Scandal în Parlamentul Republicii Moldova din cauza situației din Transnistria

Scandal în Parlamentul Republicii Moldova din cauza situației din Transnistria
Spectacol în Parlamentul Republicii Moldova. Deputații comunişti au întrerupt ședința cu uşile închise în care se discuta problema transnistreană și au chemat presa să asiste. O reuniune specială fusese conv...

Spectacol în Parlamentul Republicii Moldova. Deputații comunişti au întrerupt ședința cu uşile închise în care se discuta problema transnistreană și au chemat presa să asiste.

O reuniune specială fusese convocată la Chişinău, după ce şeful administraţiei de la Tiraspol, Evgheni Sevciuk, a semnat un decret privind frontiera de stat, care prevede că, în limitele aşa-numitor frontiere ale Transnistriei, să fie inclus oraşul moldovean Tighina, plus trei sate. Imediat, au apărut şi reacţii internaţionale.

Statele Unite, prin ambasadorul de la Chişinău, cere rezolvarea situaţiei fără violenţe, în timp ce Ministrul de Externe de la Bucureşti consideră acţiunea transnistrenilor o provocare.

Subiectul şedinţei din Parlamentul de la Chişinău este demarcarea frontierei, decretată săptămâna trecută de liderul separatist de la Tiraspol, Evghenii Şevciuk. Decretul semnat de liderul transnistrean, întitulat: „Cu privire la frontiera de stat a republicii moldoveneşti nistrene”, stabileşte limitele aşa-numitei graniţe, în care a fost inclus şi oraşul Tighina, cu trei sate aflate sub jurisdicţia Chişinăului, printre care şi satul Varniţa.

Conform decretului emis de Şevciuk, timp de câteva zile după intarea în vigoare a documentului, aşa-numita graniţă ar urma să fie demarcată cu „piloni de frontieră” şi „turnuri de observaţie”, regimul de trecere a aşa-zisei frontiere moldo-transnistrene urmând a fi înăsprit din partea forţelor separatiste. Dacă aceşti paşi vor fi întreprinşi de separatiştii de la Tiraspol, Chişinăul va fi pus în situaţia de a-şi apăra integritatea teritorială.

Ca urmare a acestei iniţiative, comunitatea internaţională şi-a exprimat îngrijorarea.

Pe de altă parte, viceministrul rus de Externe, Grigori Karasin a declarat că depozitele de muniţie şi grupul de soldaţi ruşi nu pot fi mutate până nu este rezolvat conflictul.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`