Adevărul incomod despre contraceptivele masculine: Femeile pur și simplu nu pot avea încredere în bărbați

Adevărul incomod despre contraceptivele masculine: Femeile pur și simplu nu pot avea încredere în bărbați
Sursa foto: Pixabay

Un nou gel revoluționar arată promițător în scăderea numărului de spermatozoizi, dar controlul asupra sarcinii este de obicei văzut drept fiind responsabilitatea femeilor. Conținând hormonii nestoron și testosteron, gelul revoluționar are eficacitatea contraceptivelor în aproximativ opt săptămâni – un interval de timp mai scurt decât contraceptivele masculine similare aflate în curs de dezvoltare.

Produsul era deja în dezvoltare de un deceniu

Testul a fost lansat pentru prima dată în 2018 și a monitorizat numărul de spermatozoizi la peste 200 de bărbați din SUA. Pentru mai mult de jumătate dintre bărbați, gelul a fost eficient în două luni, crescând la mai mult de trei sferturi în trei luni.

„Peste 80% dintre participanții care au folosit această formulă nouă de gel contraceptiv hormonal masculin, care conține Nestorone 8 mg [miligrame] și testosteron 74 mg, au arătat o suprimare a producției de spermatozoizi în decurs de 12 săptămâni, o rată care pare a fi mai rapidă decât studiile anterioare cu alte regimuri hormonale”, spun oameni de știință de la National Institutes of Health din Maryland, care au fost autorul studiului.

„Un timp mai rapid până la suprimare poate crește atractivitatea și acceptabilitatea pentru potențialii utilizatori.”
Produsul era deja în dezvoltare de un deceniu până la momentul lansării testelor. Dr Diana Blithe, conducătorul proiectului, a declarat că echipa „speră” că va „demonstra eficacitatea unei metode masculine pentru utilizarea de contraceptive în cupluri”.

„Un rezultat de succes poate duce la descoperiri științifice suplimentare despre produsele contraceptive pentru bărbați”, a adăugat ea.
Deși totul este foarte admirabil și o descoperire științifică importantă, principala piatră de încercare nu are nimic de-a face cu timpul, eficacitatea sau, de fapt, cu gelul.

Principala piatră de încercare este dacă femeile s-ar putea simți vreodată cu adevărat în siguranță, încredințând sexului opus elementele fundamentale ale controlului nașterii.

Femeile sunt mult mai afectate de apariția unei sarcini nedorite

Încă de la inventarea contracepției – și înainte ca conceptul să existe – femeile au știut întotdeauna că depinde de ele să aibă grijă de partea mai puțin atrăgătoare a sexului „a nu rămâne însărcinată”. Ele au trebuit să fie cele care numărau zilele ciclurilor pentru a reduce probabilitatea de a concepe un copil înainte ca prezervativele să apară în scenă; ele trebuiau să insiste ca un bărbat să folosească unul odată ce au apărut.

Chiar dacă dezvoltarea altor metode, cum ar fi pilula contraceptivă sau steriletul, le-a eliberat și mai mult, a păstrat responsabilitatea ferm în mâinile lor. Nu vor copil? Atunci să-și umple corpul de hormoni care le pot da o stare de depresie și de la care se aleg cu un risc mai mare de formare a cheagurilor de sânge sau să folosească un dispozitiv care poate provoca menstruații mai lungi și crampe îngrozitoare.

La urma urmei, din punct de vedere biologic, femeile sunt cele care rămân blocate cu consecințele dacă se întâmplă un accident; corpurile lor trebuie să se schimbe pentru a da naștere unui copil; viețile lor vor fi modificate irevocabil dacă decid să aducă un alt om în această lume.

Așa că da, deși asigurarea „nu-ți face griji, folosesc gel” ar putea fi folosită des în viitor, e destul de clar că orice femeia își va face griji – și din motive întemeiate.

Gelurile contraceptive – și contraceptivele masculine în general – sună bine, dar până când bărbații nu vor fi forțați să-și asume responsabilitatea reală pentru copii în același mod în care sunt obligate femeile, controlul asupra sarcinii va rămâne tot responsabilitatea femeilor.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
22:42 - România, pe primul loc în UE la decese provocate de boli care pot fi tratate. Care sunt principalele cauze
22:39 - Nicu Sârghea, toboșarul formației Vunk, a murit la doar 48 de ani. Mesajul trupei
22:30 - Drulă: Românii și-au pierdut încrederea în politicieni și din cauza lui Iohannis / Pentru restabilirea democrației, e normal să avem alegeri prezidențiale / Ce s-a întâmplat în ultimele săptămâni e o lovitură dată democrației (VIDEO)
22:17 - Cauza morții studentei care a murit în tramvai, în Iași. „Era de nota zece la absolut toate materiile”
22:09 - Decorațiunile de Crăciun care ne pot pune viața în pericol. Riscurile sunt mai mari la copii și animalele de companie
22:05 - Ionel Bogdan (PNL), replică pentru Călin Georgescu după decizia de aderare la Schengen: Doar vine cu tot felul de teoriii pe care le vinde pe ici, pe colo, fără să știe cu adevărat realitatea și ce se întâmplă cu adevărat în mediul rural (VIDEO)
21:53 - Tânără plimbată în lesă în cadrul unei gale în care bărbați luptă cu femei. Organizatorul: „Păi așa am făcut și eu cu soția, toate iubitele mele” / Fata: „Nu m-am simțit înjosită deloc”
21:41 - Bogdan Paraschiv, după aderarea deplină a României la Schengen: Ar trebui să se pună pe umerii Guvernului României o presiune mai mare prin asumarea unor investiții și mai mari în rețeaua de autostrăzi necesară (VIDEO)
21:34 - Accident grav la ieșirea din Ploiești. Nouă persoane au ajuns la spital
21:29 - Alimentele nesănătoase, interzise în unitățile de învățământ. Ce au și ce nu au voie elevii să mănânce