Până la data de 31 august 2023 va intra în vigoare legea care forțează angajații în agricultură să plătească contribuția la Casa de Asigurări Sociale de Sănătate, precum și impozitul pe venit, potrivit Ziare.com.
Industria alimentară şi agricultura, două sectoare-ale economiei naționale care generează anual afaceri de peste 12 miliarde de euro, conform calculelor făcute de Ziarul Financiar, se află în pragul revenirii la plata contribuţiilor la sănătate (CASS) și a impozitului pe venit.
Viitoarele modificări au generat o serie de nemulțumiri cu privire la planul guvernului de tăiere a cheltuielilor bugetare și i-au făcut pe agricultori să demareze o serie de proteste, care au început în 14 august în fața Palatului Victoria.
„Ni s-a transmis prin intermediul polițiștilor să ne înscriem la audiență la prim-ministru. Propunerea nu este alt ceva decât o bătaie de joc față de oamenii care hrănesc țara și prin impozitele lor achită salariile demnitarilor de stat, inclusiv cele dublate recent”, notează reprezentanții Asociației Fermierilor, într-un comunicat citat de unimedia.info. Protestul Asociației Fermierilor este dublat de semnalele vehemente din partea APIA.
Însă, viitoarele tăieri salariale nu sunt cele mai îngrijorătoare vești pentru fermieri. Sindicaliștii Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), precum și alte asociații sindicale, reclamă că măsurile de austeritate fiscală și cele de reducere a cheltuielilor bugetare riscă să aducă cu sine și obstacole în calea gestionării volumului foarte mare de cereri de subvenții de stat și externe pentru domeniul agricol, potrivit sursei citate.
Doar în cursul anului 2023 au fost depuse peste 750.000 cereri unice de plată, pentru aproape 10 milioane de hectare de teren agricol, iar în urma disponibilizărilor în masă a personalului APIA, nu ar avea cine să le administreze.
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură a protestat vehement împotriva unei măsuri desființare a 250 de posturi din cadrul agenției care are scopul de a reduce cheltuielile statului. Potrivit acestora, gestionarea fondurilor va fi imposibilă în cadrul acestei instituții, din cauza lipsei de personal, iar sectorul agriculturii va avea mult de suferit, arată site-ul Agrointel.ro.