Descoperire uluitoare făcută de lumea științei! Experții au găsit, într-o regiune izolată din Arctica, o genă care conferă bacteriilor rezistență chiar și antibioticele de ultimă instanță, fiind descoperită astfel la mii de kilometri distanță de locul în care fusese găsită în premieră, India, potrivit digi24.ro.
Studiul a fost realizat de o echipă de cercetători de la Universitatea din Newcastle și a fost publicat în ultimul număr al revistei Environment International, informează Live Science preluată de Agerpres.
Descoperirea trage un semnal de alarmă cu privire la vastul areal în care s-au răspândit aceste gene care conferă bacteriilor rezistenţă la antibiotice, conform coordonatorului acestui studiu, David Graham, profesor de inginerie a ecosistemelor de la Universitatea din Newcastle. El a atras atenţia că în aceste condiţii, soluţiile ce vor fi identificate împotriva bacteriilor rezistente la antibiotice trebuie să aibă aplicabilitate la nivel global şi nu doar într-un areal restrâns.
Totuși, bacteriile rezistente la antibiotice există cu mult înainte de apariţia omului. Aceste microorganisme produc în mod natural substanţe menite să le protejeze de alte bacterii. Însă prin abuzul de antibiotice, oamenii au reuşit să accelereze evoluţia a numeroase tipuri de bacterii prin dezvoltarea de rezistenţă la această clasă de medicamente.
O astfel de genă, denumită blaNDM-1, a fost descoperită în India în 2008. Această genă le conferă bacteriilor rezistenţă la antibioticele din clasa Carbapenem, antibiotice foarte puternice folosite de medici ca tratament de ultimă instanţă în infecţiile bacteriene. De la descoperirea sa în India, gena blaNDM-1 a mai fost identificată în peste 100 de ţări. Cu toate acestea oamenii de ştiinţă au fost surprinşi când au constat faptul că bacteriile care poartă această genă au ajuns până în Arctica.
„O genă importantă din punct de vedere clinic, care conferă rezistenţă la antibiotice şi este originară din Asia de Sud, nu are, în mod clar, cum să fie endemică în Arctica”, a comentat David Graham.