Inițiativă controversată: Interzicerea centralelor termice de apartament până în 2030. Soluția propusă

Inițiativă controversată: Interzicerea centralelor termice de apartament până în 2030. Soluția propusă

Utilizarea centralelor termice pentru încălzirea locuinței ar putea fi interzise din 2030. Cel puțin aceasta este propunerea, respectiv recomandarea unui cercetător, specialist în domeniu.

Instalarea de centrale termice de apartament, pe bază de gaze, ar trebui să fie interzisă, susține Brian Vad Mathiesen, cercetător universitar, specializat în sisteme inteligente de energie, la Universitatea Aalborg, din Danemarca. Acestaar putea avea un cuvânt greu de spus la nivel european, în contextul în care coordonează activitatea Heat Roadmap Europe, proiect finanțat de UE, care a dezvoltat o strategie de încălzire și răcire cu emisii scăzute de carbon pentru continent.

„Anul 2030 ar trebui să fie ultimul termen”

Dacă instalarea intalațiilor de ardere a gazelor și a petrolului va fi interzisă până cel târziu în anul 2030, emisiile de carbon generate de încălzirea rezidențială ar fi reduse drastic. Astfel, s-ar putea atinge pentru 2050 un obiectiv major: neutralitatea climatică în 2050.

„Când va fi instalată ultima centrală pe gaze într-o locuinţă, în fiecare stat membru? În multe ţări din UE, acest lucru s-ar putea întâmpla foarte curând, cel puţin pentru clădirile noi. Aşadar, când ar trebui să cumpărăm ultima centrală pe gaze? Anul 2030 ar trebui considerat drept ultimul termen. Şi cred că multe ţări sunt pregătite politic şi tehnologic să o facă.

Dacă încă instalăm cazane pe gaz natural până în 2030, atunci ar trebui să ne întrebăm dacă suntem cu adevărat serioşi cu privire la tranziţia la energia cu emisii reduse de carbon. Trebuie să vă amintesc că centralele pe gaz au o viaţă de 12-15 ani, astfel încât orice interdicţie ar trebui stabilită în următorii câţiva ani pentru a face diferenţa – şi pentru a pregăti cetăţenii pentru o nouă paradigmă”, a declarat specialistul danez, potrivit Economica.

În opinia lui Mathiesen, Comisia Europeană va trebui să ia inițiativa, în vederea organizării unor dezbateri cu statele membre, pentru ca mai apoi, fiecare stat să vină cu propriul termen.

Danezul crede că cea mai bună soliție ar fi extinderea sistemelor de încălzire centralizată, coroborată cu noile tehnologii, adică pompele de căldură și panourile fotovoltaice.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`