EXCLUSIV // Dr. Radu Ciornei atenționează: „Măștile din material textil sunt bombe epidemiologice”. Cum se utilizează și cum se igienizează corect, pentru a putea fi refolosite

EXCLUSIV // Dr. Radu Ciornei atenționează: „Măștile din material textil sunt bombe epidemiologice. Cum se utilizează și cum se igienizează corect, pentru a putea fi refolosite
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Purtatul măștii în spațiile cu risc epidemiologic crescut reprezintă una dintre măsurile de prevenție deja cunoscute. Totuși, există cazuri în care acestea sunt refolosite și astfel, nu-și mai dovedesc eficiența. Imunologul Radu Ciornei atrage atenția asupra necesității respectării igienei.

„Oamenii poartă masca în buzunar, a devenit ca un accesoriu, un soi de cârpă care este mega-infectată. Pentru o persoană care este bolnavă, devine un focar de infecție.

Când se usucă acei viruși, nu mai mor de la soare. Rămân vii, se aerosolizează de pe suprafața respectivă și pot îmbolnăvi alte persoane. Trebuie să spunem că masca trebuie schimbată, iar măștile acestea de material textil sunt bombe epidemiologice”, atenționează medicul Radu Ciornei pentru B1.ro.

COVID-19. Cum poți igieniza masca de protecție

În cazul în care se dorește refolosirea măștii, există soluții de igienizare.

„Se poate igieniza dacă persoana respectivă o pune la o lampă cu ultraviolete sau o fierbe. Există soluții, pentru că acest virus este foarte slab, spre deosebire de bacterii”, a declarat imunologul pentru B1.ro.

Urmăriți B1TV.ro și pe