Accesul părinților în școli va fi restricționat din toamnă: „Au venit să tragă la răspundere un cadru didactic pentru o notă mică luată de copil“

Accesul părinților în școli va fi restricționat din toamnă: „Au venit să tragă la răspundere un cadru didactic pentru o notă mică luată de copil“
Foto: Pixabay

Începând cu toamna, părinții avocați care obișnuiau să se prezinte la școală pentru a apăra drepturile copiilor lor în situații în care simțeau că aceștia erau tratați nedrept de către colegi sau profesori nu vor mai fi permiteți să intre în incinta instituțiilor de învățământ.

Părinții isterici, interziși în școli

Din septembrie, accesul părinților în școli va fi restricționat conform prevederilor noii legi a învățământului preuniversitar. „Personalul didactic de predare are dreptul la siguranță în exercitarea actului educațional și nu poate fi perturbat în timpul desfășurării activității didactice“, se arată în Legea 198/2023.

Totuși, există și câteva excepții. Mai exact, părinții vor avea acces în școli doar în cazul în care au fost invitați sau programați pentru a discuta cu un cadru didactic sau dacă participă la acțiuni organizate de către părinți, cu aprobarea conducerii unității de învățământ.

„Prin excepție (…) nu se consideră perturbare a cadrelor didactice în timpul desfășurării activității didactice intervenția autorităților care coordonează sistemul național de învățământ și/sau publice, în situațiile în care sănătatea fizică sau psihică a beneficiarilor primari ori a personalului este pusă în pericol în orice mod, conform constatării personalului de conducere, sau în timpul exercițiilor de alarmare pentru situații de urgență“, se mai arată în document.

Această măsură poate aduce beneficii semnificative procesului de învățământ

Corina Atanasiu, în calitate de președintă a Federației Părinților și Aparținătorilor Legali din România, susține că restricționarea accesului părinților în școli poate aduce beneficii semnificative procesului de învățământ, cu excepția situațiilor specifice care necesită prezența acestora, evident, scrie Adevarul.

„Am fost de acord cu o astfel de reglementare din mai multe motive. Există părinți care au tendința ca, în cazul unui conflict între propriul copil și un alt elev, să vină să-și facă dreptate. Nu de puține ori am avut copii agresați de părinții altui elev chiar în incinta școlii. Apoi, la fel, am avut părinți care au venit să tragă la răspundere un cadru didactic pentru o notă mică luată de copil. Suntem de părere că tot ce se întâmplă în școală se reglează cu mecanismele avute la dispoziție de cadrele didactice și de direcțiunea unității de învățământ, fără alte intervenții. Apoi, mai este un aspect. Dacă avem o școală cu 1.500 de elevi, ce ar însemna și 1.500 de părinți în respectivele incinte la venirea sau plecarea din școală? Nici nu cred că este bine din punct de vedere sanitar, în plin sezon de gripă, de exemplu“, a precizat Corina Atanasiu.

Soluția împotriva bullying-ului

Noua lege mai prevede și că înregistrarea cursurilor este interzisă. „Nu se consideră înregistrare a activității didactice stocarea imaginilor audio-video de pe camerele de supraveghere din unitățile de învățământ unde este implementat un sistem de supraveghere audio-video, în condițiile legislației în vigoare“, se mai arată în noua lege.

Președinta Federației Părinților și Aparținătorilor Legali din România a exprimat, de-a lungul unui interval considerabil de timp, dorința organizației de a implementa montarea camerelor video în toate instituțiile de învățământ din țară.

„Această măsură ar fi cea mai bună armă împotriva fenomenul de bullying care a ajuns la un nivel alarmant în instituțiile de învățământ. Nu de alta, dar acest fenomen poate fi probat cu astfel de imagini pentru că are un caracter repetitiv. Apoi, inspectorii ar putea face inspecții virtuale, fapt ce ar duce la o optimizare a modului de predare, în general. Evident, trebuie pusă la punct o metodologie care să prevadă clar cine și cum se uită pe înregistrări pentru a nu exista probleme“, a subliniat Corina Atanasiu.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`