Cu ce este diferită tulpina sud-africană a coronavirusului de cea britanică

Cu ce este diferită tulpina sud-africană a coronavirusului de cea britanică
Foto: Hepta - Abaca Press / Utrecht Robin/ABACA

Varianta de coronavirus descoperită în Africa de Sud a ajuns și în România. Două cazuri au fost identificate, în contextul în care Institutul Național de Sănătate Publică a transmis că tulpina descoperită în Marea Britanie circulă deja în jumătate din județele țării și „există o probabilitate mare de a cuprinde toată țara în viitorul apropiat”. Despre ambele tulpini se știe că sunt mai contagioase, dar în legătură cu cea sud-africană există temerea că are o mai mare rezistență în fața vaccinurilor.

De exemplu, Africa de Sud a suspendat campania de vaccinare cu serul produs de AstraZeneca și Oxford, după ce un studiu a arătat că acesta are o eficiență „limitată” în fața mutației de virus descoperită chiar pe teritoriul său. În schimb, vaccinul Johnson & Johnson s-a dovedit eficient.

„Varianta sud-africană are o serie de mutații suplimentare, inclusiv modificări ale unora dintre proteinele de vârf ale virusului, care sunt îngrijorătoare”, a susținut doctorul Simon Clarke, expert în microbiologie celulară la Universitatea din Reading, pentru BBC.

Ce știu specialiștii despre tulpina britanică de coronavirus

Varianta britanică a coronavirusului a fost descoperită prima dată în Kent, în luna septembrie a anuoui trecut. Ea a determinat creșterea accelerată a numărului de infectări, în ciuda măsurilor de prevenție aflate deja în vigoare. În parte, ea a fost de vină pentru impunerea celei de-a treia carantine în Anglia, notează The Sun.

La finele anului trecut, premierul britanic Boris Johnson declara că această nouă variantă e cu 70% mai contagioasă decât cea originală.

De atunci, această variantă de SARS-CoV-2 s-a răspândit în peste 80 de țări. În Germania, de exemplu, ea a fost identificată la aproape jumătate din cazurile de infectare descoperite. Cu o lună în urmă, procentul era de doar 6%.

Însă oamenii de știință dau asigurări că vaccinurile administrate sunt eficiente în fața acestei tulpini.

La începutul acestui an, varianta din Kent a suferit o nouă mutație detectată prima dată în Bristol. Mutația, denumită E484K, era deja prezentă în variantele din Africa de Sud și Brazilia.

Simptomele manifestate, însă, sunt aceleași, principalele fiind: tusea persistentă, pierderea gustului și a mirosului și febra.

De ce este periculoasă și tulpina de coronavirus descoperită în Africa de Sud

O altă variantă de coronavirus a fost descoperită în Africa de Sud, guvernul de acolo făcând anunțul pe 18 decembrie 2020.
Specialiștii cred că această variantă e cu 50% mai transmisibilă.

Ea conține mutația E484K, despre care specialiștii susțin că are o mai mare capacitate de a păcăli răspunsul sistemului imunitar. În plus, ea are și mutația N501Y, care o face să fie mai contagioasă.

Există specialiști care susțin că această tulpină ar putea provoca simptome mai severe la persoanele mai tinere, dar acest lucru nu a fost încă investigat în detaliu. Opinia generală este că simptomele sunt cam aceleași indiferent de varianta contractată.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
22:42 - România, pe primul loc în UE la decese provocate de boli care pot fi tratate. Care sunt principalele cauze
22:39 - Nicu Sârghea, toboșarul formației Vunk, a murit la doar 48 de ani. Mesajul trupei
22:30 - Drulă: Românii și-au pierdut încrederea în politicieni și din cauza lui Iohannis / Pentru restabilirea democrației, e normal să avem alegeri prezidențiale / Ce s-a întâmplat în ultimele săptămâni e o lovitură dată democrației (VIDEO)
22:17 - Cauza morții studentei care a murit în tramvai, în Iași. „Era de nota zece la absolut toate materiile”
22:09 - Decorațiunile de Crăciun care ne pot pune viața în pericol. Riscurile sunt mai mari la copii și animalele de companie
22:05 - Ionel Bogdan (PNL), replică pentru Călin Georgescu după decizia de aderare la Schengen: Doar vine cu tot felul de teoriii pe care le vinde pe ici, pe colo, fără să știe cu adevărat realitatea și ce se întâmplă cu adevărat în mediul rural (VIDEO)
21:53 - Tânără plimbată în lesă în cadrul unei gale în care bărbați luptă cu femei. Organizatorul: „Păi așa am făcut și eu cu soția, toate iubitele mele” / Fata: „Nu m-am simțit înjosită deloc”
21:41 - Bogdan Paraschiv, după aderarea deplină a României la Schengen: Ar trebui să se pună pe umerii Guvernului României o presiune mai mare prin asumarea unor investiții și mai mari în rețeaua de autostrăzi necesară (VIDEO)
21:34 - Accident grav la ieșirea din Ploiești. Nouă persoane au ajuns la spital
21:29 - Alimentele nesănătoase, interzise în unitățile de învățământ. Ce au și ce nu au voie elevii să mănânce