Instanța din Marea Britanie care a decis respingerea extrădării lui Puiu Popoviciu consideră că procesul său din România a fost o „negare flagrantă a justiției”: Ce controverse se leagă de numele judecătorului Corneliu Tudoran 

Instanța din Marea Britanie care a decis respingerea extrădării lui Puiu Popoviciu consideră că procesul său din România a fost o „negare flagrantă a justiției”: Ce controverse se leagă de numele judecătorului Corneliu Tudoran 
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Omul de afaceri Puiu Popoviciu, condamnat la 7 ani de închisoare în dosarul Ferma Băneasa, nu va fi extrădat în România. Decizia a fost luată recent de o instanță din Marea Britanie care a considerat că Popoviciu nu a beneficiat de un proces echitabil în România și, astfel, a respins definitiv cererea de extrădare formulată de statul român. Judecătorii britanici au calificat decizia de condamnare a afaceristului drept una ”extraordinară” și au apreciat că procesul acestuia a reprezentat o „negare flagrantă a justiției”.

De ce a decis instanța din Marea Britanie să respingă cererea de extrădare a afaceristului Puiu Popoviciu

Potrivit clujust.ro, la baza acestei decizii ar sta, printre altele, relația dintre judecătorul Tudoran Corneliu Bogdan și Gigi Becali, martor denunțător în dosar. Potrivit deciziei din 11 iunie a instanței britanice, există dovezi care arată că judecătorul care l-a condamnat pe Puiu Popoviciu în România ”a asistat prin acte de corupție oamenii de afaceri «interlopi» în problemele lor juridice”, arată sursa citată.

Unul dintre argumentele pentru care a fost admisrecursul lui Popoviciu la cererea de extrădare a fost acela că decizia de condamnare a fost pronunțată de un judecător care avea o relație ”strânsă și coruptă” cu Becali, și asltfel, Popoviciu a suferit o flagrantă negare a justiției.

Potrivit sursei citate, Tudoran și Becali se cunosc de mulți ani și se întâlneau constant, jucau împreună jocuri de noroc care ar fi fost ilegale, iar judecătorul l-ar fi ajutat pe Becali să preia clubul de fotbal Steaua.

Astfel, Curtea britanică a stabilit că dacă PuiuPopoviciu ar fi extrădat, acest lucru ar reprezenta o „negare flagrantă” a dreptului său la libertate.

Hotărârea Curții de justiție britanice poate fi consultată AICI

Despre judecătorul Corneliu Tudoranse spune și că suferă de probleme psihice și că a fost de mai multe ori spitalizat din cauza acestor afecțiuni. Potrivit evz.ro, în 2019, Tudoran ar fi stat mai bine de patru luni în spitale de psihiatrie. Cu toate acestea, sursa citată nota în septembrie 2020, că judecătorul avea în continuare un permis de port-armă, în ciuda problemelor sale de sănătate.

Corneliu Tudoran ar fi obținut acest permis în anul 1995, atunci când era judecător delegat la Registrul Comerțului București. Ulterior, el a devenit judecător în materie penală la Curtea de Apel București, și ar fi păstrat pistolul deși, potrivit legii, ar fi trebuit să-l predea oamenilor legii.

Între timp, Corneliu Tudoran a demisionat din magistratură.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`