de aspectele vieții tale