Ce amendă riști dacă nu ai la tine declarația pe propria răspundere

Ce amendă riști dacă nu ai la tine declarația pe propria răspundere

Începând de luni, 9 noiembrie, au intrat în vigoare noile măsuri pentru combaterea și prevenirea răspândirii noului coronavirus pe teritoriul României. Printre acestea se numără portarea obligatorie a măștii de protecție în toate spațiile publice, limitarea circulației pe timp de noapte și închiderea magazinelor după pra 21.00, dar vor fi deschise farmaciile și benzinăriile. Persoanele care nu respectă noile măsuri, vor fi sancționate cu amendă.

Totodată, salariații trebuie să muncească de acasă ori prin telemuncă, iar acolo unde se poate trebuie să fie decalat programul pentru a fi cât mai puțini salariați prezenți la locul de muncă. Mai mult decât atât, toate școlile intră ăn scenariul roșu, elevii și profesorii desfășurând activitatea online.

Restricțiile de circulație pe timpul nopții

Începând de astăzi, circulația pe timp de noapte va fi restricționată la nivel național, pe timpul nopții. Oamenii se vor putea deplasa doar în baza unei declarații pe propria răspundere și din anumite motive, specifice. Circulația persoanelor pe timp de noapte este restricționată în intervalul 23.00 – 05.00.

Totodată, angajații care sunt nevoiți să se deplaseze de la și spre locul de muncă în intervalul orar menționat, vor avea nevoie de adeverință de la anagajor.

Amenda pe care o riști dacă nu ai declarație la tine

Nerespectarea măsurilor sanitare atrage după sine și o serie de amenzi și sancțiuni contravenționale. În cazul în care masca de protecție nu este purtată sau dacă o persoană este oprită în intervalul menționat și nu are declarația pe proprie răspundere, amenda este cuprinsă între 500 și 2.500 de lei.

„În acest interval se mișcă foarte mult tinerii, ei se vizitează, sunt întâlniri în apartamente, mai ales în timpul weekendului. Rațiunea între 23.00 și 05.00 este ca tinerii să nu mai umble în apartamente, pentru petreceri. În Spania a fost una dintre modalitățile de răspândire a virusului, s-a făcut analiză. Tinerii cumpărau produse și mergeau în apartamente. Impactul cel mai mare va fi în timpul weekendului”, a precizat șeful SDU, Raed Arafat.

Motivele pentru care te poți deplasa noaptea:

  • În interes profesional, inclusiv între locuinţă/gospodărie şi locul/locurile de desfăşurare a activităţii profesionale şi înapoi;
  • Pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă, precum şi pentru achiziţionarea de medicamente;
  • În afara localităţilor ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicţiei, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane şi care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;
  • Din motive justificate, precum îngrijirea/ însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori deces al unui membru de familie.

Modelul de declarație pe propria răspundere poate fi consulatat AICI, iar cel de adeverință de la locul de muncă Aici.

Măsurile luate de către autorități intră în vigoare astăzi, luni 9 noiembrie și vor fi valabile pentru 30 de zile. Medicii și specialiștii anunță însă populația cu privire la faptul că respectarea acestora este extrem de importantă în combaterea pandemiei, dar mai ales că efectele lor se vor vedea în câteva săptămâni, la numărul de cazuri raportate la 24 de ore.

„Efectele se vor simți peste trei săptămâni. Tot ce pot spune este că erau necesare măsurile, pentur a stopa această creștere a numărului de cazuri. Ea conduce totodată și la o creștere a formelor grave și a deceselor, iar eu cred că trebuie să fim toți responsabili în acest sens. Vom vedea cât de eficiente sunt măsurile comparativ cu ce se întâmplă și în Europa, pentru că peste tot s-au luat măsuri mai drastice legate de transmiterea virusul”, a explicat el, pentru B1 TV.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`