Lumea va depăși pragul climatic de 1,5 grade Celsius până în 2027 – avertizează oamenii de știință

Lumea va depăși pragul climatic de 1,5 grade Celsius până în 2027 - avertizează oamenii de știință
Temperaturile medii globale la suprafață nu au mai depășit niciodată pragul de 1,5C. Cea mai ridicată medie din anii precedenți a fost de 1,28C peste nivelurile preindustriale, sursă foto: YT

Agenția ONU afirmă că El Niño și deteriorarea climei cauzată de activitatea umană s-ar putea combina pentru a ridica temperaturile atât de mult încât vom ajunge într-un „teritoriu neexplorat”.

Este aproape sigur că lumea va înregistra noi recorduri de temperatură în următorii cinci ani

Depășirea pragului crucial de 1,5C, despre care oamenii de știință au avertizat că ar putea avea consecințe nefaste, ar trebui să fie doar temporară, potrivit cercetărilor Organizației Meteorologice Mondiale (OMM).

Cu toate acestea, această depășire ar reprezenta o accelerare semnificativă a impactului uman asupra sistemului climatic global.

Țările s-au angajat, în cadrul Acordului de la Paris din 2015 privind clima, să încerce să mențină temperaturile globale la nu mai mult de 1,5C față de nivelurile preindustriale, după ce au primit avize științifice potrivit cărora încălzirea peste acest nivel ar declanșa o cascadă de efecte din ce în ce mai catastrofale și potențial ireversibile.

Profesorul Petteri Taalas, secretarul general al OMM, a declarat: „Acest raport nu înseamnă că vom depăși permanent pragul de 1,5C specificat în Acordul de la Paris, care se referă la încălzirea pe termen lung, pe parcursul mai multor ani.

Cu toate acestea, OMM trage un semnal de alarmă că vom depăși temporar nivelul de 1,5C, cu o frecvență din ce în ce mai mare.”

Temperaturile medii globale la suprafață nu au mai depășit niciodată pragul de 1,5C. Cea mai ridicată medie din anii precedenți a fost de 1,28C peste nivelurile preindustriale.

Raportul, publicat miercuri, a constatat că există o probabilitate de 66% de depășire a pragului de 1,5C în cel puțin un an între 2023 și 2027.

Există îngrijorări că Amazonul se va transforma în savană

Noi temperaturi record au fost stabilite în multe zone din întreaga lume în timpul valurilor de căldură de anul trecut, dar aceste maxime ar putea fi doar începutul, potrivit raportului, deoarece degradarea climei și impactul unui sistem meteorologic El Niño în curs de dezvoltare se combină.

El Niño face parte dintr-un sistem meteorologic oscilant care se dezvoltă în Pacific. În ultimii trei ani, lumea s-a aflat în faza opusă, cunoscută sub numele de La Niña, care a avut un efect de atenuare a creșterii temperaturilor în întreaga lume.

Potrivit raportului, este posibil ca în acest an să fie mai puține precipitații în Amazon, America Centrală, Australia și Indonezia.

Pe măsură ce La Niña se termină și se dezvoltă noul El Niño, există o probabilitate de 98% ca cel puțin unul dintre următorii cinci ani să fie cel mai cald din istorie, au constatat cercetătorii.

Arctica se încălzește mult mai repede decât restul lumii, iar acest lucru pare să aibă un impact asupra sistemelor meteorologice globale, inclusiv asupra curentului de aer, care a perturbat vremea în emisfera nordică în ultimii ani.

Potrivit raportului, este posibil ca în acest an să fie mai puține precipitații în Amazon, America Centrală, Australia și Indonezia.

Aceasta este o veste deosebit de proastă pentru Amazon, unde oamenii de știință sunt din ce în ce mai îngrijorați de faptul că un cerc vicios de încălzire și defrișare ar putea transforma regiunea din pădure tropicală într-o regiune asemănătoare mai degrabă savanei.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`