Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) îi solicită președintelui Klaus Iohannis să facă publice hotărârile Consiliului Suprem de Apărare a Ţării în ceea ce privește justiția.
Pe de altă parte, spune că este un lucru important să se discute cu CSAT maniera în care instituțiile reprezentate în acest for se raportează la deciziile Curții Constituționale, fiind adusă la cunoștință și declarația directorului SRI, Eduard Hellvig.
"Afirmaţia directorului SRI Hellvig că prin această decizie Curtea Constituţională afectează siguranţa naţională, lucru contrazis chiar de Curte, este absolut inacceptabilă dacă ne raportăm la valorile specifice unui stat de drept. Grav este că nu e prima dată când SRI stârneşte panică în rândul populaţiei, invocând afectarea securităţii cetăţenilor ca urmare a unei decizii a Curţii Constituţionale. Exact acest tip de reacţii din partea reprezentanţilor SRI stârnesc şi mai multe îngrijorări vizavi de implicarea SRI în justiţie", a precizat UNJR, într-o scrisoare adresată preşedintelui Klaus Iohannis.
În plus, Uniunea Naţională a Judecătorilor din România a precizat că "orice formă de presiune publică – directă sau indirectă – asupra Curţii Constituţionale, cu atât mai mult venită de la instituţii de forţă, este inacceptabilă". UNJR a menţionat că în această lumină trebuie analizate şi afirmaţiile directorului SRI care, "deşi afirmă că nu comentează decizia CCR, face exact acest lucru".
Uniunea punctează din nou și asupra solicitării adresată din luna iunie a anului trecut președintelui Iohannis, cu privire la discretizarea și publicarea tuturor hotărârilor CSAT din ultimii 15 ani care au vizat justiţia.
Uniunea a punctat că situația actuală a fost provocată și de faptul că aceste competențe ale servicilor secrete în relația cu justiția au fost extinse "nu prin legi publice, previzibile şi clare adoptate de Parlament, ci prin hotărâri ale CSAT care sunt secrete".
"În contextul ultimelor evenimente, am aflat, spre exemplu, că a existat inclusiv o decizie a CSAT care a permis procurorilor să autorizeze ei înşişi interceptările, deşi această competenţă trebuia să aparţină exclusiv judecătorilor. Ne este neclar, în baza acestei decizii CSAT secrete, câte mandate de supraveghere tehnică emise de procurori s-au executat de către SRI fără a trece prin filtrul unui judecător", mai este anunțat în scrisoare.
UNJR a precizat că realizarea justiției și lupta anticorupție nu pot avea loc doar "decât în cadrul prevăzut de Constituţie".
"Ne întrebăm retoric cum ar fi ca, de acum înainte, motivările Curţii să fie dezbătute şi criticate de presă înainte ca acestea să fie adoptate, iar considerentele judecătorilor constituţionali să fie înlocuite cu cele ale jurnaliştilor? O atare aruncare în derizoriu a activităţii Curţii Constituţionale este fără precedent şi trebuie ferm condamnată", se menţionează în scrisoare.
Nu în ultimul rând UNJR a adăugat că se constată, ''cu regret'', că organizaţiile din societatea civilă, "care şi-au făcut un renume din a spune că apără statul de drept, sunt tăcute şi în faţa acestui atac la adresa Curţii Constituţionale".
"Valorile şi principiile atât ale celor din presă, cât şi din societatea civilă sunt testate în momente de criză, când trebuie ales între legalitate şi oportunitate. Reacţiile sau tăcerea unora în aceste momente au arătat cu adevărat valorile pe care le împărtăşesc şi promovează", a mai apreciat Uniunea.