Îți e frică de dentist? Iată cum să procedezi ca să poți continua tratamentele

Îți e frică de dentist? Iată cum să procedezi ca să poți continua tratamentele

Statisticile spun că, doar în SUA, aproximativ 75% dintre adulți suferă, într-o formă mai mult sau mai puțin gravă, de teamă de medicul dentist sau de cabinet. Din experiență, în România, cred că suntem în aceeași zona procentuală. Pentru că nu îți dai încă seama cât de tare îți poate impacta sănătatea orală pe termen lung, în acest articol găseșți:

  • care ar fi cauzele fobiei
  • cum poți face față fricilor

Dacă ai resimțit vreodată teamă de dentist, mai mult, dacă ai avut intenția să vii la medic, dacă ai amânat tratamente pe care ți le doreai precum coroane dentare din cauza fricii sau dacă știi pe cineva care suferă de această fobie, cel mai probabil o să te intereseze acest articol.

Ce e dentofobia sau teamă de dentist?

Pe scurt, frică de dentist.

  • Însă, nu discutăm de emoții subtile ci de trăiri intense de panică, angoasă și alte fenomene neplăcute. De ce e atât de importantă discuția despre teamă de dentist?
  • Pentru că, în varianta cea mai accentuată a fricii, situația devine critică și poate duce la pierderea cunoștinței și la probleme de sănătate suplimentare cauzate de stres.
  • Toate acestea sunt importante în contextul în care problemele de sănătate orală, lăsate netratate, afectează sănătatea întregului organism.
  • De aceea, este esențial că medicii stomatologi să poată gestiona în mod eficace atât copiii cât și adulții care prezintă anxietate…. și să le schimbe părerea pentru a-și trata în siguranță problemele dentare și să efectueze o profilaxie de calitate.

Cauzele fobiei

Teama de medicul dentist provine din:

  • experiențe traumatizante în trecut – ori le-ai trăit, ori faci parte dintr-o familie care a transmis teamă. De aceea, educația stomatologică este importantă – mai ales în contextul în care, prin atitudinea noastră putem afecta percepția copilului, înfluențându-i, decisiv un comportament.
  • teama de durere – azi NU mai există durere în stomatologie. Actul stomatologic are că obiectiv să tratăm în mod minim invaziv și cu grad cât mai ridicat de prezervare a dintelui natural. Pentru a face acest lucru, avem la dispoziție anestezia loco-regională pe care o folosim de fiecare dată când este indicat.
  • sentimentul de rușine pentru că ai amânat tratamentul – sarcina medicului este de a oferi asistență medicală de calitate, nu să facă estimări asupra cavitații bucale. Așa că, dacă îți e teamă că dentistul “te va judecă”, e bine să știi că nu o va face. Este datoria lui să te ajute.
  • teama de costul tratamentului – dacă boală dentară este într-un stadiu avansat, tratamentul este de obicei destul de costisitor. Totuși, planul de tratament este întotdeauna ajustat în funcție de capacitățile financiare ale pacientului. Pentru că prețul total pentru tratament să nu devină înspăimântător, vizitează medicul la fiecare șase luni. Acest lucru va ajută la identificarea problemelor într-un stadiu incipient și la rezolvarea acestora fără investiții financiare mari.

Cum poți face față fricilor:

  • nu mai există disconfort auditiv & vizual – stomatologia a evoluat mult în ultimul deceniu. Este unul dintre domeniile cele mai dinamice și în dezvoltare continuă ale domeniului medical, deoarece aici apar constant noi tehnologii, tehnici și metode de tratament. La noi, de exemplu, NU se mai folosește turbină dentară decât în mod excepțional. Există tratamente atât de avansate precum fațete dentare Iași, încât durerea este un capitol încheiat din perspectiva stomatologilor. Azi se lucrează fără durere.
  • vizite dese la cabinet. Cel mai bun mod de depăși definitiv dentofobia este să vizitezi mai des medicul dentist pentru a identifica și corectă eventualele probleme dentare în fazele inițiale.
  • sănătatea dentară este baza sănătății întregului organism, prin urmare, este imperativ să o menții. În stomatologie, că în orice ramură medicală, cât ajutorul este oferit mai devreme, cu atât procedura va fi mai rapidă și mai ușoară.
  • Încrederea în competența medicilor ajută la reducerea semnificativă a fricii. Prin urmare, explicăm de ce trebuie să aleagă o clinică bună, care folosește echipamente și metode moderne de tratament.
Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
13:32 - Care sunt cele mai dorite cadouri de angajați de sărbători și ce au în plan să le ofere companiile
13:29 - Un robot „s-ar fi sinucis” la locul de muncă. În curând oamenii se vor certa și din cauza posibilelor sentimente AI
13:23 - Adriana Stoicescu: Horațiu Potra nu deține autorizație pentru niciun fel de armă. Poliția a refuzat să îi dea, considerându-l foarte periculos / Se vede cât de importantă ar fi existența unei legi a răspunderii magistraților (VIDEO)
13:07 - Florin Petre, primarul din Crevedia, a fost reţinut pentru trafic de persoane. Procurorii cer arestarea sa
13:04 - Bulgaria a avertizat că ar putea întrerupe tranzitul gazelor rusești pe teritoriul său către Europa. Care este motivul
13:04 - Cum funcționa rețeaua de mercenari ai lui Horațiu Potra: Polițiștii români își luau concediu fără plată și plecau în Africa
13:00 - Un antrenor de la Olimpia Cluj a murit într-un accident în Florești. Ce spun polițiștii
12:35 - Daniel Craig spune că a fost „dificil” să accepte nivelul de faimă pe care i l-a adus rolul lui James Bond
12:33 - Dominic Fritz: USR va face parte dintr-un Guvern care își asumă reforme, sau nu va face parte din Guvern. Trebuie să fie clar că această guvernare își asumă inclusiv o reformă a serviciilor (VIDEO)
12:24 - Alexandru Muraru (PNL): Livrarea de reforme, un test major pentru coaliția PNL-PSD-USR-UDMR / Ar fi o mare vulnerabilitate să nu avem candidat comun la prezidențiale (VIDEO)