Singura groapă de gunoi pentru București, groapa de la Vidra, este controlată de asociații unui afacerist italian, judecat pentru trafic ilegal de deșeuri și provocarea unui dezastru ecologic, arată jurnaliștii de la Newsweek.ro.
Depozitarea gunoiului produs de București e asigurat de Eco Sud SA, controlată de doi români asociați cu patronul celei mai mari gropi de gunoi din Europa- Malagrotta. Este vorba despre controversatul italian Manlio Cerroni, judecat pentru trafic ilegal de deșeuri, otrăvire a apei și dezastru ecologic.
Groapa de gunoi de la Vidra a devenit una dintre cele mai mari surse de poluare din București și din împrejurimi, mai scriu jurnaliștii de la Newsweek, care dau ca exemplu muntele de gunoaie dar și duhoare grea cu care se confruntă zilnic locuitorii
Vidra a rămas singura groapă de gunoi a Bucureștiului. La nivelul actual de exploatare, în maxim trei ani, dă pe afară, iar împrejurimile se vor îneca în propriile gunoaie.
Nu este singura localitate problemă din punctul de vedere al pericolului ecologic. Lângă Vidra se află localitatea Sintești, devenită celebră pentru ca aici, ani la rând, au fost arse diferite deșeuri industriale.
Arderea lor înlocuiește reciclarea. Primul este un proces ieftin și extrem de nociv pentru populație – care reclamă periodic că, din această cauză, aerul este uneori irespirabil în București.
Potrivit Newsweek, oficial, afacerea Eco Sud SA este o afacere pur românească: Elena Șontelecan are pachetul majoritar de acțiuni (65%), iar Cristina Georgescu – 35%.
Sunt cele două proprietare ale acestei afaceri care, conform datelor de la Ministerul Finanțelor Publice, a generat anul trecut o cifră de afaceri de 201 milioane lei, adică aproape 40 de milioane de euro. Profitul net a fost pe măsură- 43 milioane de lei.
La doar 27, doamna Șontelecan, pe atunci cu numele de fată, Ilie, înființa împreună cu sora domniei sale, Irena, 31 de ani la acel moment, compania Eco Sud.
Aceasta din urmă este încă prinsă în vastul păienjeniș al companiilor care gravitează în jurul Eco Sud SA, a celor care controlează din umbră această societate și a unui număr important de cetățeni italieni.
Ulterior în acționariatul firmei au intrat Georgescu Cristina la 26 de ani și Iliescu Andreea Maria, la 29 de ani.
Ultima este acum expertă în cadrul Primăriei Municipiului București. Cu care Eco Sud este în conflict deschis.
Este și soția lui Bogdan Radu Iliescu, patronul companiei de turism Intertour Voyage. Și fost administrator al Eco Sud SA.
Însă proprietarii afacerii nu sunt una și aceeași persoană cu cei care o controlează din umbră. Și nici cu cei care o conduc.
Conform datelor de la Registrul Comerțului, beneficiarii reali ai Eco Sud SA sunt Șonteleca Elena și Marcu Irene.
Șontelecan este acționarul majoritar al companiei. Cea de-a doua este sora acesteia, care s-a retras din acționariat dar e prezentă în păienjenișul de firme care gravitează în jurul Eco Sud SA.
Alți beneficiari reali ai companiei sunt două nume nume care nu apar deloc în actele oficiale ale companiei: Bogdan Ștefănescu Marius și Nicolae Ninel Caval.
Eco Sud Compania este administrată de Adrian Mirel Scarlat. O prezență constantă de 10 ani în diferite poziții ale companiile celor doi.
Atât Ștefănescu dar și Caval și-au început afacerile în salubritate alături de un cetățean italian celebru. Manlio Cerroni.
Acesta a fost timp de 40 de ani patronul celei mai mari gropi de gunoi din Italia și din Europa, Malagrotta.
Acum este trimis în judecată de justiția italiană pentru trafic ilegal de deșeuri, otrăvire a apei și dezastru ecologic.
În paralel cu afacerile sale din Italia, Cerroni și-a deschis afaceri și în România, direct sau prin intermediari.
Cerroni apare în 2002 asociat și administrator al companiei Lea International Impex SRL. Trei ani mai târziu, este administrator al companiei Systema Ecologic SRL.
Cele două companii sunt din București. Au un numitor comun. Chiar mai multe.
Cel mai important: ambele se ocupau cu colectarea deșeurilor nepericuloase.
Al doilea: Systema Ecologic SRL a deținut ani la rând pachetul majoritar de acțiuni al Lea Impex International SRL.
Al treilea: în ultima companie, fuseseră asociați cei doi oameni de afaceri români care controlează Eco Sud: Bogdan Ștefănescu Marius și Nicolae Caval Ninel. Dar și Eco Sud direct.
Systema Ecologic a fost înființată în 1999 de aceiași Bogdan Ștefănescu și Nicolae Caval alături de oameni de încredere ai lui Manlio Cerroni.
Pachetul de 51% din acțiuni era deținut de compania luxemburgheză Systema Ecologic SARL. Cei doi români au administrat compania alături de Cerroni. Personal.
Până în 2000 a operat groapa de gunoi de la Vidra. Ulterior a cedat contractul către Eco Sud SA.
Compania este radiată acum. Dar hăituită de creditori. Printre care se află și Bogdan Ștefănescu.
Care susțin în actele de la instanțele de judecată românești că Manlio Cerroni și italienii de pe lângă acesta aveau legături cu mafia italiană.
Cerroni a fost trimis în judecată de mai multe ori. În unele procese a fost achitat. Altele sunt încă pe rol. A fost acuzat inclusiv de legături cu mafia.
În primul proces demarat imediat după decizia CJUE de a-i închide uriașa groapă de depozitare de lângă Roma, Cerroni a fost achitat.
Procurorii îl numiseră Il Supremo/Supremul. Împreună cu ajutoarele sale fusese acuzat că își clădise o rețea de companii și persoane individuale care conspirau să își prezerve monopolul afacerii în și în jurul Romei. Inclusiv la Malagrotta.
Procurorii îl mai acuzau pe acesta că s-a folosit de legăturile sale politice pentru a pune presiune pe funcționarii publici pentru a-i acorda acestuia în continuare contracte pentru tratarea deșeurilor din și din jurul Romei.
Cerroni a și fost arestat la domiciliu în acest dosar în care, în cele din urmă, a fost achitat.