Liberalii l-au invitat pe chirurgul Leon Dănăilă să candideze pe listele lor, în speranța că prețuirea de care se bucură acesta se va răsfrânge și asupra partidului. Mișcarea este una inspirată, dar PNL ar trebui, totuși, să-l apere pe acesta, dat fiind că el nu este tocmai obișnuit cu interdicțiile de exprimare în viața politică și spune lucruri care au un alt efect decât cel scontat, scrie Horațiu Pepine, pentru Deutsche Welle.
O astfel de situație s-a întâmplat recent, când medicul a spus că femeile nu sunt bune pentru marea chirurgie. Afirmația a trecut drept una jignitoare, iar o activistă pentru drepturile femeilor chiar a depus o plângere împotriva sa la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării.
În opinia lui Horațiu Pepine, femeile nu ar trebui să se simtă jignite de afirmația lui Leon Dănăilă pentru că, și dacă nu ar fi potrivite pentru meseria de chirurg, sunt foarte bune în alte profesii, la fel de importante pentru societate. Prin urmare, munca lor este prețuită în orice alt domeniu, așa cum este prețuită și munca unui bărbat, în orice domeniu.
Chiar dacă neurochirurgul este văzut drept un erou al medicinei moderne, lumea nu stă doar în el și în alți eroi, ”așa cum știm încă din vechea Eladă, ai cărei eroi (războinici sau olimpici), au fost, în cea mai mare parte uitați, spre deosebire de poeții săi tragici, de filosofi sau de sculptorii în marmură”, mai scrie Horațiu Pepine, pentru Deutsche Welle.
Jurnalistul atrage atenția, în acest context, că ar trebui să se facă distincția între egalitatea juridică în drepturi și egalitatea naturală. Cea juridică ne spune că femeile și bărbații au dreptul la același timp de educație, de promovare, de susținere și de ocupare a oricărei poziții și demnități publice. Pe de altă parte, egalitatea naturală e ceva ce nu ține de noi și care transcende orizontul deciziei noastre subiective. De exemplu, așa cum Dănăilă a spus despre femei că nu sunt buni chirurgi, la fel de simplu se poate spune și despre el că nu ar fi fost un bun rugbist.
”Egalitatea juridică dintre femei și bărbați este un principiu politic prețios – a cărui origine se află în iudaism și creștinism – tocmai pentru că se opune principiului forței brute în numele unei umanități mai înalte, care poate lua uneori chipul fragilității înseși. Mai exact, acest postulat ne spune că, în relația dintre oameni, nu decide cel mai puternic, ci legea. În această lumină, inegalitatea naturală nu este negată, ci pur și simplu depășită”, a continuat Pepine.
În finalul articolului, acesta a avertizat că dacă CNCD îl va condamna pe Leon Dănăilă cu un avertisment și nu vor exista contracții energice, ”se va consolida în viața publică o formă de interdicție nefirească și periculoasă. Căci se va impune treptat un nou tabuu, pe care oamenii nu vor mai avea curajul să-l încalce în ciuda evidenței empirice și a gândirii logice. Servitutea începe cu paralizia gândirii”.