Laura Codruța Kovesi, șefa Parchetului European (EPPO), a acordat un interviu jurnaliștilor de la IlSole24ore în care a vorbit despre dificultățile pe care le-a întâmpinat în cariera sa de procuror în România. Kovesi a mai vorbit și despre Parchetul European și cât de greu i-a fost să obțină pentru instituție bugetul de care avea nevoie. Totodată, ea și-a exprimat îngrijorarea că Italia nu a început nici acum procedura de alegere a procurorilor europeni delegați, în absența cărora EPPO nu-și va putea începe activitatea.
Kovesi a povestit pentru publicația italiană o întâmplare de la începutul activității ei de procuror: „Am mers la o fabrică, unde a avut loc un accident. Când am ajuns, ofițerul de securitate m-a oprit: ”Hei, fată, azi nu sunt întâlniri cu studenții!”. I-am răspuns că nu sunt studentă, dar el a insistat: ”Pleacă, trebuie să sosească procurorul!”. Când i-am arătat legitimația a fost foarte surprins. Mi-am dat seama că, fiind tânără și femeie, îi era greu să mă ia în serios”.
A spus apoi că prietenii ei se temeau că nu-și va termina mandatul de Procuror General al României deoarece „eram prea tânără și pentru că eram femeie. Dar eram hotărâtă să le dovedesc că se înşelau. Și am finalizat nu doar unul, ci două mandate”.
Despre ultimii ani de în România, Kovesi a afirmat: „Au fost cei mai dificili din viața mea personală și profesională. Numai că nu sunt obișnuită să mă las descurajată sau să renunț. Sportul m-a învățat că munca, curajul, tenacitatea pot depăși orice prejudecată”.
Ea a precizat apoi că nu ar fi ajuns până aici fără susținerea oamenilor: „Ce contează cel mai mult e să nu fii singură. Am fost susținută mereu de mii de oameni care au crezut în lupta împotriva corupției, în statul de drept și în valorile europene. Fără ajutorul lor nu aș fi ajuns aici”.
Cât despre EPPO, Laura Codruța Kovesi s-a arătat îngrijorată vizavi de faptul că Italia nu a început nici până acum procesul de alegere a procurorilor delegați europeni. În lipsa lor, instituția pe care o conduce nu-și poate începe activitatea.
Întrebată când ar trebui să-și înceapă activitatea Parchetul European, Kovesi a răspuns: „La nivel central suntem pregătiți: procurorii europeni au fost numiți în iulie 2020. Cu toate acestea, lipsește un element cheie: procurorii europeni delegați care trebuie să efectueze investigații în cadrul statelor. Suntem deosebit de îngrijorați de Italia, deoarece este foarte târziu. Mă bazez pe noul ministru al Justiției pentru a accelera procedurile”.
„Până acum am numit 32 de procurori delegați din 7 țări: Slovacia, Germania, Estonia, Lituania, Olanda, Republica Cehă și România. Evaluăm candidați din Bulgaria. În majoritatea celorlalte țări procesul este în desfășurare, în timp ce în Italia nu a început încă”, a mai spus Kovesi, pentru IlSole24ore.
Kovesi a mai declarat că obținerea bugetului de care EPPO are nevoie a fost o provocare mai mare decât se aștepta: „Pentru mine era clar că volumul de muncă va fi mult mai mare decât cel prevăzut, având în vedere creșterea semnificativă a intereselor financiare europene de protejat. Cerem 55,5 milioane față de cele 37,7 milioane propuse de Comisie. Am primit aproape 45, un compromis bun”.
Kovesi a mai precizat că Parchetul European „va investiga persoane puternice și bogate”, dar ei nu îi e frică de rolul pe care și l-a asumat: „Nu mi-e frică. Dacă eşti curajos și respecți întotdeauna legea, rezultatele bune sunt asigurate”.
Recent, membrii Colegiului EPPO au fost de acord cu toate cele șase propuneri de procurori europeni delegați, propuneri înaintate de Ministerul Justiției, condus de Stelian Ion. Va mai urma, însă, o procedură, deoarece România trebuie să trimită 15 procurori și să aibă și cinci rezerve. În același timp, șapte din cei 10 candidați bulgari au fost respinși.