Medicul belgian Peter Piot, specializat în Ebola și HIV, a declarat pentru „Le Monde” că pandemia de coronavirus este abia la început și nu se va termina prea curând, făcând totodată o serie de recomandări legate de abordarea țărilor în perioada următoare.
„Suntem doarlaînceputulpandemiei. Nuexistăniciun motiv pentrucare,dupăce a luat o asemenea amploare, virusulsădisparăbrusc.Deocamdată, n-am dezvoltat imunitate de grup, nicimăcarînSuedia, unde strategiaîndepliniriiacestui obiectiv aeșuat”, a declarat expertul de 71 de ani, precizând că, cel mai probabil, abia într-un an sau doi vomputeadetermina care a fostceamaieficientăstrategieînluptacu pandemia de COVID-19
La fel ca premierul Marii Britanii, Boris Johnson și premierul Spaniei, Pedro Sanchez, și PeterPiot adeclaratcă„vatrebuisăconviețuimcu COVID-19,așacumconviețuimcu HIV”.
„Trebuiesăadmitemcă,înacest moment, eradicarea virusului nu eposibilă.Singurăboalăviralăcarea fosteradicatăevariola.Șisuntem aproape de aeliminașipoliomielita. Daratât!Dacănu vomțineCOVID-19 sub control, atuncisistemulmedical nu vaputeafuncționanormal”, a precizat medicul belgian, unuldintrecei care au descoperit virusul Ebola.
ÎnItalia, în contextul relaxării restricțiilor, prim-ministrul a declarat că „ne confruntăm cu un risc calculat, fiind conştienţi că ar putea reveni curba epidemiologică”.
„Ne confruntăm cu acest risc şi trebuie să îl acceptăm, altfel nu am putea niciodată să relansăm economia”, a precizat Conte, adăugând căItalia”nu îşi poate permite” să aştepte până la elaborarea unuivaccin.
În ciuda eforturilor lumii ştiinţifice pentru a crea unvaccin, aceasta poate apărea peste câteva luni, sau chiar ani, spune Conte.
De asemenea și premierul britanicBoris Johnson, care s-a vindecat deCOVID-19, a afirmat că este posibil să nu se dezvolte deloc unvaccin:
„Am spus că vom face tot posibilul pentru găsirea unuivaccin. Rămâne un drum foarte lung de parcurs şi trebuie să fiu sincer că ar putea să nu obţinem unvaccin”, precizând și el că „în ciuda acestor eforturi, trebuie să recunoaştem că este posibil să avem nevoie să trăim cu acest virus în perioada următoare”.
Expertul belgian este de părere că este nevoie de o abordare care„săminimalizeze riscurileșiimpactul bolii,luândîncalculșice poateacceptasocietateapentru aimplementaaceastăabordare”
Acesta a mai precizat că este imposibilsăse închidă câte o țară și să se adopte noi măsuri la fiecare două luni.
„O asemenea strategie are efecte secundareuriașeșiconsecințegrave pentru cei care au alte probleme medicale!Închizândtot, vomcreștenumărulcelor care vor muridincauzabolilor cardiovasculare, din cauza cancerului, pentrucăaceștioameni nu vorbeneficiadeatențiamedicalăde care au nevoie. Apoi, carantinareatotalăare un impact puternicasuprasănătățiimintale!Căsănumaivorbim despre problemele economice.Conviețuireacu COVID-19înseamnăsăgăsimobalanță,săgăsimsoluțiide compromis pentru protejarea publicului,fărăaînrăutățisituația„, spune Peter Piot, care a condus proiectul UNAIDS (între 1995-2008),inițiatdeOrganizațiaNațiunilorUnite înluptacu HIVșicu Ebola.
Acesta a mai afirmat și că explozia unor noi cazuri de COVID-19 este posibilă, datorită faptului că majoritatea țărilorauînceputrelaxarearestricțiilorprivinddistanțareafizică.