„360 de grade”, cu Alina Bădic: Impactul șocurilor emoționale asupra sănătății și bolile ce pot fi declanșate de frică

„360 de grade”, cu Alina Bădic: Impactul șocurilor emoționale asupra sănătății și bolile ce pot fi declanșate de frică

Alina Bădic a abordat tema impactului șocurilor emoționale asupra sănătății în ediția de sâmbătă a emisiunii „360 de grade”, împreună cu invitată ei, medicul primar obstetrică-ginecologie, Alina Dascălu.

„Șocurile emoționale pot fi chiar foarte dure. Adică sunt persoane care bagă, așa, precum struțul, capul în nisip și nu se mai lasă ajutate”, a explicat medicul.

Ce boli pot declanșa șocurile emoționale?

Medicul a vorbit și despre bolile care pot fi declanșate de șocurile emoționale, subliniind faptul că acestea pot avea repercusiuni serioase asupra sănătății fizice.

„Poți avea un șoc emoțional și în urma unui diagnostic, nu neapărat greșit, dar comunicat puțin mai dur. E. Sunt situații când un șoc emoțional de altă natură poate să ducă la anumite boli concrete, pe care le poți diagnostica. Într-adevăr, șocul emoțional poate să ducă la multe afecțiuni. Am zis: tiroidă, probleme de sâni, chiar și probleme genitale. S-a dovedit că, în urma unui șoc, o femeie în scurt timp a avut o altă afecțiune genitală pe care nu o avea. Adică poți să dovedești cu ecografii martor înainte și după”, a spus medicul.

Ce poate să facă medicul ca să evite șocul emoțional al pacientului în momentul diagnosticării?

Atunci când vine vorba de diagnosticarea unei afecțiuni medicale, abordarea medicului contează pentru modul în care pacientul receptează informațiile și acceptă tratamentul.

 „Trebuie să simți pacientul din față la omului, să-i cumva să-i înțelegi felul în care gândește. Nu poți să te pui neapărat în locul lui, dar tu, ca medic, știi prin ce urmează să treacă. Eu știu ce urmează să treacă. Poate chiar durere fizică. Uite, urmează să faci asta. Cred că, în momentul în care spui și pacientul înțelege, nu mai e nimic nou. E bine să comunici înainte de a face, ca el să știe la ce se așteaptă și atunci nu mai e luat prin surprindere. Dar, repet, nu cred că e o rețetă pe care să o aplice toată lumea. Cel mai mult contează să înțelegi omul din fața ta din toate punctele de vedere și să nu ai o relație foarte oficială cu femeia din față. Dacă eu sunt ginecolog, la asta mă gândesc. Deci, da, cred că ar trebui să fii, înainte de toate, om și după aceea să aplici ce ai învățat ca doctor”, a transmis medicul Alina Dascălu.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`