Răsturnare de situaţie în dosarul Mineriadei: Guvernul, SRI, MAI și alte instituții ale statului, introduse în cauză ca părți responsabile civil

Răsturnare de situaţie în dosarul Mineriadei: Guvernul, SRI, MAI și alte instituții ale statului, introduse în cauză ca părți responsabile civil

Răsturnare de situaţie în dosarul Mineriadei. Mai multe instituții ale statului român au fost introduse în cauză ca părți responsabile civil, informează B1 TV. Printre ele se numără SRI, MAI și Guvernul. Asta înseamnă că în cazul unei sentințe definitive, aceste instituții ar urma să acopere despăgubirile care le vor fi acordate de instanță victimelor.

„Admite, în parte, cererile formulate având ca obiect introducerea în cauză de părţi responsabile civilmente Dispune introducerea în cauză a următoarelor părţi responsabile civilmente: 1. Statul Român, prin Ministerul Finanţelor Publice; 2. Ministerul Afacerilor Interne; 3. Serviciul Român de Informaţii (SRI); 4. Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie; 5. Guvernul României; 6. Jandarmeria Română, prin Inspectoratul General al Jandarmeriei Române; 7. Ministerul Apărării Naţionale; 8. Ministerul Economiei; 9. Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza”; 10. Liga Sindicatelor Miniere Libere din Valea Jiului; 11. Inspectoratul General al Jandarmeriei Române; 12. Direcţia Generală de Jandarmi a Municipiului Bucureşti, prin Inspectoratul General al Jandarmeriei Române; 13. Societatea Comercială DOOSAN IMGB SA. Respinge toate celelalte cereri având ca obiect introducerea în cauză a părţilor responsabile civilmente. Având nevoie de timp pentru a delibera, stabileste pronunţarea cu privire la excepţia de neconstituţionalitate invocată la data de 28.02.2019. Acordă termene de judecată în datele de 5, 6 şi 7 martie 2019”, se arată în decizia instanței.

Deşi au trecut aproape trei decenii de la Mineriadă, procesul bate pasul pe loc. Au fost 14 persoane învinuite în acest dosar, însă până acum, nimeni nu a fost găsit vinovat pentru crimele din iunie 1990.

În noaptea de 12 spre 13 iunie, autoritatile au intervenit in forta pentru a imprastia aşa-zişii golani, aflați de 52 de zile in Piata Universitatii. Seara, la televiziune publică poate fi auzit comunicatul preşedintelui Ion Iliescu care cheamă ajutorul forţelor „conştiente şi responsabile” împotriva grupurilor extremiste.

Deşi evenimentele păreau să se deruleze spontan, au existat voci, precum cea a fostului procuror militar, Dan Voinea, care au spus că incidentele din 13-15 iunie 1990 au fost premeditate.

Manifestaţiile au început prin incendierea autobuzelor din zona Pieţei Universităţii.

În noaptea dinspre 13 spre 14 iunie, soseau la Bucureşti trenurile de mineri din Valea Jiului.

Minerii s-au deplasat către Piaţa Universităţii pentru a decongestiona ceea ce era acolo, ceea ce practic le ceruse preşedintele ţării.

În urma incidentelor sângeroase, 6 oameni au murit, iar peste 700 au fost răniţi.

Asociaţiile victimelor mineriadelor susţin însă că numărul morţilor s-ar ridica la peste 100.

Deşi au trecut aproape trei decenii de la acele evenimente sângeroase, abia în iunie anul trecut, procurorii militari finalizau cercetările în dosarul Mineriadei din iunie 1990. 14 persoane au fost trimise în judecată, pentru crime împotriva umanităţii.

Printre învinuiți se află și fostul preşedinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, fostul şef al SRI Virgil Măgureanu, dar şi Miron Cozma. Însă din nou, dosarul bate pasul pe loc.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`