Instanța din Marea Britanie care a decis respingerea extrădării lui Puiu Popoviciu consideră că procesul său din România a fost o „negare flagrantă a justiției”: Ce controverse se leagă de numele judecătorului Corneliu Tudoran 

Instanța din Marea Britanie care a decis respingerea extrădării lui Puiu Popoviciu consideră că procesul său din România a fost o „negare flagrantă a justiției”: Ce controverse se leagă de numele judecătorului Corneliu Tudoran 
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Omul de afaceri Puiu Popoviciu, condamnat la 7 ani de închisoare în dosarul Ferma Băneasa, nu va fi extrădat în România. Decizia a fost luată recent de o instanță din Marea Britanie care a considerat că Popoviciu nu a beneficiat de un proces echitabil în România și, astfel, a respins definitiv cererea de extrădare formulată de statul român. Judecătorii britanici au calificat decizia de condamnare a afaceristului drept una ”extraordinară” și au apreciat că procesul acestuia a reprezentat o „negare flagrantă a justiției”.

De ce a decis instanța din Marea Britanie să respingă cererea de extrădare a afaceristului Puiu Popoviciu

Potrivit clujust.ro, la baza acestei decizii ar sta, printre altele, relația dintre judecătorul Tudoran Corneliu Bogdan și Gigi Becali, martor denunțător în dosar. Potrivit deciziei din 11 iunie a instanței britanice, există dovezi care arată că judecătorul care l-a condamnat pe Puiu Popoviciu în România ”a asistat prin acte de corupție oamenii de afaceri «interlopi» în problemele lor juridice”, arată sursa citată.

Unul dintre argumentele pentru care a fost admisrecursul lui Popoviciu la cererea de extrădare a fost acela că decizia de condamnare a fost pronunțată de un judecător care avea o relație ”strânsă și coruptă” cu Becali, și asltfel, Popoviciu a suferit o flagrantă negare a justiției.

Potrivit sursei citate, Tudoran și Becali se cunosc de mulți ani și se întâlneau constant, jucau împreună jocuri de noroc care ar fi fost ilegale, iar judecătorul l-ar fi ajutat pe Becali să preia clubul de fotbal Steaua.

Astfel, Curtea britanică a stabilit că dacă PuiuPopoviciu ar fi extrădat, acest lucru ar reprezenta o „negare flagrantă” a dreptului său la libertate.

Hotărârea Curții de justiție britanice poate fi consultată AICI

Despre judecătorul Corneliu Tudoranse spune și că suferă de probleme psihice și că a fost de mai multe ori spitalizat din cauza acestor afecțiuni. Potrivit evz.ro, în 2019, Tudoran ar fi stat mai bine de patru luni în spitale de psihiatrie. Cu toate acestea, sursa citată nota în septembrie 2020, că judecătorul avea în continuare un permis de port-armă, în ciuda problemelor sale de sănătate.

Corneliu Tudoran ar fi obținut acest permis în anul 1995, atunci când era judecător delegat la Registrul Comerțului București. Ulterior, el a devenit judecător în materie penală la Curtea de Apel București, și ar fi păstrat pistolul deși, potrivit legii, ar fi trebuit să-l predea oamenilor legii.

Între timp, Corneliu Tudoran a demisionat din magistratură.

Ultima oră
07:43 - Incendiile de vegetație au provocat noi evacuări de turiști în Turcia. Grecia, Italia și Bosnia s-au confruntat și ele cu flăcări violente, iar valul de căldură continuă (VIDEO)
07:15 - Furtunile au făcut ravagii în țară. Maramureș, printre cele mai afectate județe (VIDEO)
23:56 - O sportivă din echipa olimpică a Belarusului a refuzat să se urce în avion și a rămas pe aeroportul din Tokyo, unde fusese dusă împotriva voinței sale
23:22 - Bătaie între un grup de turiști și salvamari, în Eforie Nord. Trei persoane au ajuns la spital în urma conflictului, iar patru turiști au fost duși la audieri (VIDEO)
23:08 - Cinci adolescenți s-au înecat în râul Siret. Victimele aveau între 14 și 18 ani (VIDEO)
22:45 - Virgil Guran: Dacă rectificarea bugetară nu va fi făcută pentru toată lumea, e foarte grav / Funcțiile politice trebuie să treacă prin forul de conducere din partid (VIDEO)
22:14 - Igor Grosu, după discuția cu Ludovic Orban: „Am fost asigurat că România este gata să intensifice semnificativ susținerea Republicii Moldova cu proiecte importante”
21:56 - Un adolescent de 15 ani s-a înecat în râul Suceava, pe raza localității Milișăuți
21:35 - Trei cutremure duminică în Vaslui. Unul dintre seisme, produs în jurul orei 21, a avut o magnitudine de 4,1
21:19 - După Israel și Marea Britanie, și SUA acuză Iranul pentru atacul soldat cu moartea unui român și a unui britanic. Antony Blinken: Nu există nicio justificare pentru acest atac