Comitetul Național pentru Situații de Urgență a actualizat lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat pentru care se instituie carantina în cazul persoanelor care revin în România din aceste destinații. Hotărârea CNSU cuprinde și regulilor de aplicare a măsurii carantinei asupra persoanelor care ajung în România venind din țările aflate în zona galbenă. Aceste prevederi intră în vigoare din 15 februarie.
HOTĂRÂREA CNSU poate fi consultată AICI
Potrivit Hotărârii CNSU, ”(1) La intrarea în România, pentru persoanele care sosesc din țările/zonele/teritoriile de risc epidemiologic ridicat prevăzute la art. (1) și prezintă un document ce atestă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul național (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii), se instituie măsura carantinei la domiciliu sau la locația declarată pentru o perioadă de 10 zile. (2) Copiii cu vârsta mai mică sau egală de 3 (trei) ani, care sosesc în țară împreună cu persoanele prevăzute la alin. 1, intră în carantină pentru o perioadă similară cu a acestora și sunt exceptați de la obligația prezentării unui document care să ateste rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2”.
Rezultatul negativ al testului RT-PCR poate fi prezentat ”sub forma unui document (în limba oficială a statului respectiv și în limba engleză), în format letric sau electronic, eliberat de laboratoare autorizate”.
Persoanele care nu prezintă rezultatul negativ al unui astfel de test trebuie să intre în carantină pentru o perioadă de 14 zile.
Același document prevede că operatorii economici care efectuează transport internațional, aerian și rutier de persoane trebuie să interzică îmbarcarea în mijlocul de transport a persoanelor care nu prezintă un document care să ateste:
a) rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării sau,
b) efectuarea vaccinului împotriva virusului SARS-CoV-2 inclusiv celei de a 2-a doze și pentru care au trecut cel puțin 10 zile de la administrarea acesteia până la data îmbarcării sau,
c) faptul că au fost confirmate pozitiv pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 90 de zile anterioare îmbarcării și că au trecut cel puțin 14 zile de la data confirmării până la data îmbarcării. Dovada confirmării se realizează cu documente medicale ca de exemplu: test RT-PCR pozitiv la data diagnosticului, bilet de externare din spital sau test care să dovedească prezența de anticorpi de tip IgG efectuat cu maxim 14 zile anterior intrării în țară, precum și alte documente justificative.
Există și categorii de persoane care sunt exceptate de la măsura carantinei. Printre acestea se numără: conducătorii autovehiculelor de transport marfă cu capacitatea maximă autorizată mai mare de 2,4 tone precum și conducătorii autovehiculelor pentru transport persoane care au mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv locul conducătorului; membri ai Parlamentului European, parlamentari şi personal aparținând instituțiilor internaționale, precum și reprezentanți ai României în organisme și organizații internaționale la care statul român este parte; piloții de aeronave şi personalul navigant al acestora, precum și mecanicii de locomotivă şi personalul feroviar; personalul navigant român, maritim şi fluvial care se repatriază prin orice mijloc de transport sau care efectuează schimbul de echipaj; lucrătorii transfrontalieri care intră în România din Ungaria, Bulgaria, Serbia, Ucraina sau Republica Moldova; sportivii străini legitimați la cluburile din România care revin pe teritoriul țării ca urmare a participării la o competiție internațională oficială.