Cei șase români care se află printre cei mai bogați oameni de pe planetă / Ion Țiriac și frații Dedeman au o avere mai mare decât anul trecut

Cei șase români care se află printre cei mai bogați oameni de pe planetă / Ion Țiriac și frații Dedeman au o avere mai mare decât anul trecut
Sursa foto: Dreamstime.com
Revista americană de business Forbes a inclus 6 români în topul miliardarilor pe anul 2023, modificându-se și „podiumul” oamenilor de afaceri din România. Ion Țiriac și Frații Dedeman, Dragoș Pavăl și Adrian Pavăl, sunt singurii miliardari români cărora le-a crescut averea. Fondatorii Dedeman, se află amândoi în top, însă pe poziții mult diferite, potrivit .startupcafe.ro.

Topul celor mai bogați români din Topul Forbes

  1. În anul 2023, clasamentul românilor din Topul Forbes este dominat de Ion Țiriac, cu o avere estimată la 2 miliarde de dolari. El se clasează pe locul 1516 la nivel mondial. Principalele sale domenii de business sunt sectorul financiar și asigurările, auto, imobiliare, sport. Președintele grupului Țiriac este cunoscut și pentru cariera sa de tenismen, jucând 3 finale de Cupa Davis pentru România, dar a fost și hocheist, reprezentând țara la Jocurile Olimpice din 1964, potrivit Forbes. El are 3 copii.
  2. Pe locul al doilea (1725 mondial) este băcăuanul Dragoș Pavăl, cu o avere estimată la 1,7 miliarde de dolari. Dragoș Pavăl (56 de ani) este co-fondator al Dedeman, cel mai mare lanț de magazine fizice românesc, axat pe bricolaj. De asemenea, el a co-fondat Pavăl Holding, un vehicul financiar care face investiții în domenii diverse.
  3. Daniel Dines (51 de ani) a coborât pe locul al treilea (1804 mondial) între bogații României, cu o avere estimată la 1,6 miliarde de dolari la data de 4 aprilie 2023. El cedat astfel prima poziție pe România, după ce în 2022 averea sa fusese estimată la 2,9 miliarde de dolari, iar un an mai înainte, la 6 miliarde de dolari. Originar și el din județul Bacău, dar din orașul Onești, Daniel Dines este cunoscut mai ales drept co-fondator și co-CEO al companiei româno-americane UiPath, primul „unicorn” dat de România, prima companie fondată la noi și listată pe Bursa de la New York și, totodată, cea mai mare companie privată înființată în România, ca valoare de piață. Dines este, de asemenea, un investitor activ în startup-uri de tehnologie, dar și în sectorul imobiliar.
  4. Ion Stoica (58 de ani) are o avere estimată la 1,2 miliarde de dolari și este pe locul 2259 la nivel mondial. Deși s-a stabilit de mult timp în SUA, unde este profesor de informatică la Universitatea UC Berkeley, din California, Stoica este considerat miliardar din România de către cei de la Forbes. Ion Stoica este președinte și co-fondator al companiilor tech americane Databricks și Anyscale. Databricks a fost evaluată la 38 de miliarde de dolari, în urma celei mai recente runde de investiții private, din 2021.
  5. Matei Zaharia (37 de ani) are o avere estimată tot la 1,2 miliarde de dolari. El s-a născut în România, dar a plecat, încă din copilărie, cu familia sa, în Canada, iar apoi a ajuns în SUA. Matei Zaharia este colaborator al lui Ion Stoica și co-fondator al Databricks. Reputat informatician, el este cunoscut ca autor al motorului de analiză de date Apache Spark, utilizat la nivel mondial.
  6. Adrian Pavăl (54 de ani) este fratele lui Dragoș Pavăl și co-fondator al imperiului Dedeman – Pavăl Holding. Adrian Pavăl ocupă poziția 2405 în topul Forbes, la nivel mondial.

Elon Musk nu mai conduce clasamentul miliardarilor Forbes la nivel internațional

Dacă anul trecut întrecerea era între Elon Musk și Jeff Bezos, în anul 2023, Bernard Arnault domină prima poziție din clasament.

  • Bernard Arnault (74 de ani) și familia – Franța. Cu o avere estimată la 211 miliarde de dolari, el controlează imperiul LVMH – produse fashion de lux, băuturi alcoolice și altele.
  • Elon Musk (51 de ani) – SUA, Africa de Sud, Canada. Cu o avere estimată la 180 de miliarde de dolari, el este cunoscut pentru business-uri imense, ca Tesla, SpaceX, Twitter, PayPal.
  • Jeff Bezos (59 de ani) – SUA. Are, în 2023, o avere estimată la 114 miliarde de dolari, după ce a fost nevoit să-i cedeze 35 de miliarde de dolari fostei sale soții, scriitoarea MacKenzie Bezos, la divorț, în anul 2019. Jeff Bezos este cunoscut pentru business-uri tech precum  Amazon sau Blue Origin, dar deține și ziarul american The Washington Post.

Una din concluziile trase de Forbes este că „Sunt cu 200 de miliarde de dolari mai săraci decât anul trecut, dar valorează totuși 2,1 trilioane de dolari”, referindu-se la marii miliardari ai lumii, relatează playtech.ro.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`